Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


SAVIVALDOS RINKIMAI
Rinkimai Šiauliuose: sutvarkytame mieste pasigendama didesnių atlyginimų bei dialogo
BNS
Erikas Ovčarenko/BNS
Šiauliai.

Ketvirtojo pagal dydį Lietuvos miesto centre artėjančių savivaldos rinkimų ženklų nedaug. Keletą rinkiminių plakatų galima pamatyti ant pastatų fasadų bei viešojo transporto stotelėse, politinė reklama sušmėžuoja vienoje iš centrinių sankryžų esančiame reklaminiame ekrane.

Aršių priešrinkiminių batalijų su Šiauliais susijusiose feisbuko grupėse netrūksta, tačiau panašu, kad į miesto gatves jos nepersikelia – judrioje centrinio Šiaulių bulvaro atkarpoje darbo dienos vidurdienį sutikti šiauliečiai nekalbūs.

Daugelis jų nenori pasidalyti įžvalgomis apie artėjančius rinkimus arba papasakoti apie savo pasirinkimus – teigia apskritai nesidomintys politika, nežinantys kandidatų bei apie juos pasigendantys išsamesnės informacijos, o kai kurie teisinasi tiesiog skubantys.

Sprendimo už ką balsuos rinkimuose vis dar nepriėmė ir 56 metų valstybės tarnautoja Diana. Moteris teigia, kad jos pasirinkimą lems kandidatų asmenybės ir jų nuveikti darbai.

„Nėra gal tokio išskirtinio lyderio. Daug kas už mūsų merą, kiti – priešingai, jį kritikuoja. Aš dar vis mąstau, bet į rinkimus eisiu“, – sako Diana.

Visgi dabartinį Šiaulių merą Artūrą Visocką pagrindiniu artėjančių rinkimų favoritu laiko tiek jo oponentai, tiek vietinės politikos žinovai. Realiausi jo konkurentai – „valstiečių“, demokratų, komiteto „Šiaulių labui“ ir konservatorių atstovai.

Varžovai pripažįsta, jog jam dirbant meru mieste buvo sutvarkyta infrastruktūra, viešosios erdvės bei parkai – už tai dabartinį miesto vadovą socialiniuose tinkluose liaupsina ir jo šalininkai.

Vis dėlto pagrindiniais A. Visocko oponentais laikomi kandidatai mieste įžvelgia tokias problemas, kaip maži atlyginimai, jaunimo migracija, taip pat mato taisytinų dalykų kultūros, švietimo, sveikatos apsaugos srityse.

Galiausiai dalis oponentų dabartinį Šiaulių merą kritikuoja už diskusijų bei dialogo stoką, nenorą tartis, primetamą nuomonę, neįsiklausymą į pasiūlymus, taip pat įžvelgia jo atsakomybę už miesto bendruomenės susipriešinimą.

„Norisi, kad Šiauliai klestėtų, vystytųsi, norisi skaidrumo, norisi, kad būtų gražus miestas“, – lūkesčius naujai valdžiai reiškia 41 metų valstybės tarnautojas Donatas.

A. Visockas žada toliau kviesti verslą ir kurti darbo vietas

Dabartinis Šiaulių vadovas į pareigas renkamas nuo 2015 metų, kai Lietuvoje buvo įteisinti tiesioginiai merų rinkimai. Dabartiniuose rinkimuose jis dalyvaus su komitetu „Dirbame miestui“.

2015 metais A. Visockas meru tapo antrajame ture įveikęs šiemet Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamą Valerijų Simuliką, tuo metu 2019 metų rinkimuose dabartiniam Šiaulių merui pergalę pavyko iškovoti dar pirmajame rinkimų ture. Šiuo metu A. Visocko komitetas miesto taryboje turi absoliučią 16 balsų daugumą.

Erikas Ovčarenko/BNS
A. Visockas.

„Kiek pasiklausydavau informacijos, tai mūsų meras dirba neblogai. (...) Miestą patvarkė, viskas buvo tvarkoma ir tvarkoma. Viską žmonėms pagerino – autobusą paleido (įrengė stotelę – BNS) prie poliklinikos mums iš Zoknių (Šiaulių miesto dalis – BNS)“, – sako Šiaulių bulvare kalbinta 70 metų pensininkė Nijolė.

56 metų valstybės tarnautoja Diana neatmeta galimybės balsuoti už A. Visocką. Vis dėlto moteris dabartiniam miesto vadovui turi ir pastabų.

