Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


Pokyčiai eurokomisaro V. Sinkevičiaus kabinete – ne visiems Briuselis prie širdies
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Europos Komisija
Virginijus Sinkevičius.

Europos Komisijos narį, atsakingą už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę, Virginijų Sinkevičių šiemet paliko jau net du bendražygiai. Antrą kartą pasikeitė komisaro kabineto vadovas ir į Lietuvą grįžo jo padėjėjas politikos klausimais.

Dar sausio viduryje apie sprendimą palikti V. Sinkevičiaus komandą pranešė padėjėjas politikos klausimais Egidijus Jurgelionis, kurio didžioji darbo dalis buvo komunikacija ir ryšiai su žiniasklaida. Jis į Briuselį atvyko kartu su komisaru 2019 m., nes prieš tai jam patarinėjo Ekonomikos ministerijoje.

„Šiandien aš pavargęs nuo politikos. Ir jei kam atrodo, kad politika yra puošnūs priėmimai, kelionės, intriguojantys užkulisiniai pašnekesiai, įkvepiančios arba tiesiog kalbos ir raudoni kilimai, tai mes vienas kito nesuprasime. Šiandien aš taip pat išsiilgęs Lietuvos. Kiekvienąsyk, kai lipdavau į lėktuvą, skrendantį į Briuselį, šiek tiek suduždavau“, – atviravo savo „Facebook“ paskyroje E. Jurgelionis, pranešęs apie pasitraukimą ir nepamiršęs gražių žodžių savo viršininkui.

Jau kitais metais Briuselį, tikėtina, paliks ir pats V. Sinkevičius, nes baigsis dabartinės Europos Komisijos kadencija.

Gražių žodžių V. Sinkevičiui negailėjo ir Simonas Šatūnas, kuris metus vadovavo eurokomisaro kabinetui. Prieš jį dvejus metus šias pareigas ėjo Marius Vaščega, kuris irgi grįžo į tėvynę ir dabar vadovauja Europos Komisijos atstovybei Lietuvoje. S. Šatūnas gi sugrįžo į Užsienio reikalų ministeriją ir tapo Lietuvos diplomatijos vadovo Gabrieliaus Landsbergio kabineto vadovu.

IQ žiniomis, tiek E. Jurgelionis, tiek S. Šatūnas paliko V. Sinkevičiaus komandą dėl asmeninių priežasčių.

S. Šatūną eurokomisaro kabineto vadovo poste pakeitė Carmen Preising, kuri iki tol ėjo kabineto vadovo pavaduotojo pareigas, o Briuselyje yra nuo 1999 m. Į E. Jurgelionio vietą atėjo Dovilė Sandaraitė, kuri irgi nėra naujokė Briuselyje ir čia dirba nuo 2018-ųjų. Žiniasklaidos ir komunikacijos ekspertė prieš tapdama V. Sinkevičiaus padėjėja politikos klausimais dirbo Europos bioindistrijos asociacijoje „EuropaBio“.

Jau kitais metais Briuselį, tikėtina, paliks ir pats V. Sinkevičius, nes baigsis dabartinės Europos Komisijos kadencija. Žinoma, yra tikimybė, kad Lietuva pasiūlys jį antrai kadencijai, kaip daro kai kurios kitos šalys, pvz., Latvija, tačiau ji labai nedidelė.

2023 03 10 10:00
Spausdinti