Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Seime – pataisos dėl sankcionuotų įmonių turto ir lėšų Lietuvoje valdymo
BNS
BNS Foto
Raimundas Karoblis.

Seimui antradienį teikiama nauja Ekonominių ir kitų tarptautinių sankcijų įgyvendinimo įstatymo redakcija.

Įstatymas atnaujinamas, nes Europos Sąjungai (ES) taikant sankcijas Rusijai ir Baltarusijai dėl karo Ukrainoje, reikia spręsti klausimus, kaip bus valdomas sankcionuotų įmonių turtas Lietuvoje.

Pataisos numato, kad tam turėtų būti skiriamas laikinasis administratorius juridiniams asmenims ir jų turtui, kuriam taikomos sankcijos. Be to, siūloma, kad įšaldytas turtas galėtų būti realizuojamas paverčiant jį pinigais ir lėšas saugant depozitinėse sąskaitose.

Užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis BNS yra sakęs, kad laikinasis administratorius galėtų aukcione realizuoti greitai gendantį ar nuvertėjantį turtą, o pasibaigus sankcijoms būtų nuspręsta, ką su juo daryti.

Sprendimas, be kita ko, bus aktualus Kėdainių fosforo trąšų gamybos įmonei „Lifosa“, kurios veikla sutriko po to, kai ES kovo 9-ąją paskelbė sankcijas netiesioginiam jos savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai, o įmonės sąskaitos buvo įšaldytos.

URM teigimu, per pastarąjį mėnesį ES įvedus sankcijas Rusijai ir Baltarusijai bei Lietuvoje pradėjus jas įgyvendinti, pastebėta, kad būtina tobulinti ir efektyvinti sankcijų įgyvendinimą, stiprinti koordinavimą.

Įstatymo pakeitimus Seimo bus prašoma svarstyti ypatingos skubos tvarka.

Dėl ES finansinių sankcijų, susijusių su Rusija, Lietuvoje jau įšaldyta apie 22,6 mln. eurų: 18,96 mln. eurų, beveik 3,98 mln. JAV dolerių ir per 3,2 mln. Rusijos rublių. Be to, sankcionuotiems asmenims apribotos galimybės naudotis trimis butais ir vienu žemės sklypu.

Finansinės sankcijos, susijusios su Rusija, taikomos dviem juridiniams asmenims, kurie yra įtraukti į sankcijų sąrašą, ir septyniems juridiniams bei penkiems fiziniams asmenims, turintiems sąsajų per nuosavybės teisę ar kontrolę.

Be „Lifosos“, įšaldytos ir „Inter RAO Lietuvos“ sąskaitos, teigė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Be to, ji skelbė, kad finansinės sankcijos pritaikytos Rusijos propagandistui, televizijos laidų vedėjui Artiomui Šeininui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 12 09:01
Spausdinti