Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SAUGUMAS
Rusų kariams užėmus Černobylio AE teritoriją, Lietuvoje nuolat stebimas radiacinis fonas
BNS
Scanpix

Rusų kariams užėmus Černobylio atominės elektrinės teritoriją, Lietuvoje nuolat stebimas radiacinis fonas, ketvirtadienį skelbia Radiacinės saugos centras.

„Radiacinės saugos centras (...) apie bet kokį gresiantį pavojų, susijusį su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu Lietuvoje, nedelsiant informuos atsakingąsias institucijas ir gyventojus bei pateiks rekomendacijas dėl apsaugomųjų veiksmų taikymo“, – nurodoma pranešime.

Ukrainos Prezidentūros atstovo Michailo Podoliako teigimu, šiuo metu nebeveikiančiai elektrinei, kurioje 1986 metais įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa, iškilęs pavojus ir provokacijų grėsmė.

Uždaroje zonoje aplink elektrinę saugoma didžiuliai kiekiai radioaktyvių atliekų, be to, radioaktyvių teršalų yra susikaupę tos teritorijos grunte.

2016 metų lapkritį virš sprogusio reaktoriaus pastatytas milžiniškas naujas apsauginis gaubtas, kuriam buvo skirta 2,1 mlrd. eurų tarptautinių lėšų. Šis statinys turi apsaugoti nuo tolesnio radioaktyvių medžiagų nuotėkio ir dešimtmečiams užtikrinti Europos žmonių saugumą.

Rusija ankstyvą ketvirtadienio rytą pradėjo karinę operaciją Ukrainoje. Invazijos metu vykdomos aviacijos ir raketų atakos įvairiose šalies vietose, taip pat ir greta sostinės Kijevo, į šalį veržiamasi ir sausumos keliais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 24 21:35
Spausdinti