„Yra tas variantas (balsuoti už A. Visocką – BNS), bet turiu daug kritikos. Pažadai vieni, bet išeina kitaip. Gal labiau norėtųsi, kad klausimus jis suprastų ne kaip kritiką, bet kaip žmogaus pasiūlymus. Susidarė įspūdis, kad jį galima tik girti, tada viskas tvarkoje“, – teigia ji.

Ką palaikys kovo 5 dieną vyksiančiuose savivaldos rinkimuose dar neapsisprendė ir centriniame Šiaulių bulvare sutiktas 41 metų valstybės tarnautojas Donatas. A. Visocką jis sako vertinantis dvejopai.

„Nuomonės dviprasmiškos. Matome, kad Šiauliai gražėja, bet, manau, čia ne vien mero iniciatyva. Galbūt reikėtų kažką ir keisti, naują veidą matyti Šiaulių miesto valdyme“, – sako vyras.

„Kiek girdžiu, pastoviai vyksta nesutarimai taryboje tarp mero ir tarybos narių, kažkokios įtampos. Ir tie viešųjų pirkimų konkursai, skandalai garsiai girdimi, ir iš pažįstamų girdėjau faktų, kad neskaidriai kažkas vyksta“, – priduria jis.

Pernai gruodį A. Visockui teisėsauga pareiškė įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Tyrimo duomenimis, dabartinis Šiaulių meras įtariamas daręs neteisėtą įtaką savivaldybės administracijai, savivaldybės valdomos įmonės direktoriui ir viešųjų pirkimų komisijai, siekiant vienos įmonės pergalės gatvių apšvietimo konkurse.

Pats A. Visockas šiuos įtarimus vadina „nesusipratimu“.

„Mes dirbame per atvirai ir dirbame virš sistemos. Mes bendraujame su verslu ir aš to neslepiu. Mes einame, kalbamės ir ieškome optimalių sprendimų. Kaip tu sužinosi, ką verslas mąsto, jeigu tu su jais nesikalbėsi? Kai tu su jais kalbiesi, tu supranti kaip jie mąsto, tada mes tiksliai žinome kaip paruošti pirkimų taisykles“, – sako perrinkimo trečiai kadencijai siekiantis meras.

„Kai bando pasakyti, kad aš kažką viešuosiuose pirkimuose ar su verslu kažką dariau ir bando pasakyti, kad dariau negerai, aš turiu 100 procentų argumentus, kad dariau kaip tik gerai, tiesiog, aplenkdamas sistemą“, – teigia jis.

Pelninga Šiaulių oro uosto veikla, pramonės įmonių kūrimasis laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ), pritrauktos JAV ir Vokietijos investicijos, pernai pradėtos naujo karinio miestelio statybos, nuosekliai augantis gyventojų skaičius – A. Visockas tai laiko pagrindiniais savo pasiekimais.

Paklaustas apie tolesnius darbus, A. Visockas teigia, jog viskas atsispindi strateginiame miesto plėtros plane, ir tvirtina nedalysiantis tuščių pažadų.

„Joks meras negali pasakyti, kad mes padarysime kardinaliai kitaip nei yra strateginiame veiklos plane, nes tada tas meras atrodys juokingai. Deja, daugybė jų kalbėdami vėjus atrodo juokingai. Mes padarysime tą ar aną – tai yra skiedesiai“, – sako A. Visockas.

„Kas matosi Šiaulių strateginiame veiklos plane? Be jokios abejonės, milžiniškas dėmesys verslo pritraukimo infrastruktūrai, kad statytųsi gamyklos, kad jaunimas turėtų darbo vietų, apie aukštesnę pridėtinę darbo vietą eina kalba – mes tą ir darome“, – teigia Šiaulių miesto vadovas.

„Kita dalis tai sveikata. Mano prioritetas – eiti pėstute, dviratis ir tada automobilis. Labai stipriai bus plėtojamas ir jau yra plėtojamas dviračių takų tinklas, kad žmonės galėtų atsikvėpuoti po darbo. Sutvarkėme parkus ir toliau juos tvarkysime“, – priduria jis.

A. Visockas pabrėžia, kad įgyvendinant svarbius projektus miestui taip pat būtina centrinės valdžios institucijų pagalba.

„Mūsų industrinis parkas užsipildęs – šeši tūkstančiai darbo vietų, LEZ pildosi, oro uostas – čia yra pats didžiausias Šiaurės Lietuvos ekonominis mazgas. Ir į tą mazgą nuo 2010 metų vis neatvedame geležinkelio atšakos. Čia labai svarbu bendradarbiauti, nes pati savivaldybė tam tikrų darbų negali padaryti, o juos būtina padaryti, jeigu kalbame ne tik apie Šiaulių miesto, bet ir Lietuvos biudžetą“, – sako A. Visockas.

