Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


NATO
R. T. Erdoğanas toliau priešinasi Švedijos narytei NATO
ELTA
EPA/ELTA

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoğanas trečiadienį atrėmė augantį tarptautinį spaudimą Ankarai ratifikuoti Švedijos paraišką dėl narystės NATO iki liepos mėnesį įvyksiančio aljanso viršūnių susitikimo.

„Švedija turi lūkesčių. Tai nereiškia, kad mes juos patenkinsime, – sakė T. Erdoganas pastabose, kurias paskelbė jo biuras. – Kad mes galėtume patenkinti šiuos lūkesčius, pirmiausia Švedija turi atlikti savo darbo dalį“.

Švedija ir jos kaimynė Suomija nutraukė dešimtmečius trukusį karinį neprisijungimą ir pateikė prašymą prisijungti prie JAV vadovaujamo gynybos bloko, reaguodamos į Rusijos karą Ukrainoje. Turkija ir kita NATO narė Vengrija šiais metais ratifikavo Suomijos narystę NATO.

Tačiau abiejų šalių parlamentai dar turi patvirtinti Švedijos stojimą ir šis atidėliojimas kelia vis didesnį nerimą Vakaruose.

JAV prezidentas Joe Bidenas spaudė R. T. Erdoganą kalbėti apie Švediją per pokalbį, kurį inicijavo po Turkijos prezidento perrinkimo praėjusį mėnesį. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas šį mėnesį Stambule aptarė paraišką su R. T. Erdoganu.

R. T. Erdoganas pažymėjo, kad J. Stoltenbergo vizitas sutapo su protestu, kurį Stokholme surengė Ankaros teroristine organizacija pripažintos kurdų grupuotės šalininkai.

Turkija siekia, kad Švedija uždraustų tokius mitingus ir užkirstų jiems kelią.

„Pagal konstituciją (Švedijos) teisėsaugai yra suteiktos teisės. Pasinaudokite tomis teisėmis. Jei to nespręsite, mes negalėsime (pasakyti „taip“) per aukščiausiojo lygio susitikimą Vilniuje“, – sakė R. T. Erdoganas.

2023 06 14 15:28
Spausdinti