Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Socialdemokratų maištininkų planuose – nauja partija
BNS
(BNS nuotr.).

Nuo valdančiąją koaliciją paliekančios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atskilę parlamentarai telkia šalininkų gretas ir nori įkurti naują partiją. Manoma, kad šį politinį darinį į priekį ves Gediminas Kirkilas ir eksministras Juozas Bernatonis.

Tačiau antai ekspremjeras Algirdas Butkevičius teigia apie naują kuriamą partiją žinąs nedaug, su juo apie tai esą niekas nekalbėjęs. „Mes privalome išsaugoti Lietuvoje socialdemokratines vertybes, vardan žmonių gerovės apginti kairiąją valdančiąją koaliciją. Bičiuliai skyriuose dėl nusivylimo ar nepagrįsto ignoravimo paliekantys Socialdemokratų partiją negali būti išstumti iš politinio Lietuvos gyvenimo. Mes negalime likti abejingi bičiulių raginimams išsaugoti politinę organizaciją su klasikinėmis socialdemokratinėmis idėjomis. Mes tikimės jūsų tvirto palaikymo ne tik žodžiais, bet ir darbais, todėl kviečiame jungtis į naują socialdemokratinę partiją“, – rašoma aštuonių Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos narių kreipimęsi, kurį gavo BNS. Pareiškimas išplatintas parlamentarų G. Kirkilo, A. Butkevičiaus, Andriaus Palionio, Irenos Šiaulienės, Juozo Bernatonio, Rimantės Šalaševičiūtės, Rimanto Sinkevičiaus ir Artūro Skardžiaus vardu. Šie buvę įtakingi LSDP senbuviai prieš kelias savaites pasitraukė iš LSDP, nelaukdami galimo pašalinimo iš partijos už tai, kad nepakluso partijos tarybos sprendimui trauktis į opoziciją. Minėti parlamentarai Seime yra pasirašę frakcijų koaliciją su valdančiaisiais „valstiečiais“.

G. Kirkilas parašus tikisi surinkti per mėnesį

G. Kirkilas BNS penktadienį sakė, kad nauja partija vadinsis taip pat, kaip ir frakcija Seime – Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Šios partijos pavadinimo trumpinys bus toks pats, kaip ir Gintauto Palucko vadovaujamų socialdemokratų – LSDP. Naujasis partijos pavadinimas jau registruotas Registrų centre. Anot G. Kirkilo, tikimasi, kad reikiamus 2 tūkst. steigėjų parašų pavyks surinkti per mėnesį.
Naujasis partijos pavadinimas jau registruotas Registrų centre. Anot G. Kirkilo, tikimasi, kad reikiamus 2 tūkst. steigėjų parašų pavyks surinkti per mėnesį.
Pareiškime nurodoma, kad pastaruoju metu iš motininės LSDP pasitraukusieji sulaukė „ganėtinai daug bičiulių skambučių, elektroninių ir paprastų laiškų, kurie kupini mūsų palaikymo ir supratimo, o kartu ir nerimo dėl padėties Socialdemokratų partijoje bei pareiškimų dėl išėjimo iš partijos“.

A. Butkevičius: jokio parašo nedėjau

A. Butkevičius BNS penktadienį teigė apie naują partiją žinantis mažai. „Ne į mane kreipkitės šitu klausimu. Jokio parašo nepadėjau, tik mačiau, kad kažkas įtraukė mane, bet niekas su manimi nekalbėjo“, – sakė politikas. Jis tvirtino dar nesąs apsisprendęs, ar iš tikrųjų dalyvaus kuriant naują partiją. „Daugelis nesupranta, kaip galėjo atsitikti, kad šios partijos kūrėjai ir buvę vadovai buvo nepagrįstai apkaltinti partijos statuto pažeidimais ir priversti palikti partiją. Rašantieji ir skambinantieji reiškia solidarumą, ketina palikti autoritariškai valdomą partiją, klausia ką daryti šioje situacijoje. Vieno atsakymo būti negali, kiekvienas turi spręsti pats. Mes taip pat kiekvienas asmeniškai apsisprendėme, kad valstybės interesai ir Lietuvos žmonių lūkesčiai mums svarbiau už nesąžiningų partijos vadovų mums inspiruotus kaltinimus“, – teigiama kreipimęsi. Anot pareiškimo autorių, pasinaudodami demokratinėmis tradicijomis vadovavimą partijai perėmė asmenys, siekiantys ją panaudoti asmeniniams interesams patenkinti. „Be diskusijų partijoje paskelbtas radikaliai kairuoliškas manifestas ne tik neatnaujina partijos, bet bando jai primesti su europine socialdemokratija nieko bendro neturinčias XIX šimtmečio idėjas. Griaunama kairiojo centro koalicija su „valstiečiais“, kad būtų nutiesta žalia gatvė dešiniesiems (konservatoriams) perimti valstybės valdymą. Mes tam nepritariame, todėl visais būdais buvome išstumti iš partijos“, – teigia parlamentarai. Anot jų, šią „socialdemokratų ateities partiją kurs jauniems žmonėms, pasirengusiems moderniais būdais išsaugoti socialdemokratines vertybes, kad Lietuvoje būtų daugiau socialinio teisingumo ir solidarumo“. „Ir tai nebus kairiųjų politinių jėgų skaldymas. Atvirkščiai, sieksime tikrosios socialdemokratijos atgimimo, kuris taps nauju mūsų susitelkimo branduoliu. Ties ir bičiulystė visada nugali“, – teigiama pareiškime. Prieš kelias savaites pasitraukdami iš LSDP vadinamieji maištininkai tikino neketiną skaldyti partijos, kurti naujų darinių ir taip kenkti partijai, kurią patys kūrė. Jie taip pat nurodė besitikį grįžti į partijos gretas po dviejų metų. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 10 27 13:17
Spausdinti