Meniu
Prenumerata

sekmadienis, spalio 6 d.


SENOJO ŽEMYNO NUOSMŪKIS
Septynios priežastys, kodėl JAV lenkia Europą
Alfa.lt
Unsplash

Per pastaruosius porą dešimtmečių Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga susidūrė su panašiais sunkumais: finansų griūtis ir COVID-19 pandemija suniokojo ekonomiką ir prireikė ne vienų metų, kad atsigautų. Tačiau Amerika rado būdą, kaip išsiveržti į priekį. Kalbant apie gerovę kuriančius dalykus – mokslą, inovacijas, net didesnį gimstamumą, JAV pirmauja pagal daugumą rodiklių, rašo Politico.eu.

ES bando tai pakeisti. Ji pasamdė buvusį Europos centrinio banko vadovą Mario Draghi, kad šis pateiktų ataskaitą apie viską, kas buvo negerai, ir ką reikia daryti. Praėjus metams ir 400 puslapių, nuosprendis buvo aiškus: atotrūkis tarp ES ir JAV tik didėja. Reikia imtis drastiškų priemonių.

„Europos miestai neprilygstami, architektūra nuostabi, maistas ir vynas skanūs, o kam nepatinka visą rugpjūtį atostogauti taip, kaip tai daro daugelis europiečių? Ką ir kalbėti apie visuotinę sveikatos priežiūrą. Tačiau ekonominiai rodikliai nėra geri“, – pabrėžia Politico.eu ir pateikia septynis įrodymus:

1. Amerikiečiai yra turtingesni

Atmetus klišes apie pinigus ir laimę, amerikiečiai vidutiniškai yra turtingesni už europiečius. Tai tiesa jau seniai, tačiau ES nerimą kelia tai, kad atotrūkis vis didėja. 1990 m. JAV bendrasis vidaus produktas (BVP), tenkantis vienam gyventojui, buvo 16 proc. didesnis nei euro zonoje. Iki 2023 m. šis skirtumas padvigubės ir sieks daugiau kaip 30 proc.

2. Amerikiečiai yra išmintingesni

Daugiau pinigų reiškia, kad daugiau lėšų skiriama mokslui ir moksliniams tyrimams. Iš tikrųjų JAV vyriausybė ir privatusis sektorius jiems išleidžia proporcingai daugiau savo ir taip jau didesnio BVP nei Europa. Vienas svarbiausių M. Draghi pranešimo punktų – išsiaiškinti, kaip sutelkti daugiau privačių lėšų Europos moksliniams tyrimams ir technologinei plėtrai spartinti. Įspėjama, kad „daugelis Europos verslininkų mieliau ieško finansavimo pas JAV rizikos kapitalo investuotojus ir plėtoja veiklą JAV rinkoje“.

3. Amerikiečiai yra kūrybiškesni

Išmatuoti technologijų plėtros tempą nėra lengva. Tačiau vertinant kelis rodiklius, atrodo, kad JAV iš tiesų pirmauja. Tiesa, europiečiai neatsilieka, tačiau kalbant apie mokslo ir technologijų straipsnių, publikuojamų geriausiuose mokslo žurnaluose, dalį, JAV gerokai pirmauja. Tačiau saugokitės, nes Kinija auga, o dabar už jos rikiuojasi ir ES.

4. Amerikiečiai turi daugiau energijos išteklių

Kartais jums tiesiog pasiseka. Amerikos sėkmė turi pavadinimą – Permo baseinas. Prieš milijonus metų šis nuo Teksaso iki Naujosios Meksikos besidriekiantis teritorijos gabalas buvo po vandeniu ir knibždėte knibždėjo augalų. Dabar visa ta susikaupusi organinė medžiaga virto sena gera Teksaso nafta. Dėl to JAV tapo didžiausia pasaulyje naftos ir gamtinių dujų gamintoja. Todėl Amerikos pramonė naudojasi trečdaliu mažesnėmis nei Europoje elektros energijos kainomis, o tai suteikia postūmį gamybai.

5. Amerikiečiai yra produktyvesni

Laikas yra pinigai. Amerikiečių darbuotojai per vieną dirbtą valandą nuolat pagamina daugiau nei europiečiai. Kurį laiką šis atotrūkis mažėjo, bet dabar jis vėl padidėjo. JAV produktyvumą iš dalies galima paaiškinti sparčiu skaitmeninių technologijų įsisavinimu ir plėtra – šioje srityje Europa atsilieka.

6. Amerikiečiai turi didžiausias įmones

Praėjusiais metais Kalifornijos mikroschemų kūrėja „Nvidia“ tapo aštuntąja amerikiečių bendrove, kurios vertė viršija 1 trln. JAV dolerių. Palyginkime su Europa, kurioje per pastaruosius 50 metų nebuvo nė vienos įmonės, kuri būtų pasiekusi 100 mlrd. eurų ribą. Nenuostabu, kad septynios iš šių JAV bendrovių priklauso technologijų sektoriui (vienintelė išimtis – Warreno Buffetto „Berkshire Hathaway“). Net ir šiek tiek sumažinusios apimtį, JAV ir toliau dominuoja: Amerikos įmonės sudaro 73 proc. iš 30 didžiausių įmonių ir daugiau nei pusę iš 500 didžiausių įmonių.

7. Amerikiečiai turi daugiau vaikų

Istoriškai Europos darbo jėgos augimas skatino BVP augimą, todėl mažėjantis gyventojų skaičius šiame bloke kelia didžiulių problemų. Vienai motinai tenka mažiau vaikų nei amerikiečiams. Tai reiškia, kad ateityje bus mažiau apmokestinamųjų pajamų, o darbingo amžiaus gyventojų bus mažiau nei pensininkų, kuriems reikia socialinių išlaidų ir sveikatos priežiūros. Net JAV mažėjantis gimstamumas kelia nerimą. Tačiau tikimasi, kad 2026 m. Europos gyventojų skaičius pasieks aukščiausią tašką – 453 mln. žmonių, o JAV gyventojų skaičius pasieks aukščiausią tašką tik antroje amžiaus pusėje, kai gyventojų skaičių taip pat padidins migracijos srautai.

2024 10 04 14:41
Spausdinti