Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


Prezidentas atkirto D. Grybauskaitei dėl Kaliningrado tranzito: vieno prof. V. Landsbergio gana
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Madrido
BNS
Gitanas Nausėda ir Dalia Grybauskaitė.

Kaliningrado tranzito klausimas nepaleidžia prezidento Gitano Nausėdos net ir NATO viršūnių susitikime Madride: kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sulaukė atsako.

„Aš nesuprantu, iš kur ta kritika ateina. Žmogus, kuris nėra informuotas, kalba apie tai, nežinodamas, kokia yra reali situacija“, – ketvirtadienį žurnalistams Madride kalbėjo prezidentas.

Taip jis atsakė į D. Grybauskaitės kritiką, kad Lietuva esą neišsakė savo pozicijos dėl Kaliningrado tranzito ribojimo per praėjusią savaitę vykusią Europos Vadovų Tarybą (EVT) Briuselyje. Pasak jos, jokių pokyčių ar atnaujinimų Europos Komisijos gairėse dėl Kaliningrado tranzito be Lietuvos sutikimo negali būti.

„Tiek, kiek žinau, ką gali vadovybė daryti ir konkrečiai žmogus, kuris sėdi prie EVT stalo, be Lietuvos sutikimo jokių pokyčių būti negali“, – LRT laidai „Dienos tema“ trečiadienį sakė D. Grybauskaitė.

Žinote, vienas žmogus pas mus pradeda sakinius: „Kas galėtų paneigti…“ Būtų gerai, kad tas žmogus ir liktų originalus, kad neatsirastų mėgdžiotojų, nes kopijos visada blogesnės už originalą.

EVT susitikimuose Lietuvai atstovauja prezidentas G. Nausėda, kuris ketvirtadienį išdėstė savo versiją:

„Pirmiausia, EVT mes kalbėjome apie solidarumą Lietuvai, nes toks ir yra EVT tikslas. Aš supažindinau su situacija, kokia ji yra, kokie yra grasinimai iš Rusijos pusės, ir kolegos vieningai pritarė. Bet tikrai EVT nepriima sprendimų dėl sankcijų taikymo ir tai turėtų būti gerai žinoma buvusiai prezidentei.“

Beje, praėjusią savaitę vykusioje EVT prezidentas išties planavo kalbėti apie Rusijos spaudimą dėl Kaliningrado tranzito, tačiau ši tema galiausiai nebuvo paminėta svarbiausiame susitikimo dokumente –EVT išvadose.

Madride G. Nausėda svarstė, kad galbūt tokie D. Grybauskaitės pareiškimai – „kažkokia politika“.

„Žinote, vienas žmogus pas mus pradeda sakinius: „Kas galėtų paneigti…“ Būtų gerai, kad tas žmogus ir liktų originalus, kad neatsirastų mėgdžiotojų, nes kopijos visada blogesnės už originalą“, – šypsojosi prezidentas.

Kaip žinoma, pasisakymu „kas galėtų paneigti…“ pagarsėjo buvęs Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis, kurį ketvirtadienį Seimas pripažino buvusiu valstybės vadovu.

Sugrįžtant prie Kaliningrado tranzito, G. Nausėda toliau laukia Europos Komisijos išaiškinimų.

„Aš nenorėčiau užbėgti už akių. Tai buvo vienas iš mūsų reikalavimų Europos Komisijai – principingas sankcijų taikymas. Ne tik vengimas kalbėti apie kažkokius žalius koridorius, nes mes juk patys šias sankcijas nustatėme – tai nejaugi dabar savo rankomis pradėsime tas sankcijas atitraukinėti, – sakė G. Nausėda Madride. – Dar vienas klausimas mums, kurį mes pateikėme Europos Komisijai, kad mes turime galvoti apie tuos kitus sankcijų paketus, kurie įsigalios. Mums reikia kompleksinio sprendimo, bet tai turime daryti kartu ir mes puikiai suprantame, kad Europos Komisija yra atsakinga už tokį sprendimą. Vyriausybė konsultuojasi su Europos Komisija jau nuo praėjusio šeštadienio, t. y. visą savaitę, ir aš tikiuosi, kad tas rezultatas bus netrukus paskelbtas.“

Trečiadienį „Reuters“, remdamasi šaltiniais Briuselyje, pranešė, kad prekyba per Lietuvą į Rusijos eksklavą Kaliningradą gali būti normalizuota per kelias ateinančias dienas ir Kaliningradui turėtų būti netaikomos ES sankcijos. Tą praėjusią savaitę pranešė ir kita Briuselio žiniasklaida.

Lietuvos muitinės departamentas anksčiau nurodė, kad kovo 15-ąją priimtame ES sankcijų pakete buvo įvesti ribojimai rusiškam plienui ir kitų juodųjų metalų produktams pagal sutartis, sudarytas iki birželio 17-osios, ir negali būti gabenami per bendrijos šalių teritorijas. Tranzito į Kaliningrado sritį ribojimas sukėlė Maskvos įniršį ir ši pažadėjo, kad „pasekmės turės didelį neigiamą poveikį Lietuvos gyventojams“.

2022 06 30 14:28
Spausdinti