Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


ALFA TAŠKAS
Seimas laisvina alkoholio ribojimus: už ar prieš?
IQ
Pixabay
Asociatyvi nuotrauka.

Alkoholio vartojimas yra opi tema kiekvienoje valstybėje, o ypač Lietuvoje. Nors tuomet, kai valdžioje buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), įvestas ne vienas alkoholio ribojimas, šį mėnesį Seimas priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, kuriais liberalizavo alkoholio prekybą bei reklamą. Tačiau iškyla klausimas, ar šis sprendimas nėra skubotas? Į jį atsako LVŽS narys Aurelijus Veryga ir Liberalų sąjūdžio narys Andrius Bagdonas.

Anot A. Bagdono, atlaisvinimai ne tik kad nėra skuboti, bet ir labai drastiški: „Vienas esminių pakeitimų, manau, yra tai, kad dabar mugėse ar parodose galima įsigyti ne tik alaus arba sidro, bet būtų galima įsigyti ir vyno. Tai tam ta laipsnių vidutinė riba, 15 laipsnių, ir yra uždėta, kad būtų galima įsigyti vyno.

Nes yra žmonių, kurie labai retai vartoja alkoholinius gėrimus, ir, pavyzdžiui, Nidoje vyksta džiazo maratonas. Ten publika visai kitokia – ji nevartoja alkoholio, bet prie džiazo taurę vyno per visą vakarą išgerti jie mielai išgertų, tačiau tokios galimybės nebuvo. Tai parlamentas priėmė sprendimą ir tokia galimybė nuo šių metų jau yra.“

Taip pat dabar reklamose galės kalbėti apie apdovanojimus ir tradicijas. A. Bagdono teigimu, galimybė tokią informaciją viešinti yra suprantamas dalykas, juolab kad Lietuvoje alkoholio vartojimo kultūra per visą nepriklausomybės laikotarpį stipriai pasikeitė, t. y. žmonės vartoja silpnesnius alkoholinius gėrimus.

Kai 2018 m. įsigaliojo daugybė draudimų, tokių kaip laiko, amžiaus apribojimas ar reklamos uždraudimas, pagrindinis tikslas buvo, kad alkoholio vartojimas vienam gyventojui sumažėtų. Tačiau, kaip sako Liberalų sąjūdžio narys, alkoholio prekybos ir reklamos liberalizavimas didelės įtakos tam neturės.

„Jeigu pažiūrėtume į 2018 ir 2022 m. skaičius, penkerių metų perspektyvoje alkoholio vartojimas nuo 9,5, tenkančio vienam gyventojui, pakilo iki 9, 6. Vienintelis padidėjimas buvo, kai buvo įvestas karantinas, žmonės buvo namuose, tai gal būtų galima su tuo sieti tą padidėjimą alkoholio vartojimo.

Kai mes žiūrėsime 5 metus į priekį, ar padidėjo, ar pamažėjo alkoholio vartojimas, šie pakeitimai, nemanau, kad didesnę įtaką turės, nes per visą nepriklausomybės laikotarpį žmonių sąmoningumas keitėsi, žmonės daugiau sportuoja ir rečiau jiem reikia įsigyti alkoholio.“

A. Veryga nesutinka su išsakytais argumentais ir sako, kad kolega pats sau prieštarauja: „Tai jeigu teigtume, kad niekas niekur nesumažėjo, tada atlaisvinime yra dar mažiau logikos. Jeigu nesisprendžia problema, turbūt ji yra sprendžiama ne atlaisvinant, bet ieškant naujų sprendimų.“

O kalbant apie tai, kad žmonės dabar galės gauti informacija apie įmonių apdovanojimus, politikas atsako, kad žmonėms tai nėra aktualu:

„Šiandien įmonėms nedraudžiama apie tai paskelbti savo svetainėse. Jeigu ten pasižiūrėtumėt statistiką, turbūt nieks nepuola vaikščioti į gamintojų svetainę ir žiūrėti, kokius apdovanojimus gavo. Tai reiškia, kad žmonėms yra vienodai. Tai yra įmonių viena iš rinkodaros, reklamos priemonių ir jie nori tuo pasinaudoti.“

Taip pat parlamentaras kritikuoja tai, kad sprendimas nėra notifikuotas, o apie tai informuota prezidentūra. „Yra paprašyta, kad prezidentas pasigilintų ir nepasirašytų tokio įstatymo. Seimas iš to didelio noro kažkokiam džiazo festivalyje papilstyti vynelį, atrodo, persistengė“, – kalbėjo A. Veryga.

JWPLAYER_MAIN:2588

2024 05 21 16:16
Spausdinti