Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Šildymo lengvatos taikymą siūlys sieti su daugiabučių renovacijos pabaiga
BNS
(BNS nuotr.).

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata centralizuotam šildymui turėtų būti taikoma, kol bus renovuoti visi daugiabučiai ir šilumos energija bus pradėta naudoti efektyviai, pareiškė premjeras Saulius Skvernelis. Lietuvoje šiuo metu yra apie 20 tūkst. neatnaujintų namų. Skaičiuojant šios dienos tempais, renovacija galėtų būti baigta ne anksčiau nei po dešimties metų.

„Dabar yra tokie sprendimai, ir mes tikimės, kad nuo sausio 1 dienos tą lengvatą įtvirtinsime ne laikinai, nors iš esmės tam laikotarpiui, kada pabaigsime pilnai visų daugiabučių renovaciją ir galėsime pasakyti, kad šildome nebe orą, ne neefektyvias daugiabučių sienas, o butus, ir tada bus galima prie šito klausimo grįžti“, – interviu LRT radijui antradienį sakė S. Skvernelis. Šiandien Seimas spręs dėl 9 proc. PVM lengvatos šildymui, kuri galiotų nuo spalio iki Naujųjų metų. Nuo sausio Vyriausybė siūlo keisti 9 proc. PVM tarifą į 15 proc., todėl didėtų ir lengvata šildymui.
Šiandien Seimas spręs dėl 9 proc. PVM lengvatos šildymui, kuri galiotų nuo spalio iki Naujųjų metų. Nuo sausio Vyriausybė siūlo keisti 9 proc. PVM tarifą į 15 proc., todėl didėtų ir lengvata šildymui.
„Šiuo metu mes turime lengvatinius tarifus: 9 proc. ir 5 proc. Atsiradus galimybei, surenkant pakankamai gerai biudžetą, (...) siūlome nuo spalio 1 dienos įvesti lengvatą. O dėl sausio 1 dienos turėsime spręsti Seime, nes siūlymas yra keisti lengvatinius tarifus į 5 ir 15 proc. Dalis mokesčių būtų 5 proc. tarifo, dalis – 15 proc.“,  – sakė ministras pirmininkas. Premjeras įsitikinęs, kad antradienį Seimas pritars laikinai 9 proc. PVM lengvatai, o sprendžiant dėl naujų tarifų „gali būti visko“. Anot S. Skvernelio, PVM lengvata necentralizuotam šildymui nebus taikoma, nes tai – techniškai sudėtinga. „Mes techniškai tiesiog negalime atskirti, tie žmonės, kurie naudojasi geoterminiu šildymu arba elektra, sunku atskirti, kas naudojama šildymui, kas naudojama maisto ruošai, apšvietimui. Taip kad techniškai sudėtingas klausimas, bet jis irgi yra svarstomas“, –  tikino ministras pirmininkas. Seimo Ekonomikos komitetas yra atmetęs konservatorių siūlymą 9 proc. tarifą šildymui taikyti neribotą laiką. Nuo birželio centralizuotam šildymui taikomas įprastas 21 proc. PVM tarifas. Liepos pradžioje valdantieji „valstiečiai“ sutiko su konservatorių siūlymu grąžinti lengvatą mainais į pastarųjų paramą urėdijų reformai. Dėl lengvatos valstybės biudžetas šiemet negaus 11 mln. eurų pajamų. Seimo teisininkai kritiškai vertina siūlymą grąžinti 9 proc. tarifą. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 09 19 13:31
Spausdinti