Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SOSTŲ KARAI
Prezidentas apie Lietuvos atstovo ES klausimą: šitaip mes sprendimų neprieisime
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Gitanas Nausėda.

Po kelių savaičių Lietuva neturės net tikriausiai svarbiausio savo diplomatinio atstovo – laikino nuolatinio atstovo ES. Prezidentas dėl to kaltina valdančiuosius užsispyrimu ir nenoru eiti į kompromisą.

„Mes buvome gerokai lankstesni, pateikėme tokių kandidatų, kurie galėtų būti svarstomi. Gaila, kad kita pusė kažkaip sustingo ties vienu pasiūlymu, o aš žinau, kad tas žmogus šiuo metu turi kitų karjeros planų. Aš esu pasirengęs kalbėtis ir tų kandidatų atžvilgiu, kuriuos esu pateikęs, ir jei man bus pateikti. Bet negalima šitaip sakyti, kad arba taip, kaip mes norime, arba tada niekaip. Šitaip mes sprendimų neprieisime, ir tai noriu labai aiškiai pasakyti, kad išgirstų ir kita pusė“, – į IQ klausimą dėl Lietuvos atstovo ES ketvirtadienį atsakė prezidentas G. Nausėda, šiuo metu viešintis Briuselyje.

Po kelių savaičių Lietuva neturės net tikriausiai svarbiausio savo diplomatinio atstovo – laikino nuolatinio atstovo ES. Daugiau nei pusantrų metų Lietuvos atstovybei laikinai vadovavęs Simonas Šatūnas nuo kovo pradeda darbuotis eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus komandoje. Jis užims kabineto vadovo postą po to, kai pirmtakas Marius Vaščega nuo kovo 1 d. užims Europos Komisijos atstovo Lietuvoje postą.

Kitas iš nuolat linksniuotų kandidatų į nuolatinius Lietuvos atstovus, ambasadorius ir buvęs krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis taip pat, tikėtina, netrukus taps ES atstovu kokioje trečiojoje šalyje.

Bet negalima šitaip sakyti, kad arba taip, kaip mes norime, arba tada niekaip. Šitaip mes sprendimų neprieisime, ir tai noriu labai aiškiai pasakyti, kad išgirstų ir kita pusė.

„Galiu pasakyti tik, kad dedu pastangas, kiek leidžia mano galimybės, kad Lietuva išsaugotų stiprius žmones atstovybėje. Aš tikiuosi, kad pavyks rasti sprendimus“, – sausio mėnesį teigė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Didžiausia Lietuvos ambasada – atstovybė ES liko be nuolatinio vadovo (COREPER II) dar 2020 m. rugpjūčio 17 d. , kai pasibaigė ambasadorės Jovitos Neliupšienės kadencija. Laikinai ją pavaduoti buvo paskirtas antras atstovybėje žmogus, tuomet CORPER I ambasadorius S. Šatūnas.

Per visą tą laiką prezidentūrai, Vyriausybei ir Seimui taip ir nepavyko susitarti dėl nuolatinio atstovo ES. Prezidentūra bandė „prastumti“ savo kandidatus ir atmetė Užsienio reikalų ministerijos pasiūlytus, tarp kurių buvo ir S. Šatūnas, ir R. Karoblis. Tiesa, ministerija bandė apžaisti prezidentūros užsispyrimą ir į S. Šatūno vietą COREPER I paskyrė Jurgą Kasputienę.

Jei niekas nepasikeis, tuomet ji teoriškai nuo kovo laikinai vadovaus Lietuvos atstovybei ES, t. y. taps laikina COREPER II. Taip pat ministerija gali iš Vilniaus atsiųsti laikiną vadovą laikinai, jei atsiras norintis lįsti į valdančiųjų ir prezidento intrigų sūkurį.

2022 02 17 16:01
Spausdinti