Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KALĖJIMAI
Po permainų bausmių vykdymo sistemoje – mažėjantis nuteistųjų ir suimtųjų skaičius
BNS
Fotobankas
Lukiškių kalėjimo patalpos.

Per pusantrų metų Lietuvoje nuteistųjų ir suimtųjų sumažėjo daugiau kaip tūkstančiu arba 16 proc., antradienį pranešė Teisingumo ministerija. 

Nuteistųjų nuo 2018-ųjų pradžios sumažėjo 764 asmenimis, suimtųjų – 298. Iš viso liepos 13 dieną šalies pataisos įstaigose buvo 5537 nuteistieji ir suimtieji, tuo metu 2018-ųjų sausio 1 dieną pataisos namuose buvo bemaž 6,6 tūkst. asmenų. „Šie pokyčiai atspindi, kokį poveikį padarė pastaraisiais metais pradėtos esminės permainos tiek baudžiamojoje politikoje, tiek bausmių vykdymo sistemoje. Įgyvendinta reforma leidžia taikyti didesnę baudžiamosios atsakomybės formų įvairovę, nebūtinai susijusią su laisvės atėmimu“, – pranešime cituojamas teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Anot ministerijos, per dvejus metus nuo 232 iki 198 sumažėjo bausmę atliekančių asmenų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų. Pagal šį rodiklį Lietuva dar pirmauja Europoje, tačiau atotrūkis nuo kitų šalių mažėja ir šiuo metu mūsų šalis nežymiai lenkia Čekiją – 194 asmenys, Slovakiją – 192 ir Lenkiją – 185.

Anot pranešimo, įsigaliojus įstatymų pataisoms, kurios padeda plačiau ir dažniau taikyti alternatyvias bausmes – baudą, laisvės apribojimą ir baudžiamojo poveikio priemones, taip pat dažniau atidėti bausmės vykdymą ar taikyti lygtinį paleidimą, šis rodiklis ir toliau mažės.  E. Jankevičiaus teigimu, pasiteisino pozityvaus elgesio skatinimo sistema, leidžianti sukurti lengvo ir griežto režimų pakopų sistemą, kuri motyvuoja nuteistuosius dirbti ir keisti gyvenseną.

Resocializacijos programose aktyviai dalyvaujantys ir elgesio pažangą darantys asmenys perkeliami į lengvo režimo sektorių, kur suteikiama daugiau pasimatymų su artimaisiais, neribojami pokalbiai telefonu, leidžiama dienos metu išvykti į darbą, yra galimybė kelis kartus per metus trumpam parvykti namo.

Dirbantieji nuteistieji tokiu būdu gali užsidirbti ir susitaupyti lėšų pragyvenimui, greičiau atlyginti padarytą žalą. Mažėjant nuteistųjų skaičiui, pataisos namuose ir tardymo izoliatoriuose sumažėjo vadovaujančio personalo, padidintas tiesiogiai su nuteistaisiais dirbančių darbuotojų skaičius. Taip pat palaipsniui atsisakoma netinkamos ir nefunkcionalios infrastruktūros, tokios kaip – Lukiškių kalėjimas. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 14 11:24
Spausdinti