Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
Sprendimas dėl „Moderna“ vakcinos platinimo ES dar nepriimtas
BNS
Pixabay

Europos Sąjungos farmacijos priežiūros institucija pirmadienį pranešė dar nesugebėjusi priimti sprendimo leisti platinti JAV bendrovės „Moderna“ sukurtą vakciną nuo koronaviruso, bet nurodė, kad diskusijos bus tęsiamos vėliau šią savaitę.

„Diskusijos dėl „Moderna“ vakcinos nuo COVID-19 šiandien nebuvo užbaigtos. Jos bus tęsiamos trečiadienį“, – sakoma Amsterdame įsikūrusios Europos vaistų agentūros (EVA) pranešime“.

Spaudžiant ES narėms dėl blogėjančios epidemiologinės padėties, EVA jau anksčiau buvo nutarusi paankstinti sprendimą, iš pradžių planuotą priimti sausio 12-ąją.

„Šiandien, pirmadienį, sausio 4 dieną, įvyks EVA vaistų žmonėms komiteto (CHMP) susirinkimas „Moderna“ vakcinai aptarti“, – sakoma ankstesniame agentūros pranešime.

EVA nurodė, kad nedelsdama paskelbs atitinkamą pranešimą, „jeigu CHMP per šiandienos posėdį prieis [bendrą] nuomonę“.

Kaip rodo klinikiniai tyrimai, kuriuose dalyvavo 30,4 tūkst. žmonių, JAV bendrovės „Moderna“ skiepų veiksmingumas siekia 94,1 proc., palyginti su placebo grupe.

„Moderna“ vakcina būtų antroji, gavusi leidimą vartoti Europos Sąjungoje. Gruodžio 21-ąją EVA paspartinta tvarka suteikė leidimą platinti vakciną nuo COVID-19, sukurtą bendrovių „BioNTech“ ir „Pfizer“.

Tačiau praeitą savaitę EVA nurodė, kad Britanijos bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurtiems skiepams nuo koronaviruso, kurie praeitą trečiadienį buvo patvirtinti Jungtinėje Karalystėje, leidimas platinti Europos Sąjungoje tikriausiai nebus suteiktas iki ateinančio mėnesio.

Britanijai ir Jungtinėms Valstijoms patvirtinus jau po dvi vakcinas EVA buvo spaudžiama paspartinti savo procedūras. Ypač didelį spaudimą darė Vokietija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 04 20:09
Spausdinti