Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


ALFA TAŠKAS
Referendumas 2.0: kas slypi už painios referendumo dėl dvigubos pilietybės formuluotės
IQ
Unsplash
Rinkimai.

Jau ateinantį sekmadienį startuoja rinkimų maratonas, kai rinksime ne tik naująjį prezidentą, bet ir spręsime labai prieštaringą klausimą – dėl dvigubos pilietybės. Pastaroji kelia nemažai klausimų – vieni sako, kad tai padėtų išsaugoti Lietuvą ir neleistų lietuviams atitrūkti nuo tėvynės, o oponentai teigia, kad taip tik vaikomasi iliuzijų.

Reikia ar ne Lietuvoje įteisinti dvigubą pilietybę, laidoje „Alfa taškas“ aiškinosi partijos „Nacionalinis susivienijimas“ pirmininkas Vytautas Sinica ir Seimo narė Dalia Asanavičiūtė.

Pastarosiomis dienomis daug dėmesio sulaukė net ne pats referendumas, bet formuluotė, dėl kurios bus sprendžiama referendume. Referendumo dėl dvigubos pilietybės priešininkas V. Sinica sako, kad ji tikrai yra paini ir ne visi ją supras.

„Mano pirminis lūkestis, kai prasidėjo visos šitos diskusijos gal daugiau nei prieš metus apie referendumą, tai buvo, kad vis tiek žmonės daugmaž susigaudys ir jie turi principinę nuomonę, kas už, kas prieš, ir ne tiek svarbu ta formuluotė. Bet, dabar artėjant tai dienai ir vis daugiau žmonių pasigilinant į tą klausimą, negali nematyt – akivaizdu, kad daug žmonių toje formuluotėje pasimeta, jiems nėra aišku“, – sako V. Sinica.

Politikas sako suprantantis iniciatorius, kurie pasirinko tokią formuluotę, tačiau sako, kad toks tekstas užprogramuoja situaciją taip, kad po sėkmingo referendumo pats Seimas galėtų nustatinėti, kas gali gauti pilietybę, o kas ne.

Tačiau D. Asanavičiūtė sako, kad pokyčiai, dėl kurių balsuojama, sudėtingi, todėl ir formuluotė nesigauna paprasta.

Visą pokalbį su V. Sinica ir D. Asanavičiūte žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2565

2024 05 06 16:11
Spausdinti