Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


NEDIPLOMATINIS POKALBIS
R. Bernotas: Kinija priekaištų dėl Taivano Lietuvai turėjo dar 1991-aisiais
Artūras Jonkus

„1991 m. teko organizuoti profesoriaus Vytauto Landsbergio vizitą į Japoniją. Norėjome, kad tai būtų oficialus vizitas su aukšto lygio susitikimais. Tuo metu Japonijoje vyko „Expo“ paroda. Japonai pasakė, kad sau jūs galite laikyti, kad tai jūsų oficialus vizitas“,– prisimena ambasadorius Rokas Bernotas, tuo metu vadovavęs Užsienio reikalų ministerijos Azijos, Afrikos ir Okeanijos skyriui.

„Jau nuo 1991 m. prasidėjus užsienio šalių pripažinimui, prasidėjo ir santykių su Kinija ir Taivanu klausimas. Su į Lietuvą atvykusiais Taivano atstovais susitiko ne Užsienio reikalų ministras Algirdas Saudargas, bet Tarptautinių ekonominių santykių ministras Vytenis Aleškaitis. Vis tiek po to buvo gauta keletą Kinijos notų, bandant aiškintis Lietuvos poziciją,“ – pasakoja ambasadorius R. Bernotas pokalbyje su Artūru Jonkumi.

Ambasadorius R. Bernotas taip pat papasakojo apie „politinio prieglobščio“ prašytojų iš Lietuvos Jungtinėje Karalystėje schemą, kuri buvo naudojama bandant patekti į Didžiąją Britaniją iš ekonominių sumetimų ir tai kėlė klausimų dvišaliuose santykiuose.

JWPLAYER_MAIN:2573

2024 05 16 17:00
Spausdinti