Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Prie Seimo vyksta tūkstantinis mitingas „Mes kaltinam!“
BNS
Edvardo Blaževič (Alfa.lt) nuotr.

Šeši tūkstančiai žmonių ketvirtadienio popietę dalyvavo mitinge prie Seimo, reikšdami nepasitenkinimą balsavimu dėl Mindaugo Basčio ir valdančiųjų „valstiečių“ veikla.

Renginį Nepriklausomybės aikštėje surengė žurnalisto Andriaus Tapino įkurta „Laisvės TV“.

„Kaip piliečiai mes šiandien sakome štai šitai institucijai, taikiai, gražiai, su vėliavomis, su Vyčiais – mes šiandien jus kaltiname“, – nuo scenos sakė A. Tapinas.

„Šitas Seimas, pamynęs Konstitucinio Teismo sprendimą, sugebėjo palikti dirbti žmogų, kuris yra pripažintas mūsų aukščiausios teisės institucijos šiurkščiai sulaužiusiu priesaiką, bendradarbiavęs su KGB agentais“, – kalbėjo jis.

Dalis žmonių su savimi atsinešė Lietuvos trispalves, vėliavas su Vyčiu, netoli scenos matyti ir konservatorių partijos vėliavos.

Renginio dalyviai atsinešė plakatų, tokių kaip „Žemėje mūsų – Karbauskis rusų“ ar „Tautieti, uždrausk valstietį“. Plakatais žmonės taip pat ragina Seimo narius nelaužyti priesaikos, neparduoti Lietuvos.

Tiesioginę transliaciją iš Nepriklausomybės aikštės galite pamatyti čia:

„Gana jau jiems valdyti“

Policijos atstovai BNS nurodė, kad į mitingą susirinko apie 6 tūkst. žmonių.

„Užkniso. Visa šita tvarka, R. Karbauskis, A. Veryga ir visa šutvė, širinskienės visos“, – BNS sakė mitinge dalyvaujanti 64 metų vilnietė Aurelija, paklausta, kodėl atėjo į mitingą. Ji teigė negalinti pasakyti nė vieno gero darbo, kurį būtų nuveikęs šios kadencijos parlamentas. „Gana jau jiems valdyti“, – teigė moteris ir tvirtino esanti už pirmalaikius Seimo rinkimus.

Į mitingą atėjęs 15-metis moksleivis Benas iš Vilniaus sakė protestuojantis prieš Seimo balsavimą dėl apkaltos M. Basčiui. „Mindaugas Bastys yra pažeidęs Konstituciją, pažeidęs Seimo nario priesaiką, tokie žmonės negali būti Seimo nariais, negali spręsti mūsų įstatymų. Čia paskutinis lašas“, – teigė vaikinas. Jis kritikavo ir anksčiau parlamentarų priimtus alkoholio apribojimus.

„Manau, kad reikia kovoti su alkoholizmu, bet mes kovojame čia lyg būtų Saudo Arabija. Visiškais nereikalingais draudimais. Manau, kad kovoti reikia randant alternatyvių veiklų, o ne draudžiant“, – kalbėjo moksleivis.

V. Pranckiečiui gėda

Įsibegėjus mitingui į sceną užlipo Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis. Jis pareiškė, kad jam gėda dėl kai kurių Seimo narių. „Pasakysiu vieną, kas jus atvedė į čia, kas mus atvedė į čia. Mus į čia atvedė gėda. Taip. Ar man gėda? Gėda. Ar man gėda dėl Basčio? Ar man gėda dėl Pūko? Ar man gėda dėl Kildišienės? Ar man gėda dėl Skardžiaus? Aš čia atėjau dėl to, kad man irgi gėda. Man tikrai gėda būti to Seimo pirmininku, kurio norėčiau būti direktoriumi. Tada galėčiau ateiti ir pasakyti – tu balsuoji taip, tu balsuoji taip, visi balsuojame vieningai. Bet, deja, demokratijos kaina yra tokia“, – kalbėjo parlamento vadovas.

V. Pranckietis paragino žmones aktyviau dalyvauti rinkimuose, o paklaustas, ar pritartų pirmalaikiams parlamento rinkimams, jis vengė tiesaus atsakymo, o galiausiai pasakė balsuosiantis už iniciatyvos pateikimą Seime.

Vienam iš mitingo dalyvių paklausus, ar negėda dėl partijos lyderio Ramūno Karbauskio, V. Pranckietis tikino, kad jam gėda dėl atskirų „valstiečių“ pirmininko sprendimų. Perklausus, dėl kokių sprendimų jam gėda, parlamento vadovas paragino nesigilinti į detales, o už tai sulaukė minios skandavimų „Bailys“.

Protestas prie Seimo surengtas su šūkiu „Mes kaltinam!“. Jį „Laisvės TV“ ėmėsi rengti, kai Seimas atmetė siūlymą panaikinti M. Basčio mandatą.

Pats M. Bastys trečiadienį paskelbė atsistatydinantis dėl kilusio ažiotažo. Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad jis šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. Politikas teigia, kad pildydamas klausimyną tiesiog netyčia suklydo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 03 15 18:39
Spausdinti