Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


PARAMA UKRAINAI
Ramšteino susitikimas Briuselyje: susitarta dėl išminavimo ir dronų koalicijų
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Facebook
Asociatyvi iliustracija.

Trečiadienį NATO būstinėje (Briuselyje) vykusiame Ramšteino formato Ukrainos rėmėjų kontaktinės grupės susitikime sutarta dėl dviejų naujų koalicijų: viena, suburta Lietuvos, užsiims išminavimu, kita, atsiradusi Latvijos iniciatyva, – dronais.

Lietuva ir dar 21 valstybė trečiadienį Briuselyje pasirašė ketinimų protokolą dėl koalicijos įsteigimo. Lietuva vadovaus išminavimo koalicijai kartu su Islandija.

„Tai vienas pirmųjų jau formalių žingsnių, nes prieš tai vyko darbiniai pokalbiai ir susitikimai. Dabar gi, pasirašius ketinimų protokolą, 22 valstybės prisijungia prie išminavimo koalicijos ir tada jau prasideda konkretus darbas. Po mėnesio pasirašysime kitus dokumentus, bet kokiu atveju dabar koalicija formalizuota. Šalys įsipareigoja teikti paramą šios koalicijos rėmuose: kas užsiims mokymais, kas – ekipuote, kas – pinigais“, – Lietuvos žurnalistams NATO būstinėje sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, pridūręs, kad į koaliciją jungiasi ne tik NATO valstybės.

Pasak jo, mokymus siūlo didelė dalis šalių, tarp jų – ir Lietuva, bet didžiausias iššūkis – ekipuotę ir įranga.

„Mes šias galimybes turime ribotas, bet kai kuri mūsų perduodama įranga (šarvuoti transporteriai) tinka vykdyti ir išminavimo darbus. Jie bus perduoti šios išminavimo koalicijos rėmuose, – kalbėjo ministras. – Lietuva tik šiais metais prisidės 15 mln. eurų iš savo biudžeto: mokymai, įrangos pirkimai.“

A. Anušauskas taip pat teigė, kad Ramšteino formato, kurį sudaro apie 50 valstybių, susitikimo metu ukrainiečiai atnaujino savo poreikių sąrašą: „Galbūt jis iš esmės nesikeičia, tačiau poreikių nemažėja. Pagrindiniai poreikiai susijęs su amunicija, šarvuotos technikos tiekimais, artilerija, bepiločiais. Vėliau šalys iš įvairių rėmimo koalicijų pristatė koalicijų tikslus, darbus.“

Be to, buvo įsteigta ir dar viena paramos Ukrainai koalicija.

„Šiandien pasitvirtinta Latvijos inicijuota dronų koaliciją, į kurią jungiasi ir Lietuva. Manau, kad mūsų įmonės, gaminančios dronus, galės jungtis su savo gaminiais, kai ką jau iš jų pagamintos produkcijos galėsime perduoti ukrainiečiams, bet Ukrainai reikia gerokai daugiau ir daug didesnių gamybos tempų, kalbant apie bepiločius“, – sakė ministras.

Ketvirtadienį Briuselyje vyks NATO gynybos ministrų susitikimas, kuriame taip pat bus kalbama apie Ukrainą.

2024 02 14 19:20
Spausdinti