Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ES KOVA SU V. ORBÁNU
Šantažo didmeistris: kiek dar kartų Vengrijos premjerui pavyks išsisukti
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
Ką čia dar vetuoti?.

Senieji baigėsi ir naujieji metai prasidėjo su tuo pačiu vardu ir pavarde „Briuselio burbulo“ lūpose – Viktoru Orbánu. Vengrijos premjeras ir toliau bus ES dėmesio centre.

Vengrijos premjeras V. Orbánas niekada nepatiko Briuseliui, o jam visada patiko ES kaltinti viskuo, kad tik vengrų rinkėjai išlaikytų jį valdžioje beveik penkiolika metų. Vis dėlto 2023-iųjų pabaigoje, regis, ir kantriųjų eurokratų kantrybė trūko: viešumoje pasirodė pranešimų, kad ES pareigūnai svarsto aktyvinti ES sutarties 7 straipsnį prieš Vengriją. Mat gruodžio mėnesio Europos Vadovų Taryboje V. Orbánas blokavo 50 mlrd. eurų pagalbos Ukrainai paketą ir pagrasino ateityje stabdyti derybas su Ukraina dėl jos narystės bendrijoje.

„Dabar arba niekada. ES sprendimų priėmimo mechanizmas dėl V. Orbáno paprasčiausiai įstrigo. Vienintelis būdas jį išjudinti – atimti iš V. Orbáno teisę balsuoti Europos Vadovų Taryboje. Kartu parodysime, kad ES neleidžiamas joks šantažas“, – sausį socialiniame tinkle „X“ pareiškė didžiausios Europos Parlamento (EP) frakcijos Europos liaudies partijos narys Petri Sarvamaa ir netruko surinkti 120 kolegų iš įvairių frakcijų bei valstybių parašų peticijai, kuri ragina Europos Komisiją (EK) arba šalis nares pasiūlyti aktyvinti ES sutarties 7 straipsnį.

Peticijoje teigiama, kad minimo straipsnio aktyvinimas ir Vengrijos teisių suspendavimas pasiųs aiškią žinią Budapeštui ir kitoms šalims narėms, kad ES nesitaikstys su teisės viršenybės principo pamynimu, bendradarbiavimo taisyklių nepaisymu. Esą tai vienintelis būdas apsaugoti ES vertybes ir užtikrinti ES sprendimų priėmimo mechanizmo veikimą. Šios peticijos nuostatos buvo įtrauktos į rezoliuciją dėl Vengrijos, kurią EP priėmė sausio mėnesio plenarinėje sesijoje.

2024 02 14 06:45
Spausdinti