Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


SANTAROS KLINIKŲ MODERNIZACIJA
Santaros klinikos chirurginėms operacijoms atlikti pradėjo naudoti robotinę sistemą
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose urologijos, pilvo, krūtinės ir ginekologijos chirurginėms operacijoms atlikti pradėta naudoti robotinė sistema.

Kaip ketvirtadienį pranešė klinikos, urologijos, pilvo ir krūtinės chirurgijos bei ginekologijos gydytojai chirurgai, atlikę pirmąsias operacijas, sako, kad turima robotinė sistema – mobili, nedidelio dydžio, lengvai pritaikoma operacinėje ir nesunkiai pervežama į kitą operacinę. Todėl ji yra gerai pritaikoma tose kūno vietose, kur esama mažai erdvės bei reikia didelio tikslumo.

„Ką tai duoda pacientui? Žymiai preciziškesnes operacijas, nes technologijos leidžia gerokai padidinti vaizdą, pagerinti jo kokybę (...). Leidžia sutrumpinti pooperacinį laikotarpį ir greičiau grąžinti pacientą į darbą, į namus, į šeimą“, – per spaudos konferenciją sakė Santaros klinikų generalinis direktorius profesorius Feliksas Jankevičius.

Pranešime pažymima, kad sistema, turinti plonus daugkartinio naudojimo instrumentus, yra unikali savo technine struktūra ir galimybėmis bei patogi chirurgui. Nurodoma, kad naudojant sistemą galima atlikti chirurginius veiksmus nepatogiose ir sunkiai prieinamose vietose, kur laparoskopiniais instrumentais tą sunku padaryti.

Robotinė sistema turi keturias veikiančias rankas, jos gali būti pritaikytos minėtų sričių specialistams atlikti operacijas.

Santaros klinikų teigimu, pilvo chirurgijos srityje sistema bus pritaikoma operuojant sudėtingas išvaržas, tulžies latakus, kepenų patologijas, nutukimui gydyti.

„Pirmiausia ši sistema tinka tose vietose, kur yra ilgalaikė, sudėtinga laparoskopinė chirurgija. Dažniausiai tai yra onkologinėmis ligomis sergantys pacientai“, – teigė pilvo chirurgas profesorius Tomas Poškus.

Anot jo, viena iš prioritetinių sričių, kurioje sistema bus naudojama, yra tiesiosios žarnos operacijos.

Mediko teigimu, naudojant robotines sistemas jau atliktos šešios operacijos pilvo srityje, jos buvo gerokai tikslesnės, saugesnės, nenuvargino chirurgo.

„Pagrindinis privalumas yra tas, kad operacijos principas nesikeičia, tačiau mes operuojam žymiai tiksliau“, – kalbėjo T. Poškus.

Ginekologinės chirurgijos srityje robotinė sistema bus taikoma onkologinių ir kitų sudėtingų ligų operacijose.

„Ženkliai patogiau, kalbant apie ilgas onkologines operacijas, kurios užtrunka tris, keturias ar penkias valandas. Žinoma, tai ypatingai patogu, jeigu pavargsta chirurgas“, – sakė Ginekologijos skyriaus vedėjas Vilius Rudaitis.

Jis pažymėjo, kad ginekologijoje sistema daugiausia bus naudojama gydant onkologinėmis ligomis sergančius pacientus.

„Urologijoje didžioji dalis operacijų vyksta dubenyje, gana siauroje erdvėje, kurioje mes didžiąją dalimi turime prostatos vėžio pacientus (...). Kadangi ta vieta yra nepatogi (...) robotinė chirurgija mus įgalina atlikti įvairiausius sudėtingesnius veiksmus“, – sakė Santaros klinikų Urologijos centro vedėjas gydytojas-urologas Albertas Čekauskas

„Robotinė chirurgija įgalina mus atlikti įvairiausius sudėtingesnius veiksmus. Mes galime vizualizuoti geriau, atlikti tam tikrus siuvimo judesius tiksliai“, – pažymėjo jis.

Pranešime teigiama, kad robotinė sistema suteikia galimybę išvengti atviros chirurginės operacijos ir leidžia tikėtis geresnių rezultatų. Ji taip pat leidžia sutrumpinti gydymo laiką, mažina hospitalinės infekcijos riziką.

„(...) galime pasidžiaugti, kad dėl prostatos vėžio operuoti pirmieji pacientai po radikalios prostatektomijos, asistuojamos roboto, antrą parą po operacijos buvo išrašyti iš ligoninės, pooperacinių komplikacijų nebuvo stebėta“, – teigiama klinikų pranešime.

Paruošti chirurgus ir slaugytojus prireikė mentorių iš kelių Europos valstybių. Anot A. Čekausko, šiuo metu sistema dirbti gali daugiau nei 30 specialistų.

2023 06 29 15:18
Spausdinti