Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RIBOJIMŲ BALTARUSIJOS PILIEČIAMS GRIEŽTINIMAS
Seime registruotas siūlymas sugriežtinti ribojimus Baltarusijos piliečiams
BNS
Julius Kalinskas/ELTA
Siūloma griežtinti ribojimus Baltarusijos piliečiams.

Seime pirmadienį registruotas siūlymas griežtinti ribojimus Baltarusijos piliečiams, sankcijas prilyginant taikomoms rusams, išimtis būtų palikta tik atvykstantiems dirbti aukštos kvalifikacijos darbą baltarusiams.

„Kadangi pasirodė mūsų žvalgybų vertinimas, kad yra padidėjusi grėsmė iš Baltarusijos specialiųjų tarnybų, kad galimai yra verbuojami migrantai, kurie atvyksta dirbti į Lietuvą ir gauna leidimą gyventi, grįžti, gauna užduotis, saugumo struktūrų darbuotojai taip pat galimai atvyksta į Lietuvą savo juodų darbų dirbti, tai turime apsisaugoti ir kuo labiau kontroliuoti jo srautą, jo visiškai nenutraukiant“, – BNS sakė vienas pataisų iniciatorių, Seimo vicepirmininkas konservatorius Paulius Saudargas.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad ministerija nuosekliai laikėsi pozicijos, jog sankcijos Rusijos ir Baltarusijos piliečiams turi būti vienodos, ir jos keisti neketina, ypač po pastarųjų Valstybės saugumo departamento (VSD) perspėjimų dėl suaktyvėjusio Baltarusijos KGB veikimo.

„Mes matome, ką identifikuoja mūsų VSD, tas grėsmes, ir mes nuosekliai laikėmės tos pozicijos vertindami grėsmes, kurios gali kilti iš Baltarusijos piliečių pusės, kurie patenka į Lietuvą, ir mes nekeisime pozicijos, ji liks nuosekli, kokia buvo iki šiol“, – pirmadienį žurnalistams pataisas komentavo A. Bilotaitė.

Ministrė tikėjosi, kad Seimas įvertins pasikeitusią situaciją ir suvienodins ribojimus rusams ir baltarusiams, o šiuo metu Rusijos piliečiams galiojančias sankcijas sakė esant veiksmingas.

„Taip, duoda efektą, drastiškai sumažėjo bandančių atvykti į Lietuvos teritoriją asmenų skaičius, ir tam tikras efektas yra, ir ne tik pas mus, bet ir regiono mastu, ir vertinant ir saugumo situaciją tikrai manome, kad verta grįžti ir prie Baltarusijos piliečių panašaus reguliavimo“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Ribojamųjų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą nustatymo įstatymo pataisos numato, kad, kaip šiuo metu rusams, būtų stabdomas Baltarusijos piliečių prašymų išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje priėmimas per išorės paslaugų teikėją užsienyje.

Išimtis būtų taikoma Baltarusijos piliečiams, kurie ketina dirbti aukštos profesinės kvalifikacijos reikalaujantį darbą pagal profesiją, kuri yra įtraukta į aukštą pridėtinę vertę kuriančių profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąrašą.

Tokias pataisas registravo konservatoriai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas bei jo frakcijos kolegos Seimo vicepirmininkas P. Saudargas ir Audronius Ažubalis.

Iniciatoriai atkreipia dėmesį, kad ribojimas būtų taikomas tik pirmiesiems leidimams laikinai gyventi – t. y. atvykstantiems naujiems darbuotojams. Tuo tarpu senieji darbuotojai, jau kartą gavę leidimus laikinai gyventi Lietuvoje, galėtų juos keisti be ribojimų.

„Būtų stabdomi tiek Rusijos, tiek Baltarusijos piliečių prašymai išduoti leidimą laikinai gyventi ir čia numatomos išimtys, jei tarpininkauja Vyriausybės įgaliota institucija, arba tas asmuo jau turi Lietuvos ar Šengeno vizą, arba jau turi leidimą gyventi, arba – jei ketina dirbti aukštos profesinės kvalifikacijos reikalaujantį darbą, esantį aukštą pridėtinę vertę kuriančių profesijų sąraše“, – sakė P. Saudargas.

Parlamentarai taip pat argumentuoja, kad išimtis leidžiant atvykti, be disidentų, gali būti padaryta tik atvykstantiems aukštos kvalifikacijos darbą norintiems dirbti baltarusiams, nes leidus atvykti visiems tik pagal trūkstamų profesijų darbuotojų sąrašą, tai praktiškai paneigtų nustatytą ribojimą.

„Užsieniečiai, siekiantys bet kokia kaina gauti leidimus gyventi Lietuvoje, bandytų apsimesti trūkstamų profesijų atstovais“, – sako iniciatoriai aiškinamajame rašte.

Parlamentarai taip pat pažymi, kad ribojimai netaikomi Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, turintiems Lietuvos ar kitos Šengeno valstybės vizą, taip pat tarpininkaujant Užsienio reikalų ministerijai gauti vizas humanitariniais pagrindais nuo režimų persekiojimų ir represijų bėgantiems žmonėms.

Šalia siūlomų griežtinti ribojimų, Rusijos ir Baltarusijos demokratams, pilietinės visuomenės atstovams būtų sudaryta galimybė humanitariniais pagrindais prašyti išduoti nacionalinę vizą per išorės paslaugų teikėją užsienyje, jeigu dėl to tarpininkautų Užsienio reikalų ministerija.

Seimo nariai atkreipia dėmesį, kad dabar tokie asmenys gali gauti Šengeno vizas, tačiau Šengeno viza išduodama tik trijų mėnesių buvimo laikotarpiui, o nacionalinė viza – vieneriems metams.

Seimas yra priėmęs įstatymą dėl ribojamų priemonių Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, tačiau pastariesiems ribojimų buvo įvesta mažiau.

Rusams ir baltarusiams ribojama galimybė gauti Lietuvos vizas, elektroninio rezidento statusą, tačiau Rusijos piliečiams dar papildomai apsunkinta galimybė atvykti į Lietuvą, įsigyti nekilnojamojo turto, taip pat laikinai nepriimami jų prašymai dėl leidimo gyventi šalyje.

Prezidentas Gitanas Nausėda laikėsi pozicijos, kad Baltarusijos piliečiams turėtų būti taikomos tokios pačios sankcijos kaip rusams, tačiau Seimas atmetė tokį jo veto dėl laisvesnių sąlygų baltarusiams.

2023 12 04 13:18
Spausdinti