Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PAGALBINIS APVAISINIMAS
SAM siūlo įteisinti surogatinę motinystę ir pagalbinį apvaisinimą nesusituokusiems
BNS
Pexels

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo įteisinti surogatinę motinystę, pagalbinį apvaisinimą nesusituokusiems.

Kaip skelbia 15min.lt, SAM parengtose Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisose siūloma leisti pagalbinį apvaisinimą atlikti ir nesusituokusioms bei partnerystės neįregistravusioms poroms – vyrui ir moteriai, panaikinti amžiaus, nuo kurio atliekamas vaisingumo išsaugojimas, ribą. Taip pat numatoma, jog embrionai būtų saugomi tiek, kiek pageidautų pora, tačiau ne ilgiau kaip 10 metų nuo embriono sukūrimo arba jie būtų sunaikinti, jei dvejus metus pora nemokėtų už jų laikymą.

SAM taip pat siūlo įteisinti altruistinę gestacinę surogaciją. Ji būtų galima, jei moteris įsipareigotų, „naudojant kitos poros lytines ląsteles, reprodukcinius audinius ar embrioną, pastoti, išnešioti ir pagimdžiusi perduoti kūdikį šiai porai, jei poros moteris serga liga, dėl kurios nėštumas tokiai moteriai yra kontraindikuotinas ir (ar) fiziologiškai negalimas ir šis procesas yra negrįžtamas“.

Pagalbinio apvaisinimo pataisas šią savaitę registravo ir valdančiųjų Liberalų sąjūdžio, Laisvės partijos ir konservatorių frakcijų atstovai, jie taip pat siūlo, kad embrionai saugomi ne trumpiau kaip dvejus metus nuo pagalbinio apvaisinimo pradžios, bet ne ilgiau kaip 10 metų, nebent sutuoktiniai ar partneriai yra pareiškę valią ilgesniam laikymo terminui.

Pagalbinio apvaisinimo įstatymas po ilgų diskusijų Seime priimtas 2016 metais, o pradėjo veikti 2017 metų pavasarį.

Seime pagalbinio apvaisinimo klausimai svarstyti ne vieną kadenciją, išsiskyrus parlamentarų pozicijoms dėl sukuriamų embrionų skaičiaus, šaldymo ir naikinimo. Dabartinis įstatymas neriboja embrionų skaičiaus, bet įpareigoja juos saugoti neribotą terminą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 01 10:17
Spausdinti