Siūlo steigti už investicijų pritraukimą atsakingą įstaigą

Bulvare sutiktas 65 metų pensininkas Vytas A. Visockui negali atleisti už tai, kad nuo 2019 metų sausio mieste nebeveikia viešoji pirtis.

„Tik ne už A. Visocką, kadangi jis Šiauliuose uždarė visas viešąsias pirtis. Aš dabar gyvendamas Šiaulių mieste važiuoju į rajoną, į Kuršėnus, kur dirba dvi pirtys, kurias kažkiek sponsoriuoja savivaldybė“, – teigia Vytas, paklaustas už ką ketina balsuoti kovą vyksiančiuose savivaldos rinkimuose.

Vienas iš vyro įvardytų pasirinkimų – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas Valerijų Simulikas: „Aš jį iš anksčiau žinau, esu daug jo interviu skaitęs“.

Būtent praėjusią kadenciją Seimo nariu buvęs bei šiuo metu Šiaulių regiono plėtros tarybos administracijai vadovaujantis V. Simulikas įvardijamas kaip vienas pagrindinių pretendentų mesti iššūkį A. Visockui.

Erikas Ovčarenko/BNS
V. Simulikas.

Greta V. Simuliko, tokiais laikomi demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliama Šiaulių menų mokyklos direktoriaus pavaduotoja Asta Lesauskienė, komiteto „Šiaulių labui!“ keliamas bendrovės „Limega“ vadybininkas Zakiras Medžidovas bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų keliamas socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

„Vardan Lietuvos“ kandidatė A. Lesauskienė atkreipia dėmesį, jog dabartinis Šiaulių miesto strateginis plėtros planas baigs galioti 2024 metais. Anot jos, naujo plano rengimas turėtų būti pagrindinis prioritetas naujai išrinktai tarybai bei merui.

„Būtent sėsti prie stalo ir pamatyti, kokie Šiauliai bus po aštuonių ar dešimties metų, yra labai svarbus žingsnis, ir būtent tam žingsniui labai reikia dialogo, susitarimo, kokia bus Saulės miesto, Šiaurės Lietuvos centro kryptis artimiausius dešimt metų“, – sako A. Lesauskienė.

Erikas Ovčarenko/BNS
A. Lesauskienė.

Būtinybę artimiausiu metu susitarti dėl miesto prioritetų mato ir konservatorių į Šiaulių merus keliamas M. Šiurkus.

„Dabar yra vėl naujas Europos Sąjungos finansavimo laikotarpis kalbant apie tą patį regionų plėtros planą, kai visam regionui ir miestui bus skiriamos didžiulės lėšų sumos, tačiau visa tai vyksta už uždarų durų. Mes prašėme mero pristatyti tą planą visuomenei, niekas apie tai nežino, nors už jį jau prabalsuota, pritarta ir panašiai“, – sako M. Šiurkus.

„Tai vienas iš dalykų būtent pristatyti visuomenei ir susitarti, kas mums, miestui, vis tik šiandien yra tas prioritetas, kaip padaryti, kad žmonės liktų mieste ir neišvažiuotų kitur“, – teigia jis.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, šių metų pradžioje Šiauliuose gyveno 104,3 tūkst. žmonių – gyventojų mieste nemažėja nuo 2021 metų.

Vis dėlto M. Šiurkaus teigimu, 2015–2022 metais 18–25 metų amžiaus žmonių Šiauliuose sumažėjo 36 proc. Pasak konservatoriaus, pagrindinė to priežastis – mažas darbo užmokestis mieste, o šios problemos sprendimui savivaldybė esą skiria per mažai dėmesio.

„Su šituo rodikliu gana stipriai atsiliekame ne tik nuo didžiųjų miestų, bet ir nuo mažesnių savivaldybių. Iš to kyla kiti dalykai – žmonės renkasi kurti ateitį bei šeimas kitur, nes jauniems žmonėms tai turbūt yra labai svarbu“, – teigia M. Šiurkus.

Mažų atlyginimų Šiauliuose problemą kelia ir komiteto „Šiaulių Labui!“ kandidatas Z. Medžidovas.

