Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Šiaurės Korėja neketina nutraukti ginklavimosi varžybų
BNS
(AFP nuotr.).

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba antradienį griežtai pasmerkė pastaruoju metu Šiaurės Korėjos įvykdytus balistinių raketų paleidimus ir išreiškė didelį susirūpinimą dėl „vis labiau destabilizuojančio“ Pchenjano elgesio.

Šį JAV parengtą griežto tono pareiškimą Taryba priėmė vienbalsiai, nors įtampa tarp Vašingtono ir Pekino yra padidėjusi dėl modernios amerikietiškos priešraketinės gynybos sistemos dislokavimo Pietų Korėjoje. Saugumo Taryba pareiškė, kad raketų bandymai „šiurkščiai pažeidžia“ JT rezoliucijas, draudžiančias Šiaurės Korėjai plėtoti balistinių raketų technologijas, ir pažadėjo „imtis tolesnių reikšmingų priemonių“. Nepaprastasis Tarybos narių posėdis buvo sušauktas JAV ir Japonijos prašymu. Per jį buvo aptartas Šiaurės Korėjos pirmadienį įvykdytas keturių balistinių raketų paleidimas. Pchenjanas sakė, kad šis pratybų žingsnis buvo smogti JAV karinėms bazėms Japonijoje dalis. Trys iš paleistų raketų nukrito į jūrą netoli Japonijos krantų. Saugumo Tarybos narių pareiškime sakoma, kad Šiaurės Korėjos veiksmai „didina įtampą regione ir už jo ribų, taip pat regioninių ginklavimosi varžybų grėsmę“.

Sugeba išvengti sankcijų

Prieš šį posėdį Jungtinės Valstijos išplatino pareiškimo juodraštį, bet buvo neaišku, ar jam pritars Kinija, supykusi dėl JAV pradėjo dislokuoti Pietų Korėjoje Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemą (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD). JAV ginkluotųjų pajėgų Ramiojo vandenyno štabas pirmadienį pranešė, kad į Pietų Korėją atgabenti pirmieji THAAD elementai ir kad šios sistemos paskirtis – ginti Amerikos sąjungininkę nuo potencialių Šiaurės Korėjos raketų atakų. Kinija atsakė, kad ji lieka „griežtai nusistačiusi“ prieš šį dislokavimą ir pažadėjo „ryžtingai imtis būtinų priemonių“, kad apgintų savo saugumo interesus. Kinija, veto teisę turinti nuolatinė Saugumo Tarybos narė ir Pchenjano pagrindinė sąjungininkė, argumentavo, kad dislokavus THAAD padėtis Korėjos pusiasalyje dar labiau destabilizuosis. JT Saugumo Taryba yra jau šešiskart skelbusi sankcijas Šiaurės Korėjai. Du iš šių varžomųjų priemonių paketų buvo paskelbti praeitais metais; jie turėtų reikšmingai padidinti spaudimą Pchenjanui ir atimti iš Kim Jong Uno režimo pajamas užsienio valiuta. Neseniai paskelbta JT ekspertų komisijos ataskaita rodo, kad Šiaurės Korėja imasi išradingų priemonių, kad apeitų sankcijas – pavyzdžiui, steigia priedangos bendroves Kinijoje ir Malaizijoje. Ši ataskaita sukėlė klausimų, ar Kinija iš tikrųjų nusiteikusi įgyvendinti sankcijas prieš Pchenjano režimą. Saugumo Taryba paragino visas JT nares sustiprinti savo pastangas, kad sankcijas numatančios rezoliucijos būtų vykdomos. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 03 08 10:49
Spausdinti