Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Seimas imsis prezidento siūlymo NPD didinti iki 510 eurų
BNS
BNS foto
Gitanas Nausėda.

Seimas vos vieno balso persvara priėmė svarstyti prezidento Gitano Nausėdos siūlymą didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) nuo 460 iki 510 eurų.

Už tai, kad Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisos būtų svarstomos, balsavo 46 Seimo nariai, prieš buvo 6, o susilaikė 39.

Toliau pataisa bus svarstoma kovo pabaigoje – Seimas nepritarė, kad projektas būtų svarstomas skubos tvarka.

NPD būtų didinamas tik tiems, kurių mėnesio pajamos sudarytų iki vidutinio darbo užmokesčio dydžio (VDU) – jis ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį siekė 1679 eurus iki mokesčių.

Kaip sakė prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė, taip siekiama sušvelninti išaugusios infliacijos padarinius mažiausiai uždirbantiems žmonėms, pensininkams, neįgaliems, nes jų perkamoji galia kasdien sparčiai mažėja dėl infliacijos.

„Infliacijos pasekmių mažinimas šiandien yra visuomenės atsparumo didinimo įrankis. Turime imtis visų priemonių, užkardančių rizikas didėti visuomenės poliarizacijai dėl socialinės ir ekonominės nelygybės didėjimo“, – kalbėjo ji.

Pasak jos, prezidentas pataisas prašo svarstyti skubos tvarka.

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mykolas Majauskas mano, kad komitetas pataisai pritars. Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad padidinus NPD iki 510 eurų, žmonių pajamos padidėtų apie 10 eurų.

M. Majauskas pranešė, kad gavęs Vyriausybės išvadą dėl NPD didinimo inicijuos korekcijas, kurios leistų NPD didinti ir vidutines, o ne tik mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 10 18:01
Spausdinti