Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


3 PROCENTAI
Prezidentas apie NATO sąjungininkų paramą Lietuvai: yra vienas nežinomasis
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Madrido
Scanpix
Gitanas Nausėda.

Ispanijos sostinėje istoriniame NATO viršūnių susitikime dalyvaujantis prezidentas Gitanas Nausėda dar kartą atkreipė dėmesį į Lietuvos gynybos finansavimą, nes būtent nuo to priklauso, kiek sąjungininkų pajėgų bus mūsų šalyje.

„Per pokalbį su Vokietijos kancleriu aš jį patikinau, jog noriu sukurti geresnes sąlygas Lietuvoje, kad Vokietijos kariai patys norėtų atvykti į Lietuvą“, – dar antradienį žurnalistams iš Lietuvos kalbėjo prezidentas.

Į IQ klausimą, kaip sekasi šis procesas, G. Nausėda vardijo, kad pradėtas plėtoti Rūdninkų poligonas, kad priimti sprendimai dėl specialaus įstatymo, tam tikrų pradinių investicijų ten. Kartu jis dar kartą pakartojo, kad tolesni veiksmai priklauso nuo gynybos finansavimo dydžio.

„Tačiau šioje vietoje matau ir vieną nežinomąjį, kurį noriu, kad būtų galima kuo greičiau išspręsti. T. y. mūsų gebėjimas adekvačiai reaguoti finansiniais resursais. Pasirengimas išleisti gynybai yra būtinas mūsų saugumui, nes be gynybos nebus ir nieko kito. Jei kažkas galvoja, kad mes dabar galime skirti daugiau visoms kitoms reikmėms, o gynyba palauks, tai gali atsitikti taip, kad nebereikės išleisti pinigų kitiems dalykams, jei nebūsime pasirengę tinkamai ginti savo šalį“, – kalbėjo G. Nausėda.

Labai tikiuosi krašto apsaugos ministro aktyvios veiklos šia linkme, kad tiesiog būtų dedami ant stalo labai konkretūs projektai ir kiek jie kainuoja.

Jis sakė, jog tikisi, kad likusios abejonės dėl 3 proc. nuo BVP gynybai bus panaikintos.

„Labai tikiuosi krašto apsaugos ministro aktyvios veiklos šia linkme, kad tiesiog būtų dedami ant stalo labai konkretūs projektai ir tai, kiek jie kainuoja. Ir kad tie projektai būtų nukreipti pirmiausia į tai, kad Lietuva gerintų infrastruktūrą ir gebėjimą priimti užsienio karius, nes šitaip mes visi jausimės saugiau“, – teigė prezidentas.

Beje, gynybos finansavimo didinimas – viena iš NATO viršūnių susitikimo Madride temų. Kaip dar jo išvakarėse teigė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, „2 proc. nuo BVP vis dažniau laikomi ne viršutine, o apatine riba“. Trečiadienį–ketvirtadienį NATO vadovai taip pat turėtų sutarti dėl didesnio paties Aljanso finansavimo.

2022 06 29 14:44
Spausdinti