„Žmogui nori–nenori galbūt kyla įvairių minčių, kad reikia važiuoti kažkur kitur ieškoti laimės, nes vis tiek visą gėrį gali susikurti tik už pinigus. Vien moraliniu pasitenkinimu tikriausiai gyvas nebūsi“, – teigia Z. Medžidovas.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, vidutinis mėnesinis darbo užmokestis neatskaičius mokesčių praėjusių metų trečiąjį ketvirtį Šiauliuose siekė 1594,2 euro ir buvo mažiausias tarp penkių didžiausiųjų šalies miestų.

Kandidatų teigimu, prie atlyginimų didinimo savivaldybė gali prisidėti pritraukdama aukštos pridėtinės vertės ir konkurencingą darbo užmokestį mokančias įmones, be to, ji pati yra vienas didžiausių darbdavių mieste.

Tiek Z. Medžidovas, tiek M. Šiurkus mano, kad siekiant pritraukti daugiau investicijų Šiauliuose reikėtų įkurti už tai atsakingą bei miestą potencialiems investuotojams galinčią pristatyti įstaigą.

„Turime sukurti kontorą, kuri ieškotų Šiauliams investuotojų, reprezentuotų miestą, kaip kad turi Vilnius, Kaunas, Klaipėda“, – teigia Z. Medžidovas.

„Mes buvome nusipirkę ekonominės plėtros ir investicijų parengimo strategiją. Joje numatyta, kad reikia, jog atsirastų atskiras padalinys, kuris užsiimtų ir miesto pozicionavimu, ir identiteto kūrimu, ir investicijų pritraukimu, kad kažkam tas dalykas rūpėtų. Yra „Go Vilnius“, „Kaunas IN“ ir „Klaipėda ID“ – visuose miestuose yra agentūros, kurios būtent tuo užsiima“, – kalba M. Šiurkus.

„Daug infrastruktūros, bet trūksta fantazijos“

A. Lesauskienė sutiko, kad miesto „pardavimas“, pristatymas bei patrauklumas investuotojams yra vieni svarbiausių žingsnių, tačiau, anot jos, miesto įvaizdžio formavimui taip pat svarbūs kultūra bei turizmas.

Kandidatė išskyrė tokius, pasak jos, neišspręstus klausimus, kaip Vilniaus universitetui priklausančių miesto centre esančių Zubovų rūmų įveiklinimas ar koncertų salės „Saulė“ rekonstrukcija.

„Kartu su verslu reikia galvoti kaip parduoti miestą einant bendru žingsniu – šiuo metu tai nėra daroma ir manome, kad tai yra vienas svarbiausių žingsnių. Jeigu mes sugebėsime miestą pristatyti, padaryti jį patraukliu investuotojams, atpažįstamu, čia bus kultūros objektai, vyks įvairūs kultūros ir sporto renginiai, į kuriuos atvyks turistai, tai mes čia ir turėsime pajamų, būsime patrauklūs, čia bus daugiau darbo vietų, o jaunos šeimos galės sėkmingai auginti vaikus“, – sako „Vardan Lietuvos“ atstovė.

Dėmesys kultūrai ir laisvalaikiui žadamas daugelio kandidatų į Šiaulių merus bei juos keliančių sąrašų programose. Z. Medžidovas ir M. Šiurkus teigia pasigendantys tinkamo sutvarkytų viešųjų erdvių išnaudojimo.

„Esame sukūrę labai daug infrastruktūros – aikštę, centrinį parką, bet jie nėra niekaip įveiklinami. Man atrodo, kad dabartinei valdžiai trūksta fantazijos, ką daryti su ta sukurta infrastruktūra – čia trūksta renginių, šiuolaikiškų koncertų. Žmonės priversti važiuoti kažkur į Jelgavą, ledo skulptūrų festivalį, į koncertus Kaune, kurie skirti visai Lietuvai, ar į Vilnių pažiūrėti tarptautinių sporto varžybų“, – teigia Z. Medžidovas.

„Miestas sustingęs. Miesto centrinėje aikštėje turime valstybines šventes, o daugiau ji stovi nenaudojama. (...) Mieste turime dvi šventes – Šiaulių dienos, Šiaulių naktys ir kokia nors Kaziuko mugė. Bulvaras, nors ir sutvarkytas, ten nei to verslo, nei kavinių niekaip nebuvo pritraukta. Turime apie 50 metrų atkarpą, kur yra tos gyvasties, tačiau jos tikrai yra per mažai“, – antrina M. Šiurkus.

Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas V. Simulikas kalbėdamas apie šiauliečių laisvalaikį ir turizmą mano, kad savivaldybė kartu su verslu pasinaudojant privačios ir viešos partnerystės forma galėtų įkurti didelį poilsio, sveikatingumo ir SPA centrą. Dar viena kandidato idėja – tarptautiniam tinklui priklausančio viešbučio Šiauliuose atsiradimas dalyvaujant savivaldybei.

