Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


UKRAINOS NARYSTĖS ES KLAUSIMAS
Rusijai ruošiant didžiulį puolimą, Eurokomisijos desantas išsilaipino Kyjive
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Europos Komisija
Teigiama, kad Virginijus Sinkevičius „prastūmė“ šį Komisijos vizitą.

Ketvirtadienį–penktadienį vyksta istorinis įvykis: Europos Komisijos aukščiausi pareigūnai saugų Briuselį iškeitė į karo zoną. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen kartu su kitais 15 Komisijos narių atvyko į Kyjivą, kur susitinka su Ukrainos vadovais, o penktadienį įvyks ES ir Ukrainos viršūnių susitikimas.

„Kolegijos narių vizitas yra tvirtas Komisijos paramos Ukrainai neišprovokuotos ir nepagrįstos Rusijos agresijos akivaizdoje simbolis, – sakoma Eurokomisijos pranešime spaudai. – Komisijos ir Ukrainos vyriausybės susitikimas bus proga pasikeisti nuomonėmis apie daugelį ES ir Ukrainos bendradarbiavimo sričių, aptarti artėjančią rekonstrukciją ir šalies europinį kelią. Tai taip pat galimybė toliau gilinti bendradarbiavimą su Ukraina.“

Pasak eurokratų, tai istorinis susitikimas. Tą patį teigia ir įtakingiausias Briuselyje leidinys Politico.eu: „Tai pirmas ES aukščiausiojo lygio susitikimas, vykstantis aktyvaus karo zonoje, o tai jau savaime yra svarbu.“

IQ šaltinių teigimu, vienas pagrindinių šios Komisijos kelionės iniciatorių buvo už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas ES komisaras iš Lietuvos Virginijus Sinkevičius, kurio žmona yra ukrainietė.

IQ šaltinių teigimu, vienas pagrindinių šios Komisijos kelionės iniciatorių – ES komisaras iš Lietuvos Virginijus Sinkevičius.

Ukraina praėjusiais metais gavo kandidatės į ES statusą, o šis ES ir Ukrainos viršūnių susitikimas, kuriame dalyvaus ir Volodymyras Zelenskis bei Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, turėtų būti žingsnis ta linkme, tačiau sprendimų dėl greitos narystės nebus. Anot Politico.eu, susitikimo pareiškimo projekte nėra konkrečių narystės datų, nors Kyjivas turi ambicingą tikslą – siekia įstoti į ES per dvejus metus.

Kita vertus, dokumente, kuris turėtų būti paskelbtas penktadienį, Briuselis parodys solidarumą su Ukraina kitais klausimais, pavyzdžiui, dėl susitarimo dėl specialaus režimo pramoninėms prekėms ir naujo „tarptautinio centro“, kuris tirtų agresijos prieš Ukrainą nusikaltimą.

Europos Komisija
Ursula von der Leyen (dešinėje) Kyjive.

Ukrainos pareigūnai įspėjo, kad artėjant agresijos metinėms Rusija ruošiasi dideliam puolimui.

„Rusija ruošiasi maksimaliai eskalacijai“, – antradienį interviu kanalui „Sky News“ teigė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas. Jis pridūrė, kad maždaug pusė iš daugiau kaip 320 tūkst. karių, kuriuos Rusija mobilizavo praėjusį rugsėjį, turėtų dalyvauti puolime.

Apie tokias ukrainiečių baimes praneša ir kita Vakarų žiniasklaida. Tiesa, „Sky News“ informavo, kad Vakarų žvalgyba kol kas nemato ženklų, jog Rusija ką nors planuoja būtent vasario 24 d.

„Mes ir toliau tai stebėsime, – sakė Vakarų pareigūnas per susitikimą su žurnalistais. – Tradiciškai ji [Rusija] stengdavosi viską daryti pagal datas. Ukrainiečiai šiuo atžvilgiu taip pat yra panašios kultūros, tačiau nė iš vienos pusės nemačiau nieko, kas rodytų, kad jie turi planų.“

2023 02 02 11:17
Spausdinti