Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KONSTITUCINIS TEISMAS
Prezidentas dėl S. Šedbaro: politiko skyrimas gali tapti precedentu ateityje politizuoti KT
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS

Prezidentas Gitanas Nausėda neabejoja Seimo nario Stasio Šedbaro kompetencija, tačiau laikosi pozicijos, kad politiko skyrimas į Konstitucinį Teismą (KT) gali sudaryti prielaidas jį ateityje politizuoti.

„Prezidentas neabejoja Stasio Šedbaro profesine patirtimi. Tačiau politiko skyrimas iš Seimo tiesiai į Konstitucinį Teismą gali tapti precedentu bandymams ateityje politizuoti Konstitucinį Teismą“, – šalies vadovo poziciją BNS perdavė jo patarėjas Tomas Beržinskas.

Anot prezidento, visuomenės pasitikėjimas Konstituciniu Teismu yra ypatingai svarbus, nes teismas sprendžia kertinius klausimus, o „susikeitimas“ kandidatais tarp Seimo ir Aukščiausiojo Teismo, apie kurį rašė žiniasklaida, neatrodo skaidriai – jei tai yra tiesa.

Šiuo metu pateikti visi trys kandidatai į atsilaisvinančias vietas Konstituciniame Teisme.

Laikinoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) vadovė Gabrielė Juodkaitė-Granskienė teikia konservatorių frakcijos nario, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Stasio Šedbaro, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen – LAT teisėjo Aurelijaus Gutausko, prezidentas G. Nausėda – teisininko Tomo Davulio kandidatūras.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį neigė versiją, kad laikinoji LAT vadovė G. Juodkaitė-Granskienė S. Šedbaro kandidatūrą teikia mainais už LAT teisėjo A. Gutausko teikimą.

Klausiama, kaip vertina S. Šedbaro kandidatūrą, Seimo pirmininkė sakė kalbėti galinti apie savo teikimą, o dėl visų trijų kandidatų privalumų ir galimų trūkumų spręs Seimas balsuodamas.

„Lietuvos ryto“ antradienį paskelbė, jog laikinoji LAT pirmininkė G. Juodkaitė-Granskienė į KT teiks parlamentaro S. Šedbaro kandidatūrą, o Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen dėl to esą mainais sutiko teikti LAT teisėją A. Gutauską.

Opozicinės Demokratų partijos lyderis ekspremjeras Saulius Skvernelis anksčiau šią savaitę teigė, jog jeigu tiesa, kad padaryti „barteriniai mainai“, parenktant kandidatus į Konstitucinio Teismo teisėjus, atrodo, kad „prekyba poveikiu vyksta šalyje“.

Konstitucinį Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai. S. Šedbaras yra buvęs KT teisėju, bet nepilną kadenciją, ir tai jam leidžia pretenduoti į šias pareigas dar kartą.

S. Šedbaras dirbo KT teisėju 1993–1996 metais pirmojoje teismo kadencijoje ir tokiam trumpam terminui tada buvo paskirtas tam, kad prasidėtų teisėjų rotacija.

Gruodį trys teisėjų kandidatūros bus teikiamos dėl to, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai pagal įstatymus turi būti atnaujinamas trečdaliu narių. Jas teikia prezidentas, Seimo pirmininkas ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas.

Nauji teisėjai pakeistų kadencija baigiančius Elvyrą Baltutytę, Vytautą Greičių ir Danutę Jočienę. Pastaroji šiuo metu yra KT pirmininkė.

2022 12 15 12:34
Spausdinti