Erikas Ovčarenko/BNS
Šiauliai.

„Pavyzdžiui, į Nidą atplaukia kruizininis laivas su 300–400 vokiečių, jie ten pabūna kelias dienas, važiuoja į Kauną, Vilnių, Rygą. Tarp Rygos ir Vilniaus – Šiauliai. Į Kryžių kalną jie užvažiuoja pastatyti žvakutę, padėti kryžiuką. Klausiu, kodėl jie nepasilieka Šiauliuose bent dviem paroms, o jie klausia – kur gyvens. Koks Šiauliuose yra viešbutis, kurį per tam tikrą viešbučių tinklą galima pamatyti internete?“, – teigia V. Simulikas.

„Galbūt „Šiaulių“ viešbutis galėtų tapti tinklo dalimi, bet jis turi atitikti reikalavimus. Tam reikalingas galbūt švelnus spyris iš savivaldos – mes jums padarysime tą, prisidėsime prie to, bet jūs tapkite tinklo dalimi, kad būtume matomi ne tik Lietuvoje, bet ir truputį plačiau“, – priduria jis.

„Sprendimai švietime – skuboti“

Švietimo ir ugdymo reikalai – dar viena savivaldos rinkimų programose dažnai paliečiama tema. Komiteto „Šiaulių labui!“ keliamas Z. Medžidovas kritikuoja Šiauliuose egzistuojančią tvarką, jog moksleiviai ir jų tėvai švietimo įstaigas gali rinktis tik pagal gyvenamąją teritoriją.

„Galėtų būti kažkoks miksas leidžiant rinktis iš trijų–keturių įstaigų. Jeigu yra antplūdis į kažkokią įstaigą, atrinkinėti mokinius konkursine tvarka – tada mokiniams būtų motyvacija labiau stengtis, kad papultų mokytis į tą įstaigą“, – teigia Z. Medžidovas.

Švietimą, kaip vieną pagrindinių krypčių, matanti „Vardan Lietuvos“ kandidatė A. Lesauskienė įsitikinusi, kad į su švietimu susijusių sprendimų priėmimą būtina kuo labiau įtraukti moksleivių tėvus.

„Norime įgalinti tėvelius aktyviau dalyvauti, nes dabar priimant įvairiausius sprendimus jų nuomonės beveik niekas neklausia ir manome, kad tai tikrai yra blogai. Švietime yra skubotai daromi sprendimai“, – sako A. Lesauskienė.

„Visi puikiai žinome, kad kiekvienam vaikui dabar reikia pagalbos, švietimo pagalbos ir būtent tai yra savivaldybės savarankiška funkcija tai padaryti ir pasiruošti įtraukiajam ugdymui, kad būtų pamatytas tiek itin gabus, tiek kažkokių problemų turintis vaikas. Tai turi spręsti savivaldybė. Dabar tie žingsniai yra labai skuboti arba nedideli“, – tvirtina kandidatė į Šiaulių merus.

Tuo metu V. Simulikas dabartinę Šiaulių miesto valdžią kritikuoja dėl neišsaugoto atskiro Šiaulių universiteto. Pasak jo, būtent šiandien kaip Vilniaus universiteto padalinys mieste veikianti aukštoji mokykla galėtų pasitarnauti sprendžiant jaunų žmonių mažėjimo problemą.

„Šiandien Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje yra 800–900 studentų. Tokiam miestui tai, švelniai pasakius, visiškai tos jaunuomenės nesimato. Mano ir komandos tikslas būtų, kad tai būtų 4–5 tūkstančiai studentų mieste, pirmiausia, šnekant su Vilniaus universitetu“, – teigė V. Simulikas.

„Savivaldybės gali kurti fondus, kurie teiktų stipendijas. Savivaldybės galėtų sudaryti trišales sutartis, kad būsimi absolventai iškart, gal net už dviejų metų, galėtų gauti darbus – iš pradžių kaip stažuotojai, o vėliau ir normalų darbą“, – teigė kandidatas, atsakydamas į klausimą, kaip konkrečiai savivaldybė galėtų prisidėti prie studentų skaičiaus didėjimo.

Saulės parkas, nemokamas viešasis transportas

Kandidatai taip pat žada spręsti eilių pas gydytojus mieste, šilumos ir vandens kainų, bendruomenių, viešojo transporto ir sporto problemas.

