Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


RAKETOS SMŪGIS LENKIJOJE
Prezidentas: Lietuva remia Lenkijos prašymą dėl NATO 4 straipsnio
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Prezidento komentarai žiniasklaidai po tarpinstitucinio pasitarimo.

Lenkija po antradienio raketos smūgio prašys konsultacijų pagal ketvirtąjį NATO straipsnį, Lietuva šį prašymą palaikys, kels oro gynybos stiprinimo klausimą, teigia šalies pareigūnai.

Prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad apie ketinimus kreiptis dėl NATO 4 straipsnio aktyvavimo jam pranešė Lenkijos kolega Andrzejus Duda.

„Šiandien Lenkija kreipsis dėl NATO 4-ojo straipsnio aktyvavimo. Be jokios abejonės, Lietuva rems šitą poziciją“, – žurnalistams po trečiadienį surengto tarpinstitucinio pasitarimo dėl saugumo situacijos regione po raketų smūgių Ukrainoje ir Lenkijoje sakė prezidentas.

Šis straipsnis numato, kad Aljanso šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios narės teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui.

Pasak G. Nausėdos, Lietuva taip pat kels oro gynybos stiprinimo visame regione klausimą.

„Lietuva aktyviai dalyvaus diskusijoje, kalbėdama apie oro gynybos pirmiausia sistemų dislokavimą tiek Lenkijos pasienyje su Ukraina, tačiau mes žvelgiame toliau, mes žvelgiame į visą rytinį NATO flangą“, – teigė prezidentas.

Jis priminė, jog vienas iš šiemet vasarą vykusio NATO viršūnių susitikimo Madride sprendimų buvo oro gynybos vystymas rytiniame Aljanso flange.

„Aš manau, kad šis įvykis, kurį mes dabar patyrėme, visu aktualumu verčia mus galvoti apie tai, kaip greičiau įgyvendinti šį principą, kurį mes įtvirtinome deklaracijoje“, – sakė prezidentas.

„Pačios deklaracijos apginti negali. Deklaracijos gali apginti tiktai tokiu būdu, kai jų nuostatos yra įgyvendinamos“, – pridūrė jis.

G. Nausėda išreiškė viltį, jog pažangos šioje srityje bus padaryta iki NATO viršūnių susitikimo Vilniuje kitais metais.

„Situacija ir naujausios aktualijos patvirtina, kad pirma, tai buvo teisingas sprendimas, antra, kad šį sprendimą reikia kuo greičiau įgyvendinti“, – teigė prezidentas.

Apie tai, kad Lietuva „palaiko ir visiškai solidarizuojasi“ su Lenkija dėl 4-ojo straipsnio anksčiau žurnalistams sakė ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Lenkijos teritorijoje netoli sienos su Ukraina antradienį nukritus raketai šalis padidino savo karinę parengtį.

A. Duda pareiškė, kad tai greičiausiai buvo Rusijoje pagamintos raketos smūgis. Pasak Prezidentūros, Lenkijos vadovas G. Nausėdą informavo, kad incidento pasienyje su Ukraina tyrimas kol kas nėra baigtas.

2022 11 16 12:03
Spausdinti