Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VALSTYBĖS BIUDŽETAS
Prezidentas pasirašė patikslintą 2021 m. valstybės biudžetą
BNS
Fotobankas
G. Nausėda.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasirašė Seimo patikslintą 2021 metų valstybės biudžetą.

Pasirašydamas biudžeto pakeitimus G. Nausėda pažymėjo, kad atnaujintas biudžetas didina šalies saugumą, tačiau Seimo valdančioji koalicija nepasinaudojo proga pristabdyti pandemijos metu augančios pajamų nelygybės tarp dirbančių Lietuvos žmonių, pranešė Prezidento komunikacijos grupė.

„Biudžeto korekcija dabar yra būtina, nes turime skirti didesnes lėšas sienos su Baltarusija apsaugai stiprinti ir krašto gynybai. Todėl nusprendžiau pasirašyti šį patikslintą biudžetą. Tačiau socialinės neteisybės mažinimo atidėliojimas rudeniui kompromituoja valdančiosios koalicijos įsipareigojimą kurti valstybę, kurioje visi jaustųsi vertinami ir svarbūs“, – pranešime teigė prezidentas.

G. Nausėda siūlė Seimui kartu su patikslintu biudžetu neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) padidinti 50 eurų iki 450 eurų, taip siekiant padidinti mažiausiai uždirbančių asmenų pajamas, tačiau parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas šio klausimo nusprendė imtis tik rudenį. 

Pasak G. Nausėdos, pozityvu tai, kad pakeistame valstybės biudžete suplanuotas viešųjų finansų deficitas sudaro 6,9 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) – mažiau, palyginti su gegužės mėnesį pateiktu pirminiu patikslinto biudžeto projektu (8,4 proc.), ir mažiau, nei tvirtinant biudžetą praėjusių metų pabaigoje (7 proc.).

Prezidentas vertina teigiamai, kad į pakeistą biudžetą įtrauktos pirmosios Europos Vadovų Taryboje suderėtos ES Gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo investicijos – 149 mln. eurų, kuriomis bus pradėta Lietuvos žalioji ir skaitmeninė transformacija link aukštesnės pridėtinės vertės ekonomikos.

Tačiau G. Nausėda kritikuoja tai, kad patikslintame biudžete pandemijos suvaldymui Vyriausybės rezervas padidintas daugiau nei du kartus ir sudaro 927 mln. eurų.

„Pandemijos grėsmė atslūgo, bet neišnyko, dėl to kova su virusu tęsis ir antrąjį šių metų pusmetį. Vis dėlto tokio masto lėšų planavimas Vyriausybės rezerve, bet ne ministerijų asignavimuose neatitinka gerosios biudžeto valdysenos praktikos, nes jau turime pakankamai duomenų apie epidemiologinę situaciją ir ekonominę padėtį valstybėje“, – pabrėžė prezidentas.

„Žemesniais teisės aktais skirstydama beveik 1 mlrd. eurų Vyriausybė privalės už kiekvieną jų atsiskaityti mokesčių mokėtojams“, – pridūrė jis.

G. Nausėdos vertinimu, pozityvu tai, kad valstybės biudžete papildomos lėšos skirtos universalioms vienišo žmogaus išmokoms mokėti, neįgaliųjų įdarbinimo priemonėms.

Patikslinus šių metų biudžetą, jo pajamos sieks 12,437 mlrd. eurų (įskaitant 2,777 mlrd. eurų Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšų), išlaidos – 16,615 mlrd. eurų (3,180 mlrd. eurų). Biudžeto deficitas sieks 4,177 mlrd. eurų.  

Biudžete numatyti papildomi 20,7 mln. eurų gynybai, dar 15,9 mln. eurų skirti pasienio apsaugai, išaugus nelegaliai migracijai iš Baltarusijos.

Vyriausybė biudžeto deficitui finansuoti ir kitoms reikmėms šiemet ketina pasiskolinti 5,7 mlrd. eurų – apie 0,4 mlrd. eurų daugiau nei buvo planuojama gruodį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 30 11:42
Spausdinti