Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SEIMAS 2020
Seimo rinkimus laimėjo konservatoriai, buria koaliciją su liberalais
BNS
Fotobankas
Ingrida Šimonytė.

Opozicijoje esantys konservatoriai laimėjo Seimo rinkimus ir pradėjo derybas dėl centro dešinės valdančiosios koalicijos su Liberalų sąjūdžiu ir Laisvės partija.

Pirminiais duomenimis, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai iškovojo 50 mandatų ir kartu su koalicijos partneriais turės trapią daugumą Seime.

Trijų partijų pirmininkai po susitikimo Seime pirmadienio naktį paskelbė bendrą deklaraciją, kad yra pasiryžę formuoti Ingridos Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę.

Kandidatė į premjerės pareigas sakė, kad pirmieji jos darbai būtų biudžeto peržiūra ir koronaviruso krizės modelio keitimas, siekiant labiau įsiklausyti į medicinos ekspertų nuomonę priimant sprendimus.

„Pirmiausia turbūt reikia keisti patį valdymo būdą. Mūsų vertinimu, ir tą ne kartą esame sakę, kad pirmiausia turėtų būti labai aišku, kas su kuo kalbasi, apie ką ir kaip yra priimami sprendimai“, – žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Politologų teigimu, balsavimo rezultatai atspindi pokyčių norą, tačiau neblogai kaimiškose vietovėse pasirodžiusių valstiečių pralaimėjimas nebuvo triuškinamas.

„Rinkėjai ieško tam tikrų naujovių ir alternatyvų, ir dabar matome, kad tą alternatyvą surado“, – BNS sakė politologė Rima Urbonaitė.

Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija iškovojo atitinkamai 13 ir 11 mandatų. Tai reiškia, kad dešiniosios partijos turės 74 atstovus 141 vietų Seime.

Pirminiais duomenimis, valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turės 32 narių frakciją Seime. Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis rinkimų naktį pripažino pralaimėjimą ir pasveikino konservatorius.

Socialdemokratai Seime turės 13 atstovų, Darbo partija iškovojo dešimt mandatų. Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei Lietuvos socialdemokratų darbo partija turės po tris parlamentarus.

Partijų vadovai pirmadienį dalyvaus naujienų agentūros BNS organizuojamose spaudos konferencijose Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, vėliau juos priims prezidentas Gitanas Nausėda.

Pagal Konstituciją ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria prezidentas. Šalies vadovas taip pat paveda jam sudaryti Vyriausybę ir tvirtina jos sudėtį.

Šiuos Seimo rinkimus temdė koronaviruso pandemija. Nors Lietuvos epidemiologiniai rodikliai dar yra geresni nei Europos vidurkis, balsavimo dieną pranešta apie rekordinį susirgimų skaičių – per parą patvirtinti 603 nauji atvejai ir penkios mirtys.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 26 06:57
Spausdinti