Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 18 d.


GRĖSMĖS
Premjerė susitiko su NATO vadovu: neryžtinga pozicija dėl Ukrainos taptų paskata Rusijai
BNS
Dainius Labutis/ELTA
J. Stoltenbergas ir I. Šimonytė.

Nepakankamai ryžtinga pozicija dėl Ukrainos narystės NATO gali paskatinti Rusiją ir toliau elgtis agresyviai, antradienį Vilniuje susitikusi su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Nepakankamai ryžtinga pozicija dėl Ukrainos narystės Aljanse perspektyvos tik taptų paskata Rusijai ir ateityje naudoti agresiją kaip įtakos svertą“, – Vyriausybės pranešime cituojama ministrė pirmininkė.

Artėjant NATO viršūnių susitikimui Vilniuje premjerė pažymėjo, kad gynybos ir atgrasymo stiprinimas išlieka ne mažesnės svarbos nei prieš metus, kai Madrido susitikime buvo sutarta dėl rytinio flango stiprinimo.

„Be to, mūsų sprendimų dėl Ukrainos ateities narystės NATO neturi varžyti Rusijos retorika ir veiksmai. Rusija demokratiniam pasauliui yra grėsmės faktorius, bet jokiu būdu ne sprendėja“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Kaip pranešė Vyriausybė, Vilniuje viešinčio NATO generalinio sekretoriaus ir premjerės susitikime buvo aptarti Madride priimtų atgrasymo ir gynybos stiprinimo sprendimų įgyvendinimas ir būtinybė reaguoti į per pastaruosius metus palankesne netapusią saugumo padėtį regione, tęsiant Aljanso stiprinimą.

Kaip pabrėžė premjerė, šių metų NATO viršūnių susitikimo vieta – Vilnius – yra prasminga ir simboliška, įvertinant netoliese vykstantį Rusijos karą prieš Ukrainą.

Susitikime taip pat aptarta NATO valstybių narių ilgalaikių investicijų į gynybą svarba, NATO ir ES bendradarbiavimo klausimai, Švedijos narystės Aljanse perspektyva.

I. Šimonytė padėkojo NATO generaliniam sekretoriui J. Stoltenbergui už lyderystę saugumo iššūkių visam Aljansui akivaizdoje, Rusijos karo prieš Ukrainą svarbos regionui ir globaliam saugumui supratimą.

2023 06 27 14:36
Spausdinti