Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Škotija užsispyrė siekti nepriklausomybės referendumo
BNS
(Pixabay.com nuotr.).

Škotijos vyriausybės vadovė Nicola Sturgeon trečiadienį per balsavimą turėtų užsitikrinti parlamento palaikymą savo siekiui organizuoti naują referendumą dėl regiono nepriklausomybės, nors tam nepritaria Londonas.

Įstatymų leidėjai po dvi dienas trukusių debatų trečiadienį vakare per balsavimą Edinburge turėtų pritarti N.Sturgeon raginimui organizuoti antrą plebiscitą. „Mano požiūriu, būtų neteisinga, nesąžininga ir visiškai netvaru Jungtinės Karalystės vyriausybei stoti skersai kelio tam, kad Škotija turėtų pasirinkimo galimybę“, – sakė N.Sturgeon antradienį. Valdančiosios Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderė aktyviai pasisako už regiono atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės, tačiau referendumui organizuoti jai būtinas Londono pritarimas. Škotijos parlamento pritarimas uždegs žalią šviesą vyriausybės vadovei prašyti Didžiosios Britanijos ministrų kabineto suteikti jai įgaliojimus organizuoti naują plebiscitą. 2014-aisiais vykusiame referendume škotai pasisakė prieš nepriklausomybę. Tačiau dabar SNP tvirtina, kad britų rinkėjams pernai birželį nubalsavus už pasitraukimą iš Europos Sąjungos, regione turi būti organizuojamas naujas plebiscitas, nes škotai balsavo už pasilikimą Bendrijoje.

Kaltinimai nacionalizmu

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May penktadienį apkaltino SNP „skaldančiu ir viską nustelbiančiu nacionalizmu“ ir gynė „brangią Anglijos, Škotijos, Šiaurės Airijos ir Velso sąjungą“. Premjerė sakė, kad siekia geriausių pasitraukimo iš ES sąlygų Škotijai ir likusiai Jungtinei Karalystei, kurios vyriausybė oficialią „Brexit“ procedūrą inicijuos kovo 29 dieną. Th.May tvirtino, kad „dabar ne laikas“ organizuoti dar vieną referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės. N.Sturgeon sakė, jog norėtų plebiscitą surengti iki 2019 metų pavasario – tokiu atveju jis įvyktų prieš Didžiosios Britanijos pasitraukimą iš ES. Tačiau regiono vyriausybės vadovė neatmetė galimybės derėtis dėl alternatyvaus tvarkaraščio „sveiko proto ribose“. SNP prieš trečiadienio balsavimą parlamente užsitikrino už nepriklausomybę pasisakančios Škotijos žaliųjų partijos palaikymą, garantuojantį jai daugumą, kuri reikalinga siekiant įveikti opozicinių konservatorių, leiboristų ir liberalų demokratų nepritarimą.

„Katastrofiškas „kietas „Brexit“

Nors N.Sturgeon aktyviai siekia antro referendumo dėl nepriklausomybės, viešosios nuomonės apklausos rodo, kad premjerė gali jo nelaimėti. 2014 metų rugsėjį vykusiame plebiscite prieš nepriklausomybę pasisakė 55 proc. škotų. Praėjusią savaitę paskelbti instituto „ScotCen“ viešosios nuomonės tyrimo rezultatai rodo, kad šiuo metu už nepriklausomybę pasisako 46 proc. škotų. Tyrimas taip pat parodė, kad regione smarkiai išaugo euroskepticizmas – 1999 metais tarp škotų rinkėjų buvo 40 proc. euroskeptikų, o pernai jų skaičius siekė 67 nuošimčius. Tai gali tapti rimtu iššūkiu SNP referendumo kampanijos proeuropinei strategijai. N.Sturgeon įspėjo, kad pasitraukimas iš ES bendrosios rinkos Škotijai kainuos dešimtis tūkstančių darbo vietų. Kita vertus, balsavimas už nepriklausomybei nebūtinai reikštų, kad Edinburgas išsaugo prieigą prie bendrosios rinkos. ES pareigūnai sakė, kad nepriklausomai Škotijai veikiausiai tektų iš naujo prašytis priimamai į Bendriją. Nežiniai gaubiant Škotijos ateitį „Brexit“ eroje, N.Sturgeon šeštadienį tvirtai laikėsi savo pozicijos, kad regione turi būti organizuotas naujas referendumas dėl nepriklausomybės. „Škotija neturėtų būti išvilkta iš Europos torių vyriausybės, užsibrėžusios siekti katastrofiško „kieto „Brexit“. Dabar juos baugina Škotijos žmonių verdiktas, – sakė regiono lyderė. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 03 22 14:25
Spausdinti