Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


EUROPOS AKTUALIJOS
Po skandalingo Rumunijos EP narės šou: mūsų Petras čia bus tik mėgėjas
IQ
Scanpix/ ELTA
Diana Șoșoacă ir Petras Gražulis.

Tik trečia Europos Parlamento (EP) darbo diena, ir jau pirmasis skandalas. Prieštaringai vertinama Rumunijos atstovė buvo išmesta iš EP salės Strasbūre. Pasak kolegų, rumunė – rimta konkurentė Lietuvos europarlamentarui Petrui Gražuliui, rengiant skandalingus šou Europoje.

Ketvirtadienį, diskutuojant dėl naujos Europos Komisijos vadovės patvirtinimo, kraštutinių dešiniųjų pažiūrų ir prieš skiepus nusistačiusi Rumunijos europarlamentarė Diana Șoșoacă buvo išvaryta iš EP posėdžių salės po to, kai garsiai pertraukė „Atnaujinkime Europą“ frakcijos vadovės Valérie Hayer kalbą.

„Jūs žudėte žmones, aš turiu teisę kalbėti“, – šaukė D. Șoșoacă po to, kai V. Hayer pasiūlė Europos pagrindinių teisių chartijoje įtvirtinti moters teisę nutraukti nėštumą. Po kelių įspėjimų EP pirmininkė Roberta Metsola liepė išvesti iš salės skandalistę.

Tačiau D. Șoșoacă tai nenuramino ir ji toliau kažką žvygavo apie žodžio laisvę, o jos išlydėti iš salės atėjusius darbuotojus baugino ikona.

„Nelieskite manęs“, – šaukė ji, bet galiausiai buvo išlydėta iš salės.

„Mūsų Petras (tikėtina, Gražulis – red. past.) čia bus tik mėgėjas. Jam tikrai nepavyks būti tokiu geru cirkininku“, – vėliau skandaliuką feisbuke komentavo EP narys Dainius Žalimas.

Išties nepriklausomą EP narę D. Șoșoacă sunku pralenkti skandalais. Rašytojas Aidas Puklevičius dar 2022 m. feisbuke supažindino skaitytojus su šia „svajonių moterimi“. Pasak jo, nevykusi teisininkė po pusmečio buvo išmesta iš tokių pačių radikalų frakcijos Rumunijos parlamente, kuriame išgarsėjo iškeldama klausimą, kodėl sporto klubai ir baseinai nedirba 24 valandas per parą. D. Șoșoacă taip pat mažiausiai du kartus susimušė parlamente, prisirankiojo baudų bei papeikimų, ir dėl to savo šalį vadina baisesne diktatūra už Rusiją. Ji taip pat savo kūnu bandė užblokuoti įėjimą į vieną skiepų centrą.

Anot A. Puklevičiaus, rumunės platforma – labai paprasta ir lakoniška: „išstoti iš ES, nes ten vien gėjai, ir kiekvienam, kas blogai rašys apie Rumuniją, inpi..ti penkis metus cypės. Ai, nu dar kaukės, vakcinos, bet čia kaip be jų.“

„Bet prieš mėnesį Diana pati save pasivijo, pralenkė ir paliko toli toli. Ėmė iš jos intervą „RAI Uno“, tai kažkas jai susišvietė, užrakino žurnalistus, iškvietė policiją ir jai pasakė, kad žurnalistai nup...zdino jos darbinius popierius ir turi ant savęs narkotikų. O kol policija važiavo, jos vyras vertėjai įkando į ranką, gi pačią žurnalistę grasino išmesti pro langą. Italijos ambasada turėjo vargo, kol saviškius išvadavo“, – apie D. Șoșoacă 2022 m. rašė A. Puklevičius.

Rumunę, kuri antradienį pradėjo pirmąją kadenciją EP, jau spėjo pažinti ir Briuselio burbulas. Ji šią savaitę pasiūlė iškviesti kunigą, kuris pašventintų EP ir iš jo išvalytų „velnius“. Trečiadienį sakydama pirmąją kalbą EP D. Șoșoacă, kuri buvo kritikuojama dėl ryšių su Maskva, apkaltino ES, kad ji, teikdama pagalbą Ukrainai, žlugdo Rumuniją, ir paragino sustabdyti ginklų tiekimą Kyjivui. Šios savaitės pradžioje feisbuko tiesioginės transliacijos vaizdo įraše, užfiksuotame per balsavimą renkant EP pirmininką, rumunė nufilmavo, kaip išbraukia R. Metsolos ir oponentės Irene Montero pavardes ir balsavimo biuletenyje užrašo žodžius: „Niekada už Ukrainą, niekada už LGBT, niekda už ES diktatūrą.“

„Žo, ugninga moteris, poeto svajonė. Būtų visai fain su mūsų Petru ją supažindinti“, – prieš dvejus metus pranašiškai rašė A. Puklevičius.

2024 07 18 15:03
Spausdinti