Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


UKRAINA IR LIETUVA
R. Stefančiukas Lietuvai: pradėjote kovą su rusiškuoju totalitarizmu, o mes ją baigiame
BNS
BNS
R. Stefančiukas.

Prieš tris dešimtmečius Lietuva pradėjo kovą su rusiškuoju totalitarizmu, o Ukraina dabar ją baigia mūšio lauke, sako Vilniuje antradienį viešintis Ukrainos parlamento pirmininkas.

„Kažkada jūs pradėjote kovą su rusiškuoju totalitarizmu ir griovėte SSRS, o mes dabar kovą baigiame mūšio lauke tiesiogine to žodžio prasme, ginamės nuo plataus masto, neišprovokuotos Rusijos ginkluotos agresijos prieš Ukrainą“, – Seimo rūmuose Vilniuje kalbėjo Ruslanas Stefančiukas.

Jis yra aukščiausias Ukrainos pareigūnas, atvykęs į Lietuvą po vasario 24-osios, kai Rusiją užpuolė Ukrainą. Politikas Vilniuje dalyvaus 12-ojoje Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos parlamentų asamblėjos sesijoje.

„Okupavusi dalį Ukrainos teritorijų, sistemingai naikindama civilius ir energetikos infrastruktūros objektus, kankindama ir žudydama taikius Ukrainos piliečius, Rusija dar kartą visam pasauliui demonstruoja, kad ne tik negerbia tautų apsisprendimo teisės, ne tik nevertina žmogaus gyvybės ir jo laisvės, bet kasdien ir kas minutę grasina savo taikiems kaimynams. (...) Rusija atvirai bando visus įbauginti“, – teigė Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas.

Jis sakė, kad į tai demokratinės šalys gali atsakyti solidarumu, ryžtu ir nepalaužiamumu.

„Didvyriškai ginsime savo nepriklausomybę, laisvę ir taikų gyvenimą sau, Europai ir visam laisvajam pasauliui. Šioje kovoje mes pasikliaujame didele tarptautine parama“, – tvirtino R. Stefančiukas.

Jis dėkojo Lietuvai už paramą ir pagalbą jo šaliai nuo pirmųjų Rusijos invazijos į Ukrainą valandų – už ukrainiečių priėmimą, tiekiamą ginkluotę, sužeistųjų reabilitaciją, generatorius.

„Dėkingi už tai, kad jūs demonstruojate lyderystę daugeliu aktualių regiono klausimų, už tai, kad demonstruojate nepajudinamą ir karštą paramą laisvei ir demokratijai, už tai, kad šiomis dienomis jūs palaikote Ukrainą ir ukrainiečius jų sąžiningoje kovoje“, – Vilniuje kalbėjo Ukrainos parlamento vadovas.

Jis teigė, kad Ukraina labai vertina Lietuvos Seimo „ryžtą kuo greičiau patraukti baudžiamojon atsakomybėn Rusijos nusikaltėlius“, paramą siekiant sukurti specialųjį tarptautinį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimams tirti, Rusijos veiksmų Ukrainoje pripažinimą genocidu.

„Šiuo laikotarpiu, tai yra nuo vasario 24 dienos, Seimas priėmė dešimt rezoliucijų, palaikančių Ukrainą ir smerkiančių Rusijos veiksmus! Įspūdingas skaičius. Jūsų ryžtas yra nuostabus, mieli kolegos. Šios rezoliucijos tapo pavyzdžiu daugeliui kitų parlamentų“, – tvirtino R. Stefančiukas.

Jis taip pat prisiminė Lietuvos Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen vizitą Kyjive šių metų kovo 24 dieną su Latvijos ir Estijos parlamentų vadovais.

„Jau tada raginote tarptautinę bendruomenę įvesti visišką prekybos embargą Rusijai, padidinti ginklų tiekimą Ukrainai, parengti detalų Ukrainos atstatymo ir pagalbos jos ekonomikai atgaivinti planą. Jūs buvote Bučoje ir Borodiankoje ir tapote tiesioginiais rusų įvykdyto didelio masto mūsų miestų ir kaimų naikinimo, mūsų žmonių genocido liudininkais“, – teigė R. Stefančiukas.

Jis pabrėžė, kad Ukraina nepavargs kovoti, o ukrainiečius vienija bendra nacionalinė idėja – laimėti, atstatyti Ukrainą, padaryti ją Europos Sąjungos (ES) nare. Ukrainos politikas sakė dedantis daug vilčių ir į kitąmet Vilniuje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Ukraina yra pareiškusi norą tapti ES ir NATO nare. Šiemet ES suteikė Ukrainai kandidatės į bendriją statusą.

„Mūsų noras laimėti yra pagrįstas mūsų istorija. Nelengva kaip ir jūsų. Tragiška, didvyriška istorija sustiprino ir ukrainiečius, ir lietuvius. Esame ne tik stiprūs, bet ir nepalaužiami“, – Vilniuje kalbėjo Ukrainos parlamento vadovas.

„Noriu, kad visi tai išgirstų, ypač rusai – mūsų nepalaušite! O mūsų kariai mūšio lauke savo akimis jau matė, kaip rusai bijo šio nepalaužiamumo – pamatuoto, ramaus, sąmoningo darbštuolių nepalaužiamumo“, – teigė jis.

2022 12 06 10:47
Spausdinti