Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ENERGETIKA
Seimui pateikta nauja elektros ir dujų kainų kompensavimo tvarka
BNS
BNS Foto
Inga Žilienė.

Seimas priėmė svarstyti Vyriausybės siūlomą elektros ir gamtinių dujų kainų kompensavimo gyventojams tvarką nuo šių metų liepos.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė Energetikos, Gamtinių dujų bei Elektros energetikos įstatymų pakeitimus. Už įstatymų paketą balsavo 85 Seimo nariai, prieš buvo 10, o susilaikė 24.

Pataisas toliau Seimas svarstys gegužės 12 dieną, o priimti turėtų gegužės 17-ąją.

Pasak energetikos viceministrės Ingos Žilienės, pataisomis siekiama suvaldyti gamtinių dujų ir elektros kainų šoką buitiniams ir nebuitiniams vartotojams.

Buitinių vartotojų kainų kompensavimui siūloma skirti 570 mln. eurų iš valstybės biudžeto, verslui – 120 mln. eurų.

Premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad ši suma numatyta tikslinamame 2022 metų biudžete.

Seimas nepritarė „valstiečių“ siūlymui pataisoms gauti antikorupcinę išvadą: už balsavo 58 Seimo nariai, prieš buvo 38, o susilaikė 25. Taip pat atmestas ir siūlymas dėl Lietuvos banko išvados.

Numatoma, kad paramą gautų visi vartotojai – tiek perkantys elektrą iš visuomeninio, tiek iš nepriklausomų tiekėjų, tiek ir tie, kuriems užtikrinamas garantinis tiekimas. Bus kompensuojama tiek papildoma dedamoji prie persiuntimo kainos, tiek energijos tiekimo kaina.

Vyriausybė nustatytų minimalią 1 kWh elektros kainą, žemiau kurios dalinis kompensavimas netaikomas, taip pat konkrečius jo dydžius.

Už dalinio kompensavimo administravimą buitiniams vartotojams būtų atsakingas Energijos skirstymo operatorius (ESO).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 28 13:18
Spausdinti