Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


TRAGIŠKA NELAIMĖ
Šiurpūs sprogimo daugiabutyje Vilniuje rezultatai
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Gaisras Viršuliškėse.

Tragiško gaisro daugiabučiame Vilniuje priežastys kol kas dar lieka neaiškios, bet įvardintas galutinis aukų skaičius, o pats namas gali ir nebūti daugiau eksploatuojamas.

Iš antradienį sprogusio ir užsidegusio penkiaaukščio Vilniuje, Viršuliškėse, išgelbėta 15 žmonių, du žuvo, trečiadienį pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD).

Pirminiais duomenimis, vienas iš žuvusiųjų ir yra vaikas.

Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas per spaudos konferenciją pranešė, kad pagal pirminę ekspertų išvadą, daugiabutis nesaugus eksploatuoti.

Anot jo, tai reiškia, kad nė viename iš 30 butų kol kas gyventi nebus galima.

Mero teigimu, kol kas nežinia, ar gyventojai išvis į jį kada nors galės grįžti.

„Tokia tikimybė, kad namas niekada negalės būti eksploatuojamas, yra egzistuojanti, bet šiandien dar to pasakyti negalime“, – sakė V. Benkunskas.

PAGD direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas informavo, kad daliai gyventojų su pareigūnų palyda trečiadienį bus leidžiama grįžti į namus ir pasiimti reikalingiausius daiktus.

„Visos operacijos metu bus matuojami deformaciniai poslinkiai konstrukcijų tiek laikančių, tiek atitvarinių, kad nebūtų rizikos pastato sugriovimui. Šitą funkciją konstrukcijų ekspertai yra prisiėmę, jie ta vykdys. Visas veiksmas vyks per koordinavimo štabą“, – aiškino PAGD atstovas.

Pareigūnai tvirtino kol kas negalintys pasakyti net numanomų nelaimės priežasčių.

Prioritetas – ištraukti kūnus

Pasak M. Kanapicko, antradienį ugniagesiams atvykus į įvykio vietą, atvira liepsna degė keturi butai.

Iš penkių aukštų namo du žmonės buvo nukelti su keltuvu, penki išgelbėti išvedant ugniagesių grandžiai, keturi žmonės išvesti iš laiptinės, dar keturis žmones ugniagesiai sutiko laiptinėje ir palydėjo į lauką.

Vieno žuvusio žmogaus kūnas pastebėtas antradienį popiet, kito – anksčiau ieškoto vaiko – ankstyvą trečiadienio rytą. Prie jų ugniagesiai kol kas negali prieiti dėl pažeistų konstrukcijų.

M. Kanapicko teigimu, gesindami gaisrą ugniagesiai sulaukė informacijos, jog viduje gali būti du asmenys, tačiau jų nematė.

„Pareigūnai ištiestos rankos atstumu realiai nieko nematė karštyje, dūmuose. Anot jų, jokių balsų, jokių kitų požymių, kad yra kažkur šalia gyvybė, nebuvo. Buvo tik gauta informacija, kad turėtų būti du žmonės toje erdvėje“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Vilniuje sakė PAGD direktoriaus pavaduotojas.

Anot jo, konstrukcijų specialistai primygtinai rekomendavo gelbėtojams nedirbti viduje dėl pažeistų statinio konstrukcijų, todėl gaisras daugiausia gesintas iš išorės.

„Darbai organizuoti vertinant pateisinamą riziką. Tai reiškia, kad mūsų pareigūnai dirbo ekstremaliomis sąlygomis ir nebuvo informacijos, kad yra gyvų asmenų degančioje erdvėje“, – aiškino M. Kanapickas.

Jo duomenimis, žuvusių asmenų kūnai pastebėti įvykio epicentre. Gelbėtojai prie jų prieiti dar negalėjo ir trečiadienį.

„Faktas, kad konstrukcijos deformuotos dėl viršslėgio, dėl kinetinio poveikio. Kas tai galėjo sukelti, dėl kokių priežasčių, šiuo metu jokių atsakymų neturime“, – teigė PAGD atstovas.

Per sprogimą ir gaisrą apdegė bei dalinai apgriuvo penki butai, išdužo šalia stovėjusio automobilio „Toyota“ trys langai.

