Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


LIETUVA
S. Cichanouskaja: litvinizmo teorija iškelta, siekiant sukiršinti lietuvius ir baltarusius
ELTA
Dainius Labutis/ELTA
Sviatlana Cichanouskaja.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja teigia mananti, kad Lietuvoje atsinaujinusios diskusijos apie litvinizmo apraiškų padažnėjimą yra dirbintai sukurta problema, siekiant sukiršinti lietuvius ir baltarusius.

„Manau, kad ši problema yra sukurta dirbtinai. Esu absoliučiai, 99 procentais įsitikinusi, kad baltarusiai nėra girdėję apie litvinizmą. Litvinizmo teorija iškelta, siekiant sukirštini lietuvius ir baltarusius, siekiant juos sukiršinti, siekiant išprovokuoti diskusijas apie litvinizmą“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė S. Cichanouskaja.

Anot jos, Baltarusijoje apie litvinizmą nėra kalbama. S. Cichanouskajos teigimu, diskusijos apie minėtą teoriją vyksta tik Lietuvoje.

„Apie tai kalbama tik Lietuvoje, tokių diskusijų Baltarusijoje nėra. Mes niekada nekvestionuosime Lietuvos vientisumo. Vilnius yra Lietuvos miestas“, – pažymėjo Baltarusijos opozicijos lyderė.

Ji teigė mananti, kad diskusijos apie litvinizmą yra naudingos Kremliaus ir Minsko režimams.

„Jei yra žmonių, kuriems kyla klausimų, jie turėtų tai aptarti su istorikais, bet nekalbėti apie tai politiniame lygmenyje“, – kalbėjo S. Cichanouskaja, paklausta, kokią žinutę galėtų pasiųsti asmenims, kurie susidomėjo litvinizmo teorija.

ELTA primena, kad pastaruoju metu viešojoje erdvėje kilo susirūpinimas dėl padažnėjusių litvinizmo apraiškų – į tai dėmesį atkreipė ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Raimundas Lopata. Pasak jo, litvinizmo ideologijos paūmėjimas bei Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) istorijos klastojimas yra susijęs su Kremliaus režimu.

R. Lopata ragina šalies institucijas sukurti Lietuvos politikos Baltarusijos atžvilgiu strategiją, kurioje, politiko manymu, turėtų nugulti ir nuostatos kovai su litvinizmu.

Litvinizmas yra teorija, kuria tikintieji mano, jog LDK kūrėjai yra baltarusiai. Pasak šios teorijos, viduramžių lietuviai iš tikrųjų buvo baltarusiai.

2023 08 23 12:44
Spausdinti