Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


ATSAKAS KREMLIAUS AGRESIJAI
Po susitikimo su V. Zelenskiu ES pranešė apie naujas sankcijas Rusijai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Urusla von der Leyen, Volodymyras Zelenskis ir Charles`is Michelis.

Po susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu per Briuselyje vykstančią specialiąją Europos Vadovų Tarybą (EVT) Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pranešė, kad artimiausiu metu pasiūlys naujas ES sankcijas Rusijai.

„Rusija turi sumokėti už sugriovimus ir pralietą kraują. Artimiausiomis dienomis mes pasiūlysime 10-ąjį sankcijų paketą. Visų pirma, pasiūlysime į sankcijų sąrašus įtraukti daugybę politinių ir karinių vadovų, bet mes taip pat labai įdėmiai klausėmės tavęs, mielas Volodymyrai, kai apsilankėme Kyjive praėjusią savaitę. Mes taikysime sankcijas Putino propagandininkams, nes jų melas nuodija visuomenę Rusijoje ir užsienyje“, – kalbėjo Komisijos vadovė bendroje spaudos konferencijoje su V. Zelenskiu ir EVT vadovu Charles’iu Micheliu.

U. von der Leyen teigimu, taip pat bus papildomi eksporto draudimai, kurių vertė – 10 mlrd. eurų, kad apsunkintų „Rusijos karinės mašinos“ darbą ir toliau „drebintų Rusijos ekonomikos pagrindus“.

Ji taip pat pažadėjo, kad vienoks ar kitoks tribunolas Rusijos agresijai prieš Ukrainą bus įkurtas.

„Turime padaryti daugiau, – sakė L. von der Leyen. – Mes remiame Ukrainą, kad ji laimėtų šį karą.“

Rusija turi sumokėti už sugriovimus ir pralietą kraują.

Gruodžio pabaigoje už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius pareiškė, kad ES sankcijos Rusijai pasiekė lubas, nieko naujo nebesugalvojama, o dabar svarbiausia jas įgyvendinti.

„Seniai sakiau, kad sankcijos pasiekė savo lubas ir kokių nors naujovių, inovacijų tose sankcijose būti negali, – „Žinių radijui“ sakė jis, bet pridūrė: – Dabar turbūt svarbiausia yra įgyvendinti tai, kas yra priimta, užtikrinti, kad Rusija neapeidinėtų sankcijų per kitas kaimynines valstybes. Tai darys didžiausią spaudimą Rusijai.“

Anksčiau ketvirtadienį į EVT atvykęs Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad Lietuva siekia, jog į ES sankcijų sąrašą būtų įtraukta daugiau Rusijos bendrovių, pavyzdžiui, „Rosatom“ ir jos valdybos nariai, pritaikytos sankcijos likusiems Rusijos bankams, deimantams.

„Tai padėtų daryti ryškesnį poveikį Rusijos ekonomikai“, – sakė prezidentas ir pabrėžė, kad „poveikis artėja“.

Vis dėlto, diplomatų teigimu, „Rosatom“ įtraukimas – mažai tikėtinas, nes tam priešinasi Vengrija, kurioje ši Rusijos valstybinė įmonė stato atominę elektrinę, o Suomija perka branduolinį kurą iš „Rosatom“. Deimantų eksporto iš Rusijos draudimą praėjusiais metais blokavo Belgija.

2023 02 09 15:52
Spausdinti