„Iš Šiaulių miestiečiai važiuoja į kitus miestus gauti sveikatos paslaugų. Mes turime Respublikinę ligoninę, porą poliklinikų, tai čia mero iniciatyva turėtų būti paimti ir išspręsti šią problemą“, – teigia M. Šiurkus.

Konservatorių atstovas sako, kad vandens ir šilumos kainas mieste galėtų sumažinti kokybiškas savivaldybei pavaldžių įmonių valdymas, taip pat, anot jo, į jas galėtų būti sugrąžintos pernai panaikintos valdybos.

„Paprasčiausiai, tas kokybiškas valdymas ir vadyba gali padėti tiems žmonėms suprasti, kur yra tos bėdos ir kaip efektyviau naudoti savivaldybės biudžeto lėšas“, – kalba M. Šiurkus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamo V. Simuliko idėja – saulės parko, kuris elektra galėtų aprūpinti miesto biudžetines įstaigas, statybos. Anot jo, už elektrą sutaupyti pinigai galėtų būti skiriami gyventojų kompensacijoms už šildymą ar vandenį, taip pat miesto infrastruktūros tvarkymui.

„Bet kuriuo atveju mes einame žaliosios energijos linkme, yra pinigai ir europiniai, ir biudžetai, galima pritraukti verslą – modeliai yra įvairūs. Tikslas – sukurti platformą, kuri galėtų amortizuoti iš tinklų gaunamą elektros energiją ir taupyti biudžeto pinigus“, – teigia V. Simulikas.

„Valstiečių“ kandidatas taip pat kelia tikslą, jog per artimiausius metus Šiauliuose atsirastų bendruomenių namai, kuriuose įsikurtų visos mieste veikiančios bendruomenės bei visuomeninės organizacijos.

Tuo metu Z. Medžidovas mano, kad Šiauliuose galėtų atsirasti nemokamas viešasis transportas – pasak jo, tam kasmet iš savivaldybės biudžeto papildomai reikėtų 2–2,5 mln. eurų.

Apie nemokamą viešąjį transportą Šiauliuose savo programose taip pat kalba Lietuvos socialdemokratų partija bei Darbo partija.

Atmeta kritiką dėl diskusijų stokos ir blokų feisbuke

Daliai kandidatų kliūva ir miesto savivaldybės taryboje daugumą turinčio dabartinio mero A. Visocko asmenybę.

„Manome, kad tos dvi kadencijos, kai niekas nesikeičia, kai yra nesitariama su oponentais ir tiesiog balsų dauguma priimami sprendimai. O jeigu dauguma neteisi? Iš tiesų manome, kad mažai yra dialogo, mažai yra diskusijų, netrūksta sprendimų, apie kuriuos gyventojai sužino tik tada, kai jie yra priimti“, – teigia A. Lesauskienė.

Erikas Ovčarenko/BNS
Šiauliai.

„Bendruomenė ir miestas yra suskaldyti, ir yra sprendžiamos problemos užsidarius duris“, – priduria ji.

A. Lesauskienė taip pat teigia pasigendanti savivaldybės dialogo su centrinės valdžios institucijomis: „Vien tik socialinių tinklų pagalba spręsti kažkokius klausimus savivaldos lygiu, manome, kad nėra turbūt geri žingsniai“.

2021 metais pareigas Šiaulių miesto savivaldybės administracijoje palikusi politikė neslėpė, jog darbas su dabartiniu meru neatitiko jos vertybinių nuostatų.

„Man labai sudėtinga dabar galbūt būtų dirbti su A. Visocku, nes aš buvau kartu su juo ir žinau, kas tai per žmogus. Labai sudėtinga ieškoti sąlyčio taškų – arba tu turi nusileisti jo nuomonei, ir tada tu galėsi būti ramus“, – sako 2019 metais su A. Visocko komitetu į Šiaulių miesto tarybą patekęs, tačiau 2021 metų pradžioje iš mero šalininkų gretų pasitraukęs Z. Medžidovas.

„Gerai viešai politikai reikalinga, kad joje dalyvautų daug grupių, gebančių kokybiškai pagrįsti savo pasiūlymus. Viešoji politika negali remtis vienu asmeniu“, – sako komiteto „Šiaulių labui!“ lyderis.

M. Šiurkus dabartinį merą kritikuoja už neįsiklausymą į opozicijos pasiūlymus bei neatsiliepimą į jų paklausimus.

„Nežinau, ar prie kažkokio kito mero buvo tiek susipriešinimo dėl medžių kirtimo, dėl Pabalių turgaus uždarymo. Jis visada nuo tų dalykų nusišalina, niekur nedalyvaudavo – ateidavo vicemeras Domas Griškevičius ir visas strėles susirinkdavo“, – teigia M. Šiurkus.

