Meniu
Prenumerata

pirmadienis, liepos 1 d.


EUROKOMISIJOS PORTFELIAI
Prezidentas apie derybas dėl eurokomisaro su premjere: mes abu ties ta pavarde sustojome
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
ELTA
Gitanas Nausėda.

Į Briuselyje vykstančias derybas dėl ES aukščiausių postų ketvirtadienį atvykęs prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad su premjere Ingrida Šimonyte pajudėjo į priekį ir dėl galimo Lietuvos kandidato į naująją Europos Komisiją.

Prezidentas Lietuvos žurnalistams Briuselyje patvirtino, kad I. Šimonytė pristatė tam tikras galimų kandidatų į eurokomisarus pavardes: „Aš pasakiau, kokios pavardės ar pavardė būtų priimtina. Premjerė, mano supratimu, priėmė tai visai palankiai.“

G. Nausėda pridūrė, jei naujoji Komisijos vadovė paprašys daugiau pavardžių, Lietuva pateiks daugiau: „Mes tikrai turime daug gerų kandidatų, bet būtų gerai, kad būtų tam tikras sukibimas tarp numanomų portfelių arba portfelių, dėl kurių mes kovosime, ir žmogaus profesinių gebėjimų, politinės patirties ir t. t. Bet kuriuo atveju, tikrai ieškosime kandidatų, kurie bus žinomi, kurie bus turintys patirties ir kurie Europos kontekste bus girdėti.“

Labai gerai būtų pakovoti dėl vystomojo bendradarbiavimo portfelio, dėl ekonominio portfelio, kurių yra ne vienas ir visi yra labai reikšmingi.

IQ paprašytas patikslinti, dėl kokių Komisijos portfelių Lietuva kovos, prezidentas atsakė: „Labai gerai būtų pakovoti dėl vystomojo bendradarbiavimo portfelio, dėl ekonominio portfelio, kurių yra ne vienas ir visi yra labai reikšmingi. Dėl plėtros taip pat galima mėginti, bet problema ta, jei viskas baigsis taip, kaip baigsis – įgaliotinio (ES vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams ir saugumo politikai – red. past.) pozicija atitenka Estijos premjerei, tad būtų sunku tikėtis, kad Baltijos valstybės, būdamos pakankamai nedidelės ES mastu, galėtų turėti du portfelius, kurie vienaip ar kitaip susiję su užsienio politika“, – paaiškino jis.

Kartu G. Nausėda sveikino visuomenininkų iniciatyvą, kuria grupė signatarų, ambasadorių, politologų ir visuomenininkų viešai kreipėsi į jį ir Lietuvos politikus, ragindami nutraukti nesutarimus, ieškant kandidato į Europos komisarus, bet pridūrė, kad nereikia dramatizuoti situacijos: esą premjerė turėtų teikti kandidatūrą, o tada prezidentas pritaria ir teikia ją Seimui.

„Jei premjerė pasakys tą pavardę, bus labai gerai, – aš patvirtinsiu. Bet nesinorėtų, kad aš pirmas pradėčiau šnekėti. Čia lygai taip pat kaip su ministrais. (...) Gi ne iš kito galo pradedam“, – aiškino G. Nausėda ir vėliau pridūrė, kad I. Šimonytė paminėjo kelias pavardes ir „mes abu ties ta pavarde sustojome“.

Žinia, valdantieji konservatoriai neoficialiai norėtų matyti užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį kaip kandidatą į būsimą Europos Komisiją. O prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas šią savaitę pareiškė, kad, jei Lietuva gautų su finansais susijusį postą, kandidatėmis į Europos Komisiją galėtų būti premjerė Ingrida Šimonytė ir finansų ministrė Gintarė Skaistė.

2024 06 27 16:06
Spausdinti