Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


NAKTINIŲ TAIKIKLIŲ ĮTEISINIMAS
Seimas atmetė prezidento veto – naktinio matymo taikikliai įteisinti
ELTA
Josvydas Elinskas/ELTA
Seimas.

Po svarstymo parlamentarai priėmė įstatymą dėl naktinio matymo taikiklių be pakeitimų.

Tokį sprendimą ketvirtadienį vykusio posėdžio metu palaikė 75 Seimo nariai, 39 pasisakė prieš, o susilaikė 10. Tam, kad prezidento veto būtų atmestas, siūlymą turi palaikyti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda grąžino parlamentui Medžioklės įstatymo projektą dar praėjusių metų gruodį, nurodydamas, jog naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje nėra būtinas, siekiant kovoti su afrikiniu kiaulių maru ar prisidėti prie geresnio pasirengimo krašto gynybai.

Be to, prezidento vertinimu, įteisinus naktinius taikiklius, būtų labai sunku užtikrinti tokių prietaisų naudojimo kontrolę – ir administracinė, ir baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą naktinių taikiklių naudojimą faktiškai taptų nepritaikoma.

Visgi, Seimas praėjusį sekmadienį nusprendė iš naujo svarstyti vetuotą įstatymą. Tačiau parlamento Kaimo reikalų komitetas dar trečiadienį bendru sutarimu priėmė išvadą siūlyti Seimui atmesti prezidento veto ir priimti įstatymą be pakeitimų. Tokios pat pozicijos laikosi ir įstatymą svarstęs Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

ELTA primena, kad praėjusių metų gruodį parlamentas nusprendė nuo gegužės medžiotojams leisti naudotis naktinio matymo taikikliais. Visgi, Medžioklės įstatymo pataisas palaikė tik 69 parlamentarai – siekiant atmesti prezidento veto, už tai turi balsuoti bent 71 Seimo narys.

Prieštaringų vertinimų sulaukusio įstatymo iniciatoriai pasiūlė įteisinti naktinio matymo prietaisus medžioklėje, tačiau ragino aiškiai reglamentuoti ir riboti jų naudojimą. Projekte numatyta, kad naudoti naktinius taikiklius būtų galima medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

2024 03 14 11:29
Spausdinti