Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MIGRANTAI
Prezidento patarėjas apie situaciją pasienyje su Baltarusija: ši savaitė išliks įtempta
BNS
Fotobankas
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.

Ši savaitė pasienyje su Baltarusija išliks įtempta, šiuo metu ties siena su Lenkija susikaupę apie kelis tūkstančius migrantų, jų skaičius gali didėti, teigia prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Darius Kuliešius.

„Šita savaitė, aš manau, išliks įtempta, kadangi migrantų skaičius gali dar papildomai augti. Šiuo metu skaičiuojama apie 3-4 tūkst., esančius šalia Lenkijos ir Baltarusijos sienos, bendras skaičius jų Baltarusijoje yra didesnis. Tie skrydžiai pagrinde per Sirijos, Turkijos, JAE oro uostus nėra nutraukti ir tebevyksta“, – antradienį Žinių radijui sakė vyriausiasis prezidento patarėjas.

„Potencialiai migrantų skaičius tik auga ir tos naujos kryptis ne tik Lenkijos, bet ir Lietuvos ir Latvijos kryptimis gali atsirasti ir reikalinga parengtis, kuri ne nuo vakar yra prasidėjusi, ji yra daroma. Lygiagrečiai reikia labai griežto atsako, kad būtų galima sustabdyti tai, ką daro Baltarusijos režimas“, – pridūrė jis.

Patarėjas taip pat teigė, kad reikalingas vieningas ir rimtas Europos Sąjungos atsakas papildomomis sankcijomis Minsko režimui, jos turėtų būti nukreiptos ir į skrydžių stabdymą, ir į migrantų grąžinimą iš Baltarusijos į kilmės šalis.

Vidaus reikalų ministerija, reaguodama į situaciją Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, kur susitelkę keli tūkstančiai migrantų, pirmadienį pasiūlė įvesti nepaprastąją padėtį Lietuvos pasienyje.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 09 09:38
Spausdinti