Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 29 d.


A. KUBILIUS GAVO, KO TIKĖJOSI
Po „Gyvačių karalienės“ vertų intrigų – pagaliau nauja Komisija
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Europos Parlamentas
Andrius Kubilius.

Tokių pokiliminių intrigų dėl naujosios Europos Komisijos (EK) sudėties Briuselis tikriausiai dar nematė. Atsikračiusi paskutinio kritiko EK pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį Strasbūre pristatė naujos sudėties savo kabinetą, bet tuo intrigos dar nesibaigė.

U. von der Leyen naująją EK turėjo pristatyti dar praėjusią savaitę, bet procesą užstabdė Slovėnija. Tiksliau, kai Liublijana ir dar kelios ES valstybių sostinės susidūrė su U. von der Leyen spaudimu pakeisti kandidatą į komisarus, kad būtų bent šiek tiek išlaikyta moterų ir vyrų pusiausvyra naujojoje EK. U. von der Leyen dar liepos mėnesį pranešė, kad prašys valstybių narių pasiūlyti į EK po vieną moterį ir vyrą, tačiau tik Bulgarija atsiliepė į šį prašymą. Dauguma valstybių, tarp jų ir Lietuva, pasiūlė vyrus, argumentuodamos, kad ES sutartys nenumato prievolės siūlyti ir vyrą, ir moterį.

Tai U. von der Leyen, kuri, kaip teigiama, labai asmeniškai žiūri į lyčių pusiausvyrą, ėmėsi spausti kai kurias valstybes, pakeisti pirminius pasiūlymus mainais į daug rimtesnį portfelį EK. Viena tokių šalių tapo Slovėnija, kuri iš pradžių atmetė tokią galimybę, bet vėliau sutiko pateikti moters kandidatūrą. Vis dėlto šios tvirtinimas dėl vidinių intrigų užstrigo Slovėnijos parlamente ir iki antradienio ji nebuvo oficialiai patvirtinta.

Tai, kas, atrodė, kiša koją naujajai EK ir silpnina pačios jos pirmininkės autoritetą, U. von der Leyen, tarsi serialo „Gyvačių karalienė“ („The Serpent Queen“) pagrindinė veikėja XVI a. Prancūzijos karalienė Catherine de' Medici, panaudojo savo naudai. Pirmadienį Prancūzija netikėtai atšaukė savo sprendimą įtakingą komisarą Thierry Bretoną palikti dar vienai kadencijai.

Vieša paslaptis, kad Th. Bretono ir U. von der Leyen santykiai pastaruosius penkerius metus buvo įtempti, nes prancūzas drįsdavo ne tik elgtis be pirmininkės palaiminimo, bet ir ją viešai kritikuoti.

„Pačiame derybų dėl būsimos kolegijos sudėties finiše Jūs paprašėte Prancūzijos atšaukti mano kandidatūrą, – pirmadienį rašė Th. Bretonas, tapęs dar viena „nukirsta galva“ U. von der Leyen kolekcijoje Briuselyje. – Atsižvelgdamas į šiuos naujausius įvykius – dar vieną abejotino valdymo liudijimą – turiu padaryti išvadą, kad nebegaliu toliau eiti savo pareigų. Todėl nedelsdamas atsistatydinu iš EK nario pareigų.“

Prancūzija vietoj jo pasiūlė ne moterį, bet atvirą gėjų prezidento Emmanuelio Macrono bendražygį ir kadenciją baigiantį užsienio reikalų ministrą Stéphane’ą Séjourné. Jam U. von der Leyen antradienį skyrė vieną svarbiausių vaidmenų – jis tapo vienas iš šešių Komisijos vykdomųjų vicepirmininkų, atsakingų klestėjimą ir pramoninę strategiją.

Vis dėlto didžiausio dėmesio sulaukė naujienos, kas kokį EK portfelį gavo. Lietuvos atstovui Andriui Kubiliui skirtas gynybos ir kosmoso komisaro postas, kurio, kaip Alfa.lt jau rašė, nelabai kas norėjo, nes jis yra naujas ir labai sudėtingas.

„Jis dirbs ties Europos gynybos sąjungos sukūrimu ir investicijų pritraukimu mūsų pramonės pajėgumų padidinimui“, – pristatė antradienį A. Kubiliaus užduotis U. von der Leyen.

Dabar paskirtų komisarų laukia klausymai Europos Parlamente, kurių metu dalis jų gali būti atmesti. Skirtingai nei keli kiti, europarlamentaras A. Kubilius laikomas stipriu ir nepriekaištingos patirties bei reputacijos galimu komisaru, todėl jį kolegos turėtų patvirtinti.

Iš pradžių naujoji EK planavo darbą pradėti lapkričio 1-ąją, bet tikėtina, kad Europos Parlamentas užtruks ir ši pradės dirbti anksčiausiai gruodžio 1 d. – intrigos juk dar nesibaigė.

2024 09 17 12:23
Spausdinti