Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Planas „Naujos kartos Lietuva“, Irano kaltinimai Izraeliui ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Pasibaigus paliauboms, gruodžio 1-ąją, Izraelio tankas įvažiavo į palestiniečių teritorija.

Svarbiausių gruodžio 1-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lietuvos potencialas kovojant su klimato kaita

Šalies lyderis Gitanas Nausėda penktadienį dalyvaudamas Jugtinių Tautų (JTO) klimato kaitos konferencijos (COP 28) pasaulio vadovų susitikime Dubajuje pareiškė, kad didžiausias galimybes prisidėti prie kovos su klimato kaita Lietuva turi pertvarkydama savo energetikos sektorių į grįstą atsinaujinančiaisiais ištekliais.

„Mūsų šiandieninė energetinė situacija yra tokia, kad mums reikia daugiau generuoti, bet tai turime daryti naudodami atsinaujinančiuosius energijos išteklius ir mūsų tikslas yra tapti elektrą gaminančia ir ja apsirūpinančia valstybe iki 2030 m., daugiausia plėtojant atsinaujinančiąją energetiką“, – pridūrė G. Nausėda.

Oficialiai papildytas planas „Naujos kartos Lietuva“

Penktadienį finansų ministrė Gintarė Skaistė oficialiai pasirašė sutartį su Europos Komisija (EK) dėl plano „Naujos kartos Lietuva“ papildymo. Papildytą planą sudaro 1,7 mlrd. eurų naujų investicijų, įskaitant priemones verslui, žaliosioms, inovatyvioms, skaitmeninėms technologijoms, kibernetiniam saugumui, daugiabučių renovacijai, netaršaus transporto ir atsinaujinančiųjų energijos išteklių gamybos plėtrai.

Planas „Naujos kartos Lietuva“ papildytas atsižvelgus į geopolitinę situaciją, naujas Lietuvos ambicijas atsinaujinančiosios energetikos srityje, intensyvias diskusijas su socialiniais ir ekonominiais partneriais bei naują Europos Komisijos „REPower EU“ Lietuvai skiriamą 198,4 mln. eurų vertės iniciatyvą.

Nuo pavasario – dar daugiau tiesioginių skrydžių krypčių

Airijos pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ 2024 m. pavasarį į Lietuvos oro uostus grąžins apie 15 krypčių, kurių žiemos sezonui atsisakė 2023 m. rugsėjį. Naudojantis „Ryanair“ paslaugomis, tiesiogiai iš Vilniaus bus galima skristi į Dubliną (Airija), Bilundą (Danija), Atėnus (Graikija), Varną (Bulgarija) ir Korfu salą (Graikija).

Inga Juodytė / „Fotobankas“
Skrydžiai.

Iš Kauno oro uosto nuo kovo 16 d. bus galima skristi į Madridą (Ispanija), Geteborgą (Švedija), Briuselį (Belgija), Barį (Italiją), Rodo salą (Graikija) ir Riminį (Italiją).

Tęsiasi „Hamas“ ir Izraelio kova

Izraelio kariuomenė pranešė, kad pasibaigus laikinosioms paliauboms su „Hamas“ vėl atnaujino kovines operacijas Gazos Ruože. Dėl vėl prasidėjusių mūšių Gazos Ruože Iranas penktadienį apkaltino Izraelį ir Jungtines Valstijas. „Nužudę daugiau nei 15 tūkst. palestiniečių, sionistiniai vampyrai pradėjo naują žudynių raundą, o juos toliau remia Amerikos vyriausybė“, – socialiniame tinkle „X“ rašė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani.

Scanpix
Izraelio kariai dirba prie tanko netoli Izraelio sienos su Gazos Ruožu.

Nepaisant vėl prasidėjusių kovų, tarpininkaujant Katarui ir Egiptui toliau tęsiasi Izraelio ir „Hamas“ derybos dėl paliaubų Gazos Ruože. Per savaitę trukusias paliaubas „Hamas“ ir kiti Gazos Ruožo kovotojai paleido daugiau kaip 100 įkaitų, kurių dauguma yra izraeliečiai, mainais į 240 palestiniečių paleidimą iš Izraelio kalėjimų.

Įtampa tarp Rusijos ir ESBO

Dvi dienas vykstančiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas išreiškė abejingumą narių likimui. „Ryškiausias pojūtis – abejingumas. Organizacija (ESBO) jau pavirto kažkuo, dėl ko man nerūpi, kas toliau su ja bus“, – penktadienį sakė S. Lavrovas.

EPA-ELTA nuotr.
Penktadienį Rusija pareiškė abejingumą dėl didžiausios pasaulyje regioninės saugumo organizacijos ateities, surengusios viršūnių susitikimą, kurį temdė įtampa dėl karo Ukrainoje.

Rusija yra viena iš 57 ESBO narių, tačiau organizacijos darbas stringa, nes Maskva blokuoja svarbiausius sprendimus, susijusius su karu Ukrainoje ar biudžetu.

Sparčiai prastėjanti Zaporižios AE būklė

Penktadienį Ukrainos energetikos tyrimų centro direktorius Oleksandras Charčenka pareiškė, kad Zaporižios atominė elektrinė (ZAE), kurią nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios kontroliuoja okupantai, sparčiai degraduoja. „Rusai nesugeba susitvarkyti su modernizuota įranga, kuri per daugelį Ukrainos nepriklausomybės metų smarkiai pasikeitė, palyginti su Rusijoje naudojamomis versijomis. Žodis „degradacija“ geriausiai atspindi dabartinę ZAE realybę“, – nurodė energetikos tyrimų centro direktorius.

Scanpix

Lapkričio 26 d. rusų okupuota ZAE buvo per plauką nuo katastrofos. Pasak bendrovės „Energoatom“, elektrinė visą dieną buvo ant elektros energijos tiekimo nutrūkimo ribos.

Keturioliktoji baudžiamoji byla A. Navalnui

Penktadienį Rusijos tyrimų komitetas iškėlė naują baudžiamąją bylą kalinamam opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui. Byla iškelta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl vandalizmo iš neapykantos arba asmenų grupės įvykdyto vandalizmo.

Kuo tiksliai šį kartą kaltinamas opozicijos lyderis, kol kas neaišku. A. Navalno atstovės spaudai Kiros Jarmyš duomenimis, tai jau keturiolikta baudžiamoji byla politikui.

2023 12 01 17:10
Spausdinti