Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PRATYBOS
Pratyboms atvyksta 600 Lietuvai priskirtos Vokietijos brigados karių
BNS
Erikas Ovčarenko/BNS
Vokiečių kariai Lietuvoje pernai vasarį.

Į Lietuvą per šią savaitę atvyks apie 600 Lietuvai priskirtos Vokietijos brigados karių su technika dalyvauti pirmosiose šiemet pratybose, pranešė Lietuvos kariuomenė.

Pasak pirmadienį paskelbto pranešimo, į mokymus Lietuvoje sausumos, oro bei jūrų keliais atvyksta apie 600 Vokietijos kariuomenės 41-osios mechanizuotos pėstininkų brigados karių ir apie 240 karinės technikos vienetų, vienetui vadovauja brigados generolas Christianas Nawratas.

Kariai su technika iš Vokietijos į Lietuvą bus dislokuojami nuo vasario 20 iki 27 dienos.

Po kovinio rengimo Vokietijoje, vienetų aktyvavimo, pajėgų perdislokavimo, brigados vienetai vasario 28 – kovo 10 dienomis dalyvaus bendrose pratybose su Lietuvos kariuomene „Grifono žaibas“ (angl. Griffin Lightning“), vokiečiai treniruosis su Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionu.

Pratybų metu bus treniruojamasi planuoti bendras operacijas, perdislokuoti pajėgas, vykdyti bendras kovines užduotis lauko taktikos pratybų ir kovinio šaudymo metu.

Vokietijos kariuomenės 41-osios mechanizuotosios pėstininkų brigados priešakinis valdymo elementas Lietuvoje nuolat dislokuotas nuo praėjusių metų rugsėjo 4 dienos

Pranešime nurodoma, kad Lietuvai priskirta brigada kartu su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgomis planuoja ir vykdo kovinį rengimą Lietuvoje ir Vokietijoje, organizuojamos lauko taktikos, pajėgų perdislokavimo ir kovinio šaudymo pratybos.

Vilnius siekia, kad pilnos sudėties Vokietijos brigada Lietuvoje būtų dislokuojama nuolat. Vokietijos pareigūnai viešai kartoja, kad dalis brigados karių bus Lietuvoje, o dalis – gimtinėje, tačiau ji bus pasirengusi greitai persidislokuoti esant reikalui.

Tai šalies viduje sukėlė diskusijas dėl Vokietijos įsipareigojimų Lietuvoje dislokuoti brigados dydžio vienetą.

2023 02 20 10:45
Spausdinti