Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Priimtas naujasis Darbo kodeksas
BNS
(Pixabay nuotr.).

Antradienį Seimas priėmė sprendimą dėl naujojo darbo kodekso. Už balsavo 84 Seimo nariai, prieš – 10, o susilaikė 29.

„Balsuodami už šį kodeksą suteikiame milžinišką pasitikėjimo kreditą darbdaviams, dabar laikas verslui parodyti, kad jis gali prisidėti prie Lietuvos problemų sprendimo“, – pareiškė „valstietis“ Tomas Tomilinas.
Balsuodami už šį kodeksą suteikiame milžinišką pasitikėjimo kreditą darbdaviams, dabar laikas verslui parodyti, kad jis gali prisidėti prie Lietuvos problemų sprendimo
Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad dabartinės pataisos „nukreiptos į šiek tiek (kodekso) liberalumo sumažinimą“.

Kas keisis

Po paskutinių pakeitimų Kodekse numatyta nauja atostogų skyrimo tvarka – jos galės trukti 20 darbo dienų, jeigu dirbama 5 dienas per savaitę, arba 24 dienos, dirbant 6 dienas. Darbuotojai per savaitę negalės dirbti ilgiau nei 60 val., įskaitant papildomą darbą ir viršvalandžius. Per 10 darbo dienų nuo Darbo kodekso įsigaliojimo profsąjungų ar darbo tarybos vadovai darbdaviui turės pateikti darbuotojų atstovų sąrašą, kuriems būtų taikoma apsauga dėl atleidimo iš darbo ir darbo sąlygų bloginimo. Darbdavys turės darbuotojams teikti informaciją apie vidutines jų algas. Nekonkuravimo susitarimai gali būti sudaromi darbo sutarties galiojimo laikotarpiu ar jai pasibaigus ir galiotų ne ilgiau kaip dvejus metus. Seimas įpareigojo darbdavius streiko metu nepriimti naujų darbuotojų į streikuojančiųjų vietas, nepriimti bet kokių vienašališkų sprendimų visiškai arba iš dalies nutraukti įmonės veiklą ar ją trikdyti. Liberalesnis kodeksas buvo priimtas praėjusiais metais, tačiau į valdžią atėjus „valstiečių“ ir socialdemokratų daugumai, jis buvo atidėtas pusmečiui, kad galėtų būti pataisytas. Pataisos buvo teikiamos atsižvelgiant į prezidentės pastabas, bet pritarimo Trišalėje taryboje sulaukė tik nedidelė dalis šalies vadovės pasiūlymų. Šis Darbo kodeksas bus antrasis po Nepriklausomybės atkūrimo. Dabartinis kodeksas galioja nuo 2003-ųjų. Dar anksčiau darbo santykius Lietuvoje reglamentavo atskiri įstatymai.

Kodeksą bus galima tobulinti

Seimui priėmus naują Darbo kodeksą, juo nepatenkintos darbuotojų ir darbdavių organizacijos diskusijas naujoje Trišalėje taryboje galės pradėti jau nuo liepos, kartoja premjeras Saulius Skvernelis. Anot jo, pirmiausia reikėtų įsitikinti, kaip kodeksas veiks praktiškai, kokie bus jo pliusai ir minusai. „Matyt, dar kartą parodo, kad tie pasiekti kompromisai – nebuvo nei laimėtojų, nei pralaimėtojų, vis tiek kažkas kažkur yra nusileidę, kažkur laimėję, kažkur pralaimėję. O jeigu matosi, kad jis yra netobulas, liepos 1 dieną susiformuos nauja Trišalė taryba, ji galės tęsti svarstymus, derybas ir teikti pozicijas jau Vyriausybei ir Seimui. Turi įsigalioti įstatymas, pasižiūrėsime per tą pirmą pusmetį, kokie yra trūkumai, pliusai, minusai“, – antradienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis. Premjeras ir anksčiau yra sakęs, kad darbo santykių tobulinimas nesibaigs liepą įsigaliosiančiu kodeksu. Anot jo, paaiškėjus, kad kai kurios nuostatos netenkina arba neveikia, jas bus galima aptarti Trišalėje taryboje irdar kartą keisti kodeksą. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 06 16:59
Spausdinti