Pasak M. Kanapicko, nuo pastato apačios bus pradėtos stabilizuoti perdangos ir imta ardyti sudegusias konstrukcijas viduje.

„Prioritetas yra ištraukti kūnus, pradėsime nuo kiemo pusės, kur galimai yra nepilnametis“, – sakė jis.

Policijos teigimu, 28-erių ir 43-ejų namo gyventojos dėl apsinuodijimo smalkėmis gydomos ambulatoriškai, tuo metu 80-metė moteris dėl apsinuodijimo smalkėmis paguldyta į ligoninę.

Antradienį apie 11 val. kilęs gaisras trečiadienio rytą likviduotas.

Siūlys socialinius būstus

Vilniaus miesto savivaldybė degusiame daugiabutyje Viršuliškėse antradienio vakarą paskelbė ekstremalią situaciją.

Jos duomenimis, dėl gaisro be pastogės liko 57 namo gyventojai. 18 iš jų laikinai apgyvendinti viešbučiuose, kiti apsistojo pas artimuosius.

„Tai labai tragiškas įvykis, kas vakar atsitiko. Turbūt Vilniaus istorijoje reikėtų pagalvoti, ar esame pastaraisiais dešimtmečiais tokį turėję. Didžiausia užuojauta nukentėjusiesiems ir aukų šeimoms. Matyt, dar reikės laiko, kad suvoktume, kas įvyko, kodėl įvyko ir pasimokyti iš klaidų“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė sostinės meras.

Jis informavo, kad pastogės netekę gyventojai mažiausiai savaitę gyvens viešbučiuose, o vėliau jiems ketinama pasiūlyti šiuo metu laisvus sutvarkytus socialinius būstus.

„Šią minutę turime laisvus sutvarkytus 26 socialinius būstus, kuriuos be eilės galėtume suteikti šiems gyventojams. (...) Jeigu bus poreikis, tikrai svarstysime eiti ir į tarybą ir priimti tvarkas, leidžiančias kompensuoti nuomos išlaidas“, – tvirtino V. Benkunskas.

Anot jo, sutvarkius gaisro epicentrą, ekspertai pasakys, ar įmanoma namą suremontuoti taip, kad jame būtų saugu gyventi.

„Girdėjome ir tokių versijų, kad namo stogo konstrukcijos stipriai pažeistos. Kaip namas reaguos, kai bus pradėtas judinti stogo konstrukcijos, sunku pasakyti“, – kalbėjo meras.

Jis pranešė, kad savivaldybė savo ruožtu atlieka tyrimą dėl sovietmečiu statyto namo eksploatavimo.

„Žiūrėsime, kaip vykdyta namo techninė priežiūra. Namą administruoja bendrija, nėra administratoriaus, dėl to savivaldybė turi šiek tiek mažiau informacijos. (...) Bet kiek pažiūrėjome, kokių nors išskirtinių problemų šiame name dėl inžinerinių sistemų, kitų problemų mes neturėjome gavę“, – teigė V. Benkunskas.

Pasak mero, šalia degusio namo esančiam vaikų darželiui joks pavojus nekyla, jam leista tęsti darbą.

Saugo policija

Kol kas sprogimų ir gaisro priežastis nėra aiški. Viena iš galimų sprogimą sukėlusių versijų – dujų nuotėkis.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Renaldas Žekonis per spaudos konferenciją pranešė, kad ikiteisminis tyrimas dėl įvykio dar nėra pradėtas, tačiau renkama medžiaga dėl turto sugadinimo ir sunaikinimo.

„Kai kolegos ugniagesiai galės įeiti į vidų ir ekspertai galės pasakyti sprogimo ir gaisro priežastį, tada galėsime imtis teisinio vertinimo“, – sakė jis.

R. Žekonio teigimu, nukentėjusį namą visą laiką saugo policijos ekipažai.

Kaip skelbta, sprogimas ir gaisras Vilniuje, Viršuliškių gatvėje, viename daugiabučio namo butų, įvyko antradienį, apie 11:16 valandą.

Ugniagesiams apie 15:33 val. gaisrą pavyko lokalizuoti.

2024 01 03 12:33
Spausdinti