Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


„SKAIDRINAM“
Premjerė: jei informacija apie Vyriausybės nario paimtą išmoką tiesa, jis turės trauktis, J. Šiugždinienė teigia trauktis neketinanti atnaujinta
BNS
Marius Morkevičius/ELTA
J. Šiugždinienė.

Jei visuomenininko, „Laisvės TV“ įkūrėjo Andriaus Tapino paskelbta informacija, jog vienas iš dabartinės Vyriausybės narių prieš išeidamas į Vyriausybę išsėmė išmoką yra tiesa, jis turės atsistatydinti, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Trečiadienį savo feisbuke A. Tapinas teigė turintis įtarimų, jog vieno iš dabartinio kabineto narių išsiimtų 13 816 eurų „niekaip nepavyks pagrįsti, kad jie buvo išleisti su Tarybos nario veikla susijusiomis išlaidomis“.

„Na, aš turiu pasakyti, kad neturiu galimybės sėdėti feisbuke ištisai kiekvieną valandą. Tai taip, aš šitą įrašą pamačiau prieš interviu ir, na, jeigu pasitvirtintų, kad tai yra tiesa, tai tuomet, manau, čia didelių diskusijų net nebūtų“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė premjerė.

„Aš tikiuosi, kad ministras pats pasitrauktų ar ministrė“, – pažymėjo I. Šimonytė paklausta, ar prašytų kabineto nario pasitraukti.

Vėliau ketvirtadienį A. Tapinas paskelbė, jog tai – Švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė. Anot jo, politikė, dirbdama Kauno taryboje, išsiėmė 13,8 tūkst. eurų išmoką.

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu nuskambėjo keli atvejai dėl galimo savivaldybių tarybų narių manipuliavimo išmokomis už darbą, susijusį su savivaldybės tarybos nario veikla.

Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai balandį pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso skiriant išmokas Pagėgių ir Šilutės savivaldybių tarybų nariams, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) yra pradėjusi tyrimą dėl šių išlaidų Neringos bei Šiaulių miesto savivaldybėse.

Prokuratūra taip pat antradienį pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso skiriant išmokas Kauno miesto ir rajono savivaldybių tarybų nariams.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, savivaldybių tarybų nariai atlyginimo negauna, tačiau jiems atlyginama už darbo laiką, kai jie eina savivaldybės tarybos nario pareigas.

„Aš nematyčiau nieko blogo, jeigu tas atlyginimas kažkoks būtų nustatytas. Bet, aišku, tuomet mes atsidurtumėme tokioje situacijoje, kad, na, kiek galima žmonėms dirbti kitą darbą, kuris, pavyzdžiui, parlamentarams yra draudžiamas“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Taip pat savivaldybės tarybos nariui gali būti skiriama išmoka apmokėti su veikla susijusioms kanceliarinėms, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos ir kitoms išlaidoms Ji gali būti skiriama kas mėnesį ir už ją turi būti atsiskaitoma ne rečiau kaip vieną kartą per tris mėnesius.

Kiekviena savivaldybė atskirai patvirtina reglamentą, kuriame numato tokios išmokos dydį, atsiskaitymo tvarką ir tinkamomis pripažintinų išlaidų baigtinį sąrašą.

„Dabar mes bandome spręsti visiškai kita problema – tai tų vadinamų su veikla susijusių išlaidų ir tokiu atveju reikėtų tas išlaidas taip pat reglamentuoti, taip kaip jos yra reglamentuotos Seime“, – sakė premjerė.

Anot jos, šiuo metu – svarbu sureglamentuoti išlaidų naudojimų pricipus ar dydžius.

J. Šiugždinienė teigia nematanti pagrindo atsistatydinti

J. Šiugždinienė teigia neketinanti atsistatydinti dėl to, kad paėmė išmokas už darbą Kauno miesto savivaldybės taryboje.

„Visą laiką sąžiningai atsiskaitau, sąžiningai dirbu ir nesuprantu, kodėl turėčiau atsistatydinti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ji.

Ministrė tvirtino, kad visos išlaidos buvo pagrįstos ir panaudotos skaidriai.

„Išleidau ten, kur buvo reikalinga atlikti tarybos nario darbą“, – teigė ji.

Konservatorė sakė pritarianti premjerės pozicijai, kad jeigu ministras neskaidriai naudojo lėšas, jis turėtų atsistatydinti.

„Jeigu neskaidriai naudojo lėšas, ministras turėtų atsistatydinti. Aš tikrai naudojau skaidriai“, – pabrėžė J. Šiugždinienė.

Ji sakė, kad ir tapusi Seimo nare, ministre, panaudojo tik mažą dalį parlamentinei veiklai bei reprezentacijai skirtų lėšų.

„Aš, kaip Kauno miesto tarybos narė, per mėnesį išleisdavau 600–700 eurų, už juos visą laiką atsiskaitydavau pagal reglamentą, pagal Kauno miesto savivaldybės nustatytą tvarką. Tikrai sąžiningai visą laiką atsiskaičiau“, – pabrėžė politikė.

Anot jos, šias lėšos buvo skirtos transportui, interneto ryšiui ir pan. Ministrė pripažino šiuo metu negalinti detaliai pagrįsti, kam išleido pinigus, nes pagal Kauno miesto savivaldybės tarybos reglamentą patirtų išlaidų čekių nereikėjo saugoti ir pateikti.

„Negaliu dabar paaiškinti detaliai, kas buvo prieš dvejus–trejus metus, kur, kokios išlaidos, kokiose eilutėse, tikrai tos informacijos neanalizavau šiandien iš ryto ir nesižiūrėjau. Išleidau ten, kur buvo reikalinga atlikti tarybos nario darbą“, – sakė J. Šiugždinienė.

Ji tvirtino skaičiavusi faktines patirtas išlaidas.

„Aš skaičiuoju savo išlaidas ir teikiu patvirtinimą, detalizaciją. Taip, kaip ir visi, aš patvirtindavau. (...) Yra taisyklės, kiekvienas tarybos narys atsiskaito pagal išlaidas, pagal reglamentą“, – sakė ji.

„Žinai, kiek išleidi, tiek ir atsiskaitai“, – aiškino politikė.

2023 05 11 10:17
Spausdinti