Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SEIMAS
Seimas pritarė L. Pernavo kandidatūrai į STT vadovus
BNS
Marius Morkevičius/ELTA
Linas Pernavas.

Seimas antradienį pritarė buvusio policijos generalinio komisaro Lino Pernavo kandidatūrai į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovus.

Per slaptą balsavimą L. Pernavo kandidatūrą palaikė 69 Seimo nariai, prieš balsavo 23, susilaikė 16 parlamentarų.

Lietuvos policijos atašė Jungtinėje Karalystėje pareigas einančio 46-erių L. Pernavo kandidatūrą į STT direktoriaus pareigas teikė prezidentas Gitanas Nausėda.

Skiriant STT vadovą reikia Seimo pritarimo.

„Korupcija yra vėžys, kuris naikina demokratijos pamatus, silpnina teisinės valstybės principus ir žlugdo visuomenės pasitikėjimą. Tai yra pavojus, kurio negalima ignoruoti ir jam turime skirti deramą dėmesį“, – antradienį Seime sakė L. Pernavas.

Jis pabrėžė, kad pagrindinė priemonė kovai su korupcija yra visuomenės švietimas, kad žmonės įsisąmonintų, jog korupcija – neapsimoka.

„Visuomenės informuotumas ir švietimas yra būtinas, siekiant suprasti, kad korupcija neapsimoka, ir yra pagrindinės priemonės kovai su korupcija, keičiant visuomenės supratimą ir požiūrį“, – kalbėjo būsimasis STT vadovas.

Pagrindinis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pirmadienį kandidatūrai nepritarė, už ją balsavus dviem komiteto nariams, vienam – prieš, penkiems susilaikius.

L. Pernavas 1999 metais baigė Lietuvos teisės universitetą, 2005 metais – Vilniaus universitetą, kur įgijo teisės magistro kvalifikacinį laipsnį.

Tarnybą vidaus reikalų sistemoje L. Pernavas pradėjo 1995 metais, vadovaujamas pareigas įvairiuose regioniniuose komisariatuose jis ėjo nuo 1999 metų, o 2014–2019 metais buvo policijos generalinis komisaras.

L. Pernavo kandidatūrą kritikuoja Lietuvos teisėsaugos pareigūnus vienijanti federacija, sakydama, kad buvusio policijos generalinio komisaro inicijuota policijos reforma buvo žalinga sistemai, o jo atėjimas vadovauti STT susilpnins ir šią įstaigą.

Naujas STT vadovas skiriamas šiemet kovą pasibaigus Žydrūno Bartkaus kadencijai, šiuo metu tarnybai laikinai vadovauja Jovitas Raškevičius.

STT vykdo korupcinių nusikaltimų tyrimą, korupcijos prevenciją ir analitinę antikorupcinę žvalgybą.

2023 05 23 14:32
Spausdinti