„Jis mus kaltina, kad mes nebalsavome už savivaldybės biudžetą, o jis nebuvo atsižvelgęs nei į vieną mūsų pasiūlymą“, – priduria jis.

Savo ruožtu A. Visockas į oponentų kaltinimus atsikerta remdamasis savo vadovaujamo politinio komiteto pavyzdžiu – meras tikina jo frakcijos nariams nenurodinėjantis net kaip balsuoti tarybos ar savivaldybės komitetų posėdžiuose bei sako, jog jėga negalėtų išlaikyti turimos daugumos.

„Kaip ten sako – demokratijos nėra? Mano sąraše yra žmonės, kurie yra nepartiniai. Tarp tų nepartinių žmonių yra trys garbės piliečiai. Ir dabar tie garbės piliečiai kažkodėl eina toliau. Visas tas sąrašas, kuris buvo taip pat eina toliau, ir prisijungia kiti žmonės. Aš iki tiek juos esu pastatęs prie sienos ir atrėmęs šautuvą, kad jie taip manęs bijo ir eina toliau? Vėlgi, elementari logika. Jeigu taip būtų, jeigu aš pasakyčiau, kaip jie turi balsuoti, jie tiesiog neitų toliau“, – tikina A. Visockas.

Meras teigia šiauliečių nuomonės atsiklausiantis socialiniuose tinkluose ir tikina tą darysiantis toliau. Be to, jis atmeta viešojoje erdvėje pasirodančius kaltinimus apie oponentų bei jo nuomonei nepritariančių asmenų blokavimą feisbuke.

Paklaustas, kiek šiame socialiniame tinkle yra užblokavęs žmonių, A. Visockas teigė, jog yra „koks trisdešimt“, o tai esą daroma siekiant neleisti tyčiotis.

„Bandymas pasakyti, kad aš kažką užblokuoju, yra visiškas kliedesys (...) išskyrus atvejus, kai eina ultradalykai save reklamuojant. Tokie politikai, kaip Zakiras (Medžidovas – BNS) ar kiti tiesiog save reklamavo mano sienoje kalbėdami nesąmones. Kam man to reikia, kam man reikia nerti į nesąmonių šaltinį? Aš noriu veikti sąmonėje“, – tvirtina A. Visockas.

Neatmeta jokių koalicijos variantų

Šiuo metu Šiaulių miesto taryboje absoliučią daugumą su 16 balsų turi A. Visocko politinis komitetas „Dirbame miestui“. Iš pradžių tris balsus turėjusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija pernai padidėjo iki šešių – ją papildė prie Šiaulių „valstiečių“ prisijungę V. Simuliko politinio komiteto atstovai.

Tris balsus taryboje turi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, du – Liberalų sąjūdis, po vieną – socialdemokratai ir Darbo partija. Taryboje taip pat dirba jokioms frakcijoms nepriklausantys Z. Medžidovas bei Angelė Kavaliauskienė, kuri artėjančiuose rinkimuose dalyvaus „darbiečių“ sąraše.

A. Visockas negali kritikos balandžio 1 dieną įsigaliosiančiam naujajam pernai Seime priimtam Vietos savivaldos įstatymui, kuris, pasak jo, susilpnins savivaldą, paralyžiuos jos darbą, o meras dėl to esą taps „asignavimų valdytoju“.

„Dėmesio – meras turės pasirašyti visus dokumentus, kuriuos dabar pasirašinėja administracijos direktorius ir jo pavaduotojai. Tokios loginės nesąmonės nesugalvotum net jokiame sapne, o mes turėsime jos realizavimą įstatymu. Ką tai reiškia Šiauliams? Kiekvieną dieną 120 dokumentų, kuriuos reikės pasirašyti meras – nuo želdinių pjovimo leidimo iki išorinės reklamos“, – piktinasi A. Visockas.

„Visiems merams pagal dabartinį savivaldos įstatymą linkiu daugumos. Prieš tai buvęs įstatymas leido labai lengvai laviruoti ir neturint daugumos. Dabartinis to neleis“, – sako jis.

Paklaustas apie koalicijos formavimą, jei to prireiktų, Šiaulių meras tikino nejaučiantis priešiškumo jokiai politinei jėgai: „Savivaldoje nėra ideologijų – savivaldoje tu privalai daryti. Kartais tu turi būti ultraliberalus atiduodant dalykus verslui, kartais turi būti viešosios paslaugos saugotojas“.

Pagrindiniai A. Visocko varžovai taip pat tikina neturintys išankstinių nuostatų dėl koalicijos partnerių ir jokiam bendradarbiavimui nesako „ne“. Kandidatai tikina norintys dirbti miesto labui, o formuojant koaliciją, anot jų, bus svarbūs vertybiniai sąlyčiai bei susitarimai dėl darbų.

„Tikiuosi, kad absoliučios daugumos šiemet A. Visockas taryboje neturės. Tuomet žiūrėsime, derinsime programas, matysime, kas ką siūlo. Mes nesakome, kad su tuo, su tuo, ar tuo neisime“, – teigia konservatorių keliamas M. Šiurkus.

Pasak jo, šiuo metu tris mandatus Šiaulių miesto taryboje turinti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai rinkimuose tikisi gauti daugiau mandatų. Priešingai nei A. Visockas, M. Šiurkus mano, kad naujasis Vietos savivaldos įstatymas merui suteiks daugiau atsakomybės ir sudarys sąlygas konstruktyvesnėms diskusijoms.

„Tikiuosi, kad taryboje dabar kaip tik pavyks labiau kalbėtis dėl prioritetų ir tartis. Gal atsiras daugiau politinės diskusijos, nes dabar tos politinės diskusijos apie miesto prioritetus ir problemas absoliučiai nėra – nulis“, – teigia konservatorius.

Z. Medžidovas tikisi, kad jo vadovaujamas sąrašas „Šiaulių labui!“ naujai išrinktoje taryboje turės bent penkis mandatus.

„Aš ir dabar dirbdamas opozicijoje kai kuriems pasiūlymams pritariu, praeina ir kai kurie mano pasiūlymai. Aš dirbu Šiaulių miestui, o ne A. Visockui. Jeigu tai yra protingi pasiūlymai, mes juos palaikome be jokios koalicijos ar opozicijos. Esmė ta, kad geriausia būtų šiauliečiui“, – teigia politikas.

Erikas Ovčarenko/BNS
Z. Medžidovas.

Bent šešių mandatų besitikintis „valstiečių“ keliamas V. Simulikas tikisi, jog būsimoje taryboje nei viena politinė jėga neturės absoliučios daugumos: „Tai yra nesveika – pirmiausia, miestui ir tai pačiai sistemai“.

„Mes kalbėtis galime, jeigu sutarsime dėl komandinių žingsnių. Jeigu bus pasakyta „vyrai, ateikit į koaliciją, bet spręsiu aš“, tai nelabai taip išeina“, – teigia politikas.

Jis sako bendro darbo koalicijoje neatmetantis ir su jį ne kartą kritikavusiu Z. Medžidovu, nors pastarajam, kaip teigė, rankos ir nepaspaustų.

„Rankos aš jam tikrai niekada nepaspausiu, nes su tokiais žmonėmis, kurie juodina, šmeižia, paskui valo internetą, nes pajuto, kad nuėjo per toli, aš nenoriu turėti jokių asmeninių santykių. Bet dėl miesto – jeigu mūsų komanda priimtų sprendimą susėsti prie vieno stalo, tvarkoj – dirbtumėme“, – teigia „valstiečių“ kandidatas.

Dėl 31 vietos Šiaulių miesto savivaldybės taryboje šiemet varžosi 10 partijų ir du politiniai komitetai, į savo sąrašus įrašę 427 kandidatus. Dėl mero kėdės kovoja 12 politikų.

Be minėtų kandidatų, partija „Laisvė ir teisingumas“ į merus iškėlė finansų analitiką Edmundą Baltramiejų Bilotą, Lietuvos socialdemokratų partija – bendrovės „Mano būstas“ Šiaulių regiono vadovę Romą Janušonienę, Laisvės partija – baidarininką bei kredito unijos „Ebitum“ administracijos vadovą Aurimą Lanką, Darbo partija – bendrovės „Redirect Group“ vadovę ir akcininkę Danguolę Martinkienę.

Krikščionių sąjunga kelia keliose bendrovėse dirbantį bei direktoriaus pavaduotojo ūkio reikalams pareigas Kuršėnų lopšelyje-darželyje einantį Algimantą Podzniaką, Liberalų sąjūdis – bendrovės „Euroknyga LT“ vadovę ir akcininkę Vilmą Strupienę, Lietuvos regionų partija – krovininių automobilių prekybos verslui vadovaujantį Andrių Šedžių.

2023 02 23 10:46
Spausdinti