Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PARAMA
Seimas įtvirtino teisę ukrainiečiams gauti socialinę paramą
BNS
BNS foto
Ukrainiečių registracijos centras Alytuje.

Seimas ketvirtadienį priėmė pataisų paketą, kuris nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams leidžia pretenduoti į socialines išmokas.

Už visus teisės aktų pakeitimus Seimo nariai balsavo vienbalsiai.

„Labai svarbu, kad nuo karo pabėgę žmonės gautų socialinę paramą, kuri padėtų jiems išgyventi, kol jie susiras darbą ir patys užsidirbs pragyvenimui Lietuvoje“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Vyriausybei trečiadienį priėmus sprendimą metams suteikti laikiną apsaugą visiems dėl karo iš Ukrainos pabėgusiems asmenims, šis statusas atvėrė kelią pabėgėliams gauti socialinę paramą.

Seimo priimtos Išmokų vaikams, Šalpos pensijų, Socialinių paslaugų bei kitų įstatymų pataisos leis ukrainiečiams pretenduoti į visas išmokas vaikams, kompensaciją ugdymo išlaidoms apmokėti, vienkartinę paramą įsikūrimui, būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijas ir kitas socialines išmokas. Jiems priklausys ir socialinės paslaugos.

Nuo karo pabėgusiems ir laikinąją apsaugą Lietuvoje turintiems ukrainiečiams bus mokamos ir šalpos pensijos, jie taip pat turės teisę į slaugos ir priežiūros išlaidų tikslines kompensacijas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) duomenimis, šiuo metu į Lietuvą jau yra atvykę beveik 18 tūkst. nuo karo pabėgusių ukrainiečių – daugiausia tai moterys su vaikais, beveik 8 tūkst. vaikų ir apie 1,2 tūkst. vyresnių nei 60 metų asmenų.

Užimtumo tarnybos duomenimis, pateikta 7,4 tūkst. darbo pasiūlymų įdarbinti nuo karo bėgančius žmones iš 730 darbdavių, todėl tikėtina, kad dalis ukrainiečių sėkmingai integruosis į darbo rinką.

Pateikiamais duomenimis, šiuo metu beveik 700 ukrainiečių jau įsidarbino, o Užimtumo tarnyboje yra užsiregistravę beveik 2 tūkst. darbingo amžiaus ukrainiečių.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) informuoja, kad pagalbos sulauks ir tie pensininkai, kurie gyvena Lietuvoje ir gauna pensijas iš Ukrainos. Anot SADM, dėl karo Ukraina jiems išmokėti pensijų šiuo metu negalės, tad, kol situacija stabilizuosis, jiems bus mokamos šalpos pensijos.

Laikinąją apsaugą Lietuvoje gavę ukrainiečiai, kurie neturi pajamų, turės teisę gauti socialinę pašalpą, taip pat būsto šildymo išlaidų, geriamojo vandens išlaidų ir karšto vandens išlaidų kompensacijas.

SADM pažymi, kad užtikrinant nuo karo pabėgusių Ukrainos žmonių minimalius poreikius ir pragyvenimą Lietuvoje savivaldybės ir šiuo metu gali teikti jiems socialinę paramą, pavyzdžiui, skirti vienkartinę, tikslinę, periodinę ar sąlyginę pašalpą.

Taip pat pataisos leis paprasčiau skirti atstovą nelydimiems nepilnamečiams, kurie atvyksta į Lietuvą be tėvų. Pagal galiojančius teisės aktus, asmuo gali būti paskirtas vaiko globėju tik praėjęs vertinimą, mokymus ir pan., tai gali trukti apie tris mėnesius.

Atsižvelgiant į tai, kad iš Ukrainos pasitraukę asmenys gali atvykti į Lietuvą ne tik su savo vaikais, bet ir draugų šeimos vaikais, taip pat Lietuvoje gali atsirasti žmonių, norinčių rūpintis nelydimais nepilnamečiais ukrainiečiais, nustatyta išlyga.

Ji numato, kad karo padėties, nepaprastosios padėties atveju, taip pat paskelbus ekstremaliąją situaciją dėl masinio užsieniečių antplūdžio, nelydimam nepilnamečiui globa galės būti nustatoma supaprastinta tvarka.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 17 13:43
Spausdinti