Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


GRŪDŲ EKSPORTAS
Pirmasis Ukrainos eksportuojamus grūdus gabenantis laivas pasiekė numatytą uostą
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Pirmasis laivas, išgabenęs iš Ukrainos eksportuojamų grūdų krovinį nuo Rusijos invazijos pradžios, pasiekė kelionės tikslą Turkijoje, pirmadienį pranešė ukrainiečių Infrastruktūros ministerija.

„Laivas „Polarnet“, kuris vienas iš pirmųjų sudalyvavo įgyvendinant saugaus grūdų ir maisto produktų gabenimo iš Ukrainos uostų iniciatyvą, buvo sėkmingai patikrintas inspektorių grupės Stambule ir atvyko į galutinę paskirties vietą Turkijoje“, – sakoma ministerijos „Facebook“ pranešime.

Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas, pažymėjo, kad pirmasis sėkmingai užbaigtas „grūdų iniciatyvos“ reisas leidžia optimistiškai vertinti tolesnio javų, kurių tiekimas yra gyvybiškai svarbus neturtingoms šalims, gabenimo Juodąja jūra perspektyvas.

Kaip buvo pranešta anksčiau, su Turkijos vėliava plaukiojantis „Polarnet“ praeitą penktadienį išplaukė iš Čornomorsko uosto su 12 tūkst. tonų grūdų kroviniu. Kiti du tą pačią dieną išplaukę laivai – „Navistar“ ir „Rojen“ – savo paskirties uostus turėtų pasiekti po savaitės, nurodė Infrastruktūros ministerija.

Maskva ir Kyjivas praeitą mėnesį Stambule susitarė su Turkija ir JT, kad pirmąkart nuo Rusijos invazijos pradžios vasario gale iš Ukrainos uostų bus atnaujintas kviečių ir kitų grūdų gabenimas laivais.

Pirmasis laivas su 26 tūkst. tonų kukurūzų kroviniu rugpjūčio 1-ąją išplaukė iš Odesos į Tripolio uostą Libane.

Su Siera Leonės vėliava plaukiojantis „Razoni“ trečiadienį buvo patikrintas jungtinės inspektorių grupės, kurioje esama Rusijos ir Ukrainos pareigūnų. Atlikus patikrą laivui buvo leista plaukti Bosforo sąsiauriu.

Laivo judėjimą prižiūri tarptautinė grupė, sudaryta iš Turkijos, Jungtinių Tautų ir abiejų kariaujančių šalių pareigūnų.

Rusija ir Ukraina yra svarbios kviečių ir kitų javų eksportuotojos.

Rusijai įsiveržus į kaimyninę šalį grūdų eksportas iš Ukrainos beveik visiškai nutrūko, todėl pasaulyje sparčiai augo maisto kainos, o kai kurioms neturtingiausioms šalims maisto produktų importas tapo beveik neįperkamas.

Tuo pačiu metu išplaukę laivai „Navi Star“ ir „Rojen“, savo paskirties uostus turėtų pasiekti maždaug po savaitės, nurodė Infrastruktūros ministerija.

2022 08 08 14:30
Spausdinti