Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


STRASBŪRAS
Prezidento pranešimo EP atgarsiai: nežinau, Valdemarai, kas jus uzurpavo
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Strasbūro
EP
Valdemaras Tomaševskis.

Europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio pastabos po prezidento Gitano Nausėdos kalbos Europos Parlamente (EP) antradienį sulaukė tiek prezidento, tiek kolegų europarlamentarų dviprasmiškų komentarų.

G. Nausėdai pasakius kalbą diskusijoje „Tai Europa“, EP nariai puolė teikti savo įžvalgas. Dauguma jų ne tiesiogiai reagavo į prezidento išsakytas mintis, o iš anksto buvo pasiruošę savo trumpus pranešimus, kurie net nelabai siejosi su G. Nausėdos kalba. Tarkime, valstietis Bronis Ropė kalbėjo apie skurdą, jo kolegos iš EP Žaliųjų frakcijos priekaištavo Lietuvai dėl neteisėtų migrantų atstūmimų pasienyje, kiti – apie tariamą ES nereagavimą į JAV imperializmą ir karą Ukrainoje.

Vėliau G. Nausėda atsakė į kai kurių EP narių pareiškimus, paaiškino, kad migracija yra instrumentalizuojama diktatorių, kad „lietuviams ukrainiečiai yra broliai ir seserys“, o su Kinija ES turėtų bendrauti vieningai, bet visus šiuos atsakymus EP nariams pradėjo nuo V. Tomaševskio komentaro.

„Visų pirma, norėčiau reaguoti į komentarus, visų pirma, europarlamentarų iš Lietuvos, tokių kaip ponas Tomaševskis, kuris apgailestavo, kad esu puolamas kai kurių politinių partijų Lietuvoje net ir po rinkimų, kur aš surinkau 67 proc. balsų“, – kalbėjo G. Nausėda ir pripažino, kad yra naujokas politikoje.

Mano tikslas pasisakant buvo parodyti, kad tai yra tam tikras rinkėjų apgaudinėjimas, kai skirtingų pažiūrų partijos eina į rinkimus su labai skirtingomis programomis, o po to sudaro bendrą bazę – tai ne kas kita kaip rinkėjų apgaudinėjimas.

„Bet vieną dalyką aš supratau politikoje – kad politika nėra taikus sugyvenimas su politinėmis partijomis, tai kova, tai konkurencija. Tai ne konkurencija dėl mano asmeninių interesų, o konkurencija dėl idėjų, kurioms aš atstovauju“, – kalbėjo prezidentas ir pridūrė, kad viena iš idėjų, su kuria jis ėjo į politiką, buvo gerovės valstybė ir net būnant priešpriešai iš opozicijos ar valdančiųjų sugebama įgyvendinti tam tikrus šios politikos tikslus.

Išties V. Tomaševskis, atstovaujantis dešiniųjų Europos konservatorių ir reformistų grupei EP, kalbėjo apie tariamą demokratijos nunykimą Europoje, alternatyvių politinių jėgų nebuvimą ir kaip pavyzdį paminėjo, kad G. Nausėda „yra puolamas iš visų pusių“.

Vėliau, per susitikimą su žurnalistais, V. Tomaševskis paaiškino, ką jis norėjo pasakyti, ir sulaukė susitikime taip pat dalyvavusių kitų Lietuvos atstovų EP dviprasmiškų pastabų.

„Tai nebuvo pagrindinė mintis dėl prezidento kai kurių politinių jėgų puolimo. Mano mintis – apie ES politinę situaciją“, – į IQ klausimą, ką jis turėjo omenyje, atsakė V. Tomaševskis.

Pasak jo, ES praktiškai valdo dvi partijos (nuosaikūs konservatoriai iš Europos liaudies partijos bei socialdemokratai iš Socialistų ir demokratų frakcijos) ir tai riboja demokratiją – esą jos eina į rinkimus su skirtingomis programomis, juos laimi, o po to jungiasi, kad trečioji jėga negautų valdžios: „Tai labai bloga praktika, iškraipoma demokratija. Negali būti, kad valdžioje keletą kadencijų dešimtis metų nebūtų kitų politinių jėgų.“ EP nario teigimu, tai ne kas kita kaip politinės erdvės uzurpavimas.

„Aš matau panašumų ir Lietuvoje, kai apie 70 proc. rinkėjų balsų gavo prezidentas, bet jis dažnai atakuojamas tų pačių europinių partijų. Pas mus buvo toks 2K projektas (to meto opozicijos lyderio ir Andriaus Kubiliaus bei premjero Gedimino Kirkilo bendradarbiavimas – IQ past.). Tai blogai tarnauja demokratijai“, – kalbėjo jis.

Kai jūs sakote, kad kažkas uzurpavo, nežinau, kas jus, Valdemarai, uzurpavo, bet aš tikiu, kad EP yra demokratijos dvasia.

Socialistų ir demokratų atstovė V. Blinkevičiūtė netruko sureaguoti.

„EP nariai yra išrenkami ES piliečių, žmonių, ir jeigu yra didelės frakcijos, tokios kaip Europos liaudies partija, socialistai ir demokratai, tai šiaip sau tie nariai neatsirado. Jie yra išrinkti rinkėjų, – aiškino ji kolegai. – Jūs puikiai žinote – čia (EP – IQ past.) nėra valdančiosios daugumos ir čia nėra opozicijos. Čia kiekvieną kartą kiekvienu klausimu yra ieškoma sprendimų, sutarimų, tam tikrų kompromisų. (...) Kai jūs sakote, kad kažkas uzurpavo, nežinau, kas jus, Valdemarai, uzurpavo, bet aš tikiu, kad EP yra demokratijos dvasia, ir mes kiekvieną kartą teikdami sprendimą turime daug diskusijų, turime įvairių partijų susitikimus…“

V. Tomaševskiui šis paaiškinimas įspūdžio nepadarė ir jis dar kartą pakartojo: „Mano tikslas pasisakant buvo parodyti, kad tai yra tam tikras rinkėjų apgaudinėjimas, kai skirtingų pažiūrų partijos eina į rinkimus su labai skirtingomis programomis, o po to sudaro bendrą bazę – tai ne kas kita kaip rinkėjų apgaudinėjimas.“

Tuomet neišlaikė Europos liaudies partijos atstovas A. Kubilius.

Nu, aš čia sureaguosiu, – įsitraukė jis ir sarkastiškai pastebėjo, kad visa Europa, ypač Skandinavija, kur sudaromos įvairių politinių jėgų koalicijos yra „visiškai nedemokratinės, apgaudinėja rinkėjus ir t. t.: – Valdemarai, čia yra nauja pažanga!“

2023 03 14 17:08
Spausdinti