Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


KARO ESKALACIJOS NEBUS
Raketos sprogimas Lenkijoje: NATO vadovas įvardino, kaip tai įvyko ir kam tenka atsakomybė
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Sprogimo vieta.

Tai nebuvo planuotas išpuolis prieš Lenkiją. Už jį atsakomybė tenka Rusijai, nors tai ir buvo Ukrainos raketa. NATO šalys toliau rems Kyjivą. Tai po trečiadienio neeilinio NATO šalių atstovų susitikimo pareiškė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

NATO ambasadoriai trečiadienį ryte pradėjo skubų susitikimą po to, kai antradienio raketos smūgis į Lenkijos kaimą, esantį netoli sienos su Ukraina, pražudė du civilius. Sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiasis vadas generolas Christopheris G. Cavoli ir Lenkijos ambasadorius Aljanso šalių atstovus informavo apie situaciją ir vykstantį tyrimą. Nors šis dar ir nepasibaigęs, tačiau sąjungininkai jau numato kaltininką.

„Pirminė informacija rodo, kad incidentas įvyko dėl Ukrainos oro gynybos raketos, kuri bandė numušti Rusijos raketas“, – po susitikimo spaudos konferencijoje NATO būstinėje Briuselyje pareiškė J. Stoltenbergas ir čia pat pažymėjo: „Tai ne Ukrainos atsakomybė, Rusijai tenka visa atsakomybė, kol ji tęsia karą prieš Ukrainą.“

„Rusija turi baigti šį nieko nepagrįstą karą“, – vėliau pridūrė jis.

Sąjungininkai neturi informacijos, jog ir Rusija planuotų puolimą prieš NATO šalis.

J. Stoltenbergas taip pat teigė, kad nėra jokios informacijos, iš kurios galimą būtų įtarti, kad incidentas buvo tyčinis. Be to, jis pridūrė, kad sąjungininkai neturi informacijos, jog ir Rusija planuotų puolimą prieš NATO šalis.

„NATO ir toliau tęs konsultacijas bei labai atidžiai stebės situaciją. NATO išlieka vieninga“, – kalbėjo Aljanso vadovas.

Kartu J. Stoltenbergas visų NATO narių vardu išreiškė užuojautą dėl dviejų žuvusių Lenkijos piliečių.

Bet pažymėjo, kad šis incidentas niekaip nepakeis sąjungininkų politikos Ukrainos atžvilgiu. NATO šalys ir toliau rems Ukrainą: „Pagrindinis prioritetas – daugiau priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos priemonių suteikimas Kyjivui.“

Trečiadienį kaip tik įvyks Ukrainos paramos grupės, į kurią įeina apie 50 šalių, nuotolinis susitikimas. Kroatija jau pranešė, kad Ukrainai perduos daugiau nei dešimt savo sovietinių sraigtasparnių. NATO nare siekianti tapti Švedija taip pat pažadėjo padidinti karinę paramą Kyjivui.

Kiek anksčiau trečiadienį Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda irgi pareiškė, jog nėra požymių, kad raketos sprogimas Lenkijoje buvo „tyčinė ataka“, ir nurodė, kad tai tikriausiai buvo nelaimingas atsitikimas. Jis taip pat pridūrė, kad galiausiai atsakomybė už tai tenka Rusijai, antradienį masiškai raketomis atakavusiai taikinius visoje Ukrainoje.

2022 11 16 14:32